Az önbizalomhiányos embernek számos nehézséggel kell szembenéznie mind a személyes, mind a társadalmi élet különböző területein. Ha Te is önbizalomhiánnyal küzdesz, akkor bizonyára ismerősek lesznek számodra is az alábbi következmények és szenvedsz tőlük. Először most arról lesz szó, hogy milyen gondokat, gátakat okoz az önbizalomhiány, majd lejjebb görgetve arról a 3 fontos pozitív hatásról olvashatsz, amiért megéri belevágni az önbizalomerősítő folyamatba.

Gondok, amit az önbizalomhiány okoz:

  1. Alacsony önbecsülés: Az önbizalomhiányos emberek gyakran alacsony önbecsüléssel rendelkeznek. Nehezen hiszik el, hogy érdemesek vagy kompetensek lennének, és ezáltal kevesebb lehetőséget hajlandók kihasználni az életben.
  2. Társas izoláció: Az önbizalomhiányos emberek hajlamosak visszahúzódni a társasági életből. Félelmük van attól, hogy mások elutasítják vagy kritizálják őket, így nehézségeik lehetnek a barátok és kapcsolatok kialakításában.
  3. Szorongás és depresszió: Az alacsony önbecsülés és az állandóan fenyegető kudarcérzés szorongást és depressziót is okozhat. Az önbizalomhiányos emberek hajlamosak negatív gondolatok köré szorulni, ami tovább ronthatja az érzelmi állapotukat. Minél mélyebben vagyunk, annál nehezebb kikevergőzni belőle.
  4. Munkahelyi nehézségek: Az önbizalomhiányos emberek gyakran nehezen boldogulnak a munkahelyi környezetben. Kétségbeesésükből vagy az önbizalmuk hiányából eredően nem mernek feladatokat vállalni, és kevésbé hajlanak arra, hogy kérjék vagy előidézzék a munkahelyi előléptetést, fizetésemelesét, vagy egyáltalán a megbecsülést.
  5. Párkapcsolati problémák: Az önbizalomhiányos emberek gyakran nehézségekbe ütköznek a párkapcsolataikban. Nehézségeik lehetnek az érzelmek kifejezésében és az érzékenység megmutatásában. Hajlamosabbak alárendelni magukat a másik félnek és nem is annyira határozott a határhúzásaik sem.
  6. Megfelelési vágy: Az önbizalomhiányos emberek gyakran nagy nyomás alatt érzik magukat, hogy tökéletesek legyenek minden területen, mivel azt gondolják, hogy csak így érdemelhetik ki mások elfogadását vagy szeretetét. Döntéseikben a saját szükségletük ritkábban jelenik meg, inkább mások akaratát teljesítik, hogy megfelelésükkel elfogadottá váljanak. Ez kimerültséghez vezethet.

A fenti tünetek elég aggasztóan hatnak, ám a jó hír az, hogy az önbizalom fejleszthető, és a megfelelő stratégiával történő önfejlesztés hozzájárul az egyén életminőségének javításához és sikeresebb életvitelhez.

3 terület, amiben minőségi ugrást tapasztalhatsz, ha belevágsz az önerősítő folyamatba:

1, Hatékonyság, sikeresség. Mivel nem félsz majd annyira a kudarctól, vagy attól, hogy mások leértékelnek, bátrabban fejezed ki magad, és a karrier területén is jobban érvényesülsz.

2, Megfelelőbb baráti, családi kapcsolatok és egy harmonikusabb párkapcsolatot tudsz működtetni. Meg mered húzni a határaidat, képes leszel képviselni magad és az érdekeidet szégyenérzet vagy megfelelési kényszer nélkül.

3, Kellemesebb mentális állapotba kerülsz. Azzal, hogy sikerélményeid lesznek, bízni tudsz magadban, a képességeidben, jobban fogod érezni magad. Növekedni fog a lelki stabilitásod, kevesebb esélyed lesz a szorongásra, az aggodalomra, hiszen egyre több életterületeden lesz nálad a kontroll. Ily módon kevésbé leszel kiszolgáltatott.

Megéri az önfejlesztésbe időt és energiát fektetni, hiszen az élet több területén is profitálni tudsz belőle. Ha szeretnéd, hogy a személyiségednek megfelelő stratégia alapján mihamarabb pozitív változást élj meg, itt tudsz a tanácsadás menetéről olvasni.

Laskai Nelli
NLP tréner, házassági tanácsadó

borítókép: pexels.com

Hallgasd meg a podcast adásokat is!