Sok esetben valóban akkor fordulnak hozzám az ügyfeleim, amikor már felemészti őket a problémájuk, már olyan szintű az eltávolodás közöttük, hogy utolsó kapaszkodóként felkeresnek egy házassági tanácsadót, aki segít nekik. Általában ebben a szakaszban jóformán már az első beszélgetésünktől azt várják, hogy itt, hármasban kikiáltunk egy „hibást” és egy „áldozatot”. Azt várják, hogy a beszélgetés során dőljön valaki felé az igazság mérlege.

Viszont a beszélgetések során nem ez történik. Megnézzük az ok-okozati összefüggéseket, feltárjuk, hogy kinek mi az a program a fejében, amitől azt teszi, tette, amit. Mit gondolnak a párkapcsolatról, egymásról, önmagukról. Ettől érdekessé tud válni a folyamat. Új megoldások kerülnek elő, lehetőségek, új nézőpontok segítik a párt a továbbjutásban.

Végre nem hibáztatás van, hanem érdeklődés, figyelem, és a nyomozati fázisból egy építkező, érdeklődő kommunikáció veszi kezdetét.

Endre és Olga esete is tartogatott fontos felismeréseket. A házasságban hűtlenség történt, Endre a házasságán kívül keresett megoldást a problémájára. Amikor arról beszéltek, hogy mire volt szüksége, amit a viszonyban megtalált, akkor a férfi azt mondta, hogy egy dolog hiányzott neki otthon, az pedig az elismerés.

Felidéztettem velük az elmúlt időszakot, hogy ki, mi miatt volt büszke a társára. Nem nagyon találtak alkalmat, amikor is elismerték volna egymás érdemeit. Endrének a dicsérő szavak és a testi érintés a szeretetnyelve, így érthető, hogy az utóbbi időben nem érezte szeretve magát. Ennek ellenére nem kell azt gondolni, hogy Olga egy rideg nőszemély lenne. Számára a közös minőségi időtöltés az, ami megmutatja, hogy szeretve és elismerve van. Endre pedig egészen más módon fejezte ki a szeretetét, ami sajnos nem ért célba. Így kölcsönösen nem töltötték egymás szeretettankját. A lélek szomjazni kezdett, és kereste, hol talál vízforrást magának.

Amikor eljövünk otthonról, akkor hozunk magunkkal egy szerszámosládát, amelyben benne vannak a tanult megoldásaink. Amit a szüleinktől láttunk, amit a barátainktól, számunkra fontos személyektől láttunk, hogy ők miként oldják meg a konfliktusaikat, nehézségeiket. Hogyan élnek kapcsolatban, mi fontos számukra, mit várnak el a társuktól, és ők maguk mennyire felelősségvállalóak.

Azután kikerülünk a nagybetűs életbe, és önálló lábra állunk. Megismerkedünk valakivel, akivel kapcsolatot alakítunk ki. Viszont a két fél feladataira nem biztos, hogy elég lesz, vagy illeszkedni fog hozzá az a tudástár, amit az addigi napig összehoztunk magunknak. Éppen ezért a felmerülő nehézségekért sokszor a társunkat hibáztatjuk, pedig jól működtetett kapcsolatunk lenne, ha túl tudnánk lépni a személyeskedésen, és meg tudnánk határozni kellő ön-, és társismerettel, hogy mit miért teszünk, és tudatosan átformálnánk azt arra a folyamatra, amit meg szeretnénk élni.

Visszatérve a címadó magyarázathoz, Endre azt mondta, hogy azért nem vált el, mert szereti a feleségét. A kérdés már csak az, hogy kinek mi fér bele a „szeretlek” szó mögé. A hűtlenség elmondása szerint egy szelepet nyitott, és már nem haragudott a feleségére, hanem elnézővé vált vele szemben. Sőt, egy idő után kompenzálni kezdett.  Nem akarta szétverni a házasságát, nem akart szakítani, csak egy dolgot akart, hogy valaki elismerje, várja, értékelje őt. És egyszer csak felfigyelt a kedves munkatársnőre, akivel eleinte csak közös kávézások voltak a céges büfében, majd szándékosan keresték egymás társaságát. Viszony lett belőle, mert Endre jól érezte magát, végre pezsgett újra az élete. Nem a szeretőjének személye volt a viszony értéke, hanem az, amit mellette érzett.

Nyilván, minden hűtlenség fájdalmat okoz, bizalmatlanságot hoz, és a titkolózás árulásra utal. Ám, ha a pár elköteleződése erős, és egymással akarják a kapcsolatukat helyrehozni, és hisznek abban, hogy számukra előnyössé tudják még formázni, akkor mindaz, ami a hűtlenség kapcsán felismerést adott, amivel többek lettek, megismerték magukat, és a társukat igazán, előny lehet a továbbiakban.

Mi kell hozzá?  Elköteleződés, szeretet, kárpótlás, megbocsátás, tiszta kommunikáció, helyes konfliktuskezelés, közös célok, feltöltődés, személyes életút megtalálása, és megélése – egymás mellett. Békében.

 

Keresd a segítő megoldásokat magadnak, vagy ajándékozd a pozitív változást másnak:

Bejelentkezés tanácsadásra –>

Összhangban Lenni – Segítő könyv hűtlenség utáni kapcsolat-javításra, életöröm növeléséhez — >

Boldognak Lenni – Segítő könyv önbizalom növeléséhez, a kapcsolatok megértéséhez — >

Építed vagy rombolsz? – Segítő könyv, hogy meglássuk, mi okozza az elakadást, és mit kell tenni, hogy változtassunk, gyakorlatok megbocsátáshoz, magabiztossághoz, boldogságban élni kapcsolatban vagy egyedül —>

Hallgasd meg a podcast adásokat is!