A tartós párkapcsolatokban a kezdeti, építkező szakasz után úgy tűnik, mintha az ölelés más értelmezést nyerne. Noha Virginia Satir pszichoterapeuta írásában azt olvashatjuk:

„Napi 4 ölelésre van szükségünk a túléléshez, napi 8 ölelés szükséges az élet megtartásához, és napi 12 ölelésre van szükségünk a növekedéshez.”

mégis kikopik ez a nagyszerű, oxitocint felszabadító gesztus a párok életéből. Vagy ha nem is kopik ki teljesen, de gyakran átalakul.

Az ölelés hiánya

Adott egy feleség, a negyvenes éveiben jár, tizenéve házas. Jelenleg épp egy hatalmas érzelmi és testi szakadék tátong közte és a férje között. A feleség azt mondja, nem érzi szeretve magát ebben a kapcsolatban, és mivel a sérelmek óhatatlanul gyűlnek az emberi kapcsolatokban, a visszatöltődés hiánya miatt sokkal hangsúlyosabbá válnak, mint a kapcsolat elején.

A férj úgy látta, hogy a kapcsolat romlásának a szexualitás hiánya az oka. Először csak nem volt annyira szenvedélyes az együttlét, később ritkábbá vált, majd elzárkózott tőle a feleség arra hivatkozva, hogy egyszerűen nem kívánja a szexet. Szeretet van, szenvedély nincs és a feleségnek nem is hiányzik.

Ha bejelentkeznél tancsadásra, hogy javuljon a párkapcsolatod, ITT megteheted. –>

Amikor az otthoni hidegség felolvad valaki másnál

Azonban egyszer a feleség beszélgetni kezdett egy munkatársával a távolságról. Az értő figyelem (és az újdonság) hatására kialakult lelki közelség élménye miatt egyre jobban megkedvelte őt, és még a szexuális érdeklődés, az izgalom, a vágy is megjelent. Akkor nem velem van a hiba – könnyebbült meg a feleség.

Tanulmányok szerint a nők rövidebb idő után válnak elégedetlenné az otthoni szexuális élményt illetően, mint a férfiak. Ennek talán az is az oka, hogy a kapcsolatban könnyen sérülnek a nők érzelmileg, ami viszont nem csak a lelki távolságot, de a hálószoba hidegséget is meghozzák. Ha valaki ezt érzi a párkapcsolatában, még nem érdemes azonnal a válási papírok után kapkodni, mert a kapcsolat helyrerázásával van remény a szexuális érdeklődés feltámadására.

Az ölelés nem csak a szex előszobája lehet

A szóban forgó hölgy számára hiányozni kezdett a jelentőségteljes ölelés, ami az összetartozást, a biztonságot, a védelmet jelentette. Egy ideig még odabújt a párjához, hogy a közelséget megélhesse, de mivel az esetek többségében szexuális incselkedésnek vette a férje, továbbá a szexuális vágy hiánya konfliktust hozott, így idővel inkább már egyik fél sem kezdeményezte ezt a kapcsolódást.

Az eredmény az lett, hogy valóban csak a szex idejére korlátozódott az ölelés, megerősítve a férj számára azt, hogy ez a kettő csak együtt hívható be a kapcsolatba, a feleség pedig azt szűrte le, hogy a férfit csak az ő teste érdekli, a lelke nem.

A szexmentes házasság okai

Persze, érdemes megvizsgálni ebben az esetben azt is, hogy maga a szexmentes mindennapok mögött milyen sérelmek, izgalomhiány merül fel, de ez egy másik témakör, most az ölelés fontosságán és helyes használatán van a hangsúly. Mert az ölelés szükséges, ez nem is vitás, ám nem mindenki tud „jól ölelni”. Van, aki csak akkor nyitott az ölelésre, ha szexuális együttlét követi. Míg mások csak átrohannak az ölelésen, gyorsan összeér a mellkas és már mehetünk is tovább. A jó érzést adó ölelés lassú, mély, minőségi. Nem uralja a másikat, nem hajlítja be a másik hátát, hanem egy kényelmes ünnepi pillanat, amikor a két lélek összekapcsolódik a bőrön át. Ennek időt és teret kell biztosítani egy kapcsolatban.

Az ölelés ereje

A jelentőségteljes ölelés jótékony hatása többek között, hogy csökkenti a stresszt, támogatja a boldogsághormon előállítását, frissíti a sejtjeinket, megnyugtat, erősíti a „valahova tartozás” érzését bennünk, fájdalomcsillapító hatással bír.

A felmérések szerint a nők többsége igényli a gyakori ölelést. Vágynak arra, hogy „csak úgy” összebújjanak a társukkal, ellazuljanak a férfi óvó, védő ölelésében és ne érezzenek bűntudatot attól, ha épp ott és akkor nem a csábítás és a szenvedély, hanem a biztonság és nyugalom a vágyott érzés bennük.

Borítókép: pexels.com

Hallgasd meg a podcast adásokat is!