A párkapcsolatokban együtt élő emberek valaha egymást választották, a másik mellett döntöttek. Vele akarnak élni. Együtt akarják megoldani az eléjük kerülő feladatokat. Mégis mi vezet oda, hogy elengedjék egymás kezét, és leggyakrabban kellemetlen légkört teremtve, támadva, okolva egymást külön életet kezdjenek el élni?

Egyik ilyen tényező a másikra várás.

  • Akkor leszek kedves vele, ha majd vesz nekem valamit engesztelésül.
  • Akkor bocsátok meg neki, ha bocsánatot kér.
  • Akkor fekszem le vele, ha részt vesz jobban a házimunkában.
  • Azért vagyok boldogtalan, mert ő untat és nem szórakoztat a jelenléte.
  • Nem érzem jól magam mellette, mert nem mutatja jól ki a szeretetét.
  • Akkor választom őt, ha mindenben engem segít, és megkönnyíti az életem.

Milyen kapcsolat az, amelyben passzívan várakozunk, hogy a társunk megváltozzon?
Milyen élet az, ahol passzívan várakozom, hogy más megfelelő és elvárt körülményeket teremtsen nekem?

Ha lenne egy vállalkozásunk, akkor berendezzük az irodánkat, és leülünk malmozni? Vagy azon gondolkozunk, hogy miket tehetnénk, amivel felkeltenénk a vásárlók figyelmét és megkedvelnek bennünket? Miért van az, hogy egy üzleti modellben elfogadjuk, hogy előre szolgálunk, és az után kapjuk meg azt, ami jár érte? A párkapcsolatban miért olyan nehéz így élni? Egyáltalán miért olyan nehéz az egymás felé fordulás?

Családok hullanak szét csak azért, mert a szülők valaki másra várnak. A gyerekek meg nem is igazán értik, hogy mi történik, csak azt érzékelik, hogy a szeretetet a félelem megszünteti. A félelem haragot gerjeszt, elszigetel, támadásra késztet. A szeretet kézen fog, megoldásra sarkall, és nem engedi, hogy többnek gondold magad a másiknál. Ez nehéz néha? Igen, de mindig van segítség. A szeretet és a békére törekvés az életben maradás kulcsa.

A kapcsolatból történő kivonódás, a másik okolása, a másik lépésére várakozás hátráltatja, rombolja, és nem építi a párkapcsolatot.

Nagyon elszomorít, amikor két egymással boldog életre képes ember lelép a szeretet útjáról, és azt hiszik, hogy az egykori társuk mellőzése lesz a boldogságuk kulcsa. Mert személyiségfejlődés nélkül ugyanazt a programot fogja lefuttatni, ugyanazok az elvek mentén fog működni az ember, csak a környezet lesz más.

Nyugodtabbnak fogja titulálni az életet egyedül? Lehet.  De csak azért, mert a felelősségvállalást, a nehézségekkel való szembesülést elkerüli. Mindent, ami kellemetlen, azonban fejlesztő hatással bír, és hosszú távon belső békét és biztonságot hoz. És nem is csak az a probléma, hogy a rombolás, a meggondolatlanság, az ego táplálása elszigetelődéshez, elmagányosodáshoz vezet, hanem hogy minden pillanatban példát mutatunk. Akarva-akaratlanul.

Ha jobb életre vágysz, jobb kapcsolatot akarsz, akkor tegyél érte. Tanulj, tájékozódj, legyen hited, legyél alázatos, és a széthúzás helyett az összefordulásért építkezz. A szeretet és a béke útját járd, mert a többi félrevezet.

 

Az Összhangban lenni című könyv (e-bookban is) segít a hűtlenség feldolgozásában, önmagunk és a kapcsolatunk feltérképezésében. Feladatlapokat tartalmaz, hogy megismerjük a saját párkapcsolati vágyunkat, mit is keresünk a kapcsolatban, lássuk, hogy mire vágyunk.

Bejelentkezés tanácsadásra –>

Minden Boldognak Lenni könyv kapható e-book formájában is.  

A könyveket kérd a kedvezőbb csomagajánlatban!

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!