Barion Pixel

A karácsonyi ünnep elég vegyes érzelmeket szokott előhívni. Van, aki szeretetteljességet érez, van, aki szomorúságot vagy ürességet.

Normális, ha nincs ünnepi hangulatom?

A napokban egy kliensem mondta, hogy egyáltalán nincs ünnepi hangulata, és emiatt lelkiismeretfurdalása van. Valahogy idén, a sok-sok megpróbáltatás, kihívás és szorongás csökkentette benne az adventi várakozást, a karácsony ünnepi hangulatát. Minél jobban feszül azon, hogy mit kellene éreznie, annál lehangoltabbá válik.

Rosszat teszünk magunknak, ha egy tőlünk elvárt érzelmi állapotot egy külső kényszer hatására szeretnénk elérni. Ennél sokkal jobb, ha a negatív érzéseinket saját, belső motiváció útján szeretnénk megfordítani. Nem kell úgy tenni mintha. Semmit nem “kell” tennünk, elég ha elfogadjuk a helyzetünket, az érzelmi állapotunkat. Amikor készen állunk, akkor majd változtatunk, amin tudunk.

Hogy érezzem jobban magam?

Például, a jelenben maradva (nem engedni a gondolatainkat sem a múltban, sem a jövőben barangolni), keresni a jót az adott pillanatban. De nem azért, mert ennek karácsonykor így kell lennie, hanem azért, mert szeretnénk lelki egyensúlyban megélni ezeket a napokat. Az is sokat segít, ha támogatunk valakit, vagy egy jó ügyet.


Ha a belső békességet az adja meg nekünk, hogy idén nem megyünk családlátogatóba, mert eléggé megviselt a lelkünk és ezért inkább otthon megpróbálunk feltöltődni, akkor tegyük azt. Kommunikáljuk őszintén, szeretetteljesen. Nem másokat akarunk kizárni, de nem megy most, hogy színlelt jópofizással éljük meg a karácsonyt. Persze, vannak olyan esetek is, amikor épp a kimozdulás javít a hangulatunkon, ezt érdemes átgondolni, mielőtt lemondjuk a programjainkat. Ha nagy fájdalomból gyógyulsz most épp, akkor teljesen rendben van, ha a saját lelki felépülésedre fordítod a lecsendesült ünnepi napokat.

A hibátlan nem létezik

Vannak, akik attól rettegnek, hogy az ünnepi aktivitásuk kevés, nem lesz tökéletes a fa, a menü. Stresszelnek, idegesek, hibáztatnak másokat a túlterheltség miatt. Szelepre vágynak, hogy enyhüljön a belső feszültség, de nem sikerül ellazulni, mert számukra a tökéletes kivitelezés határozza meg a helyüket a világban.
Nincs hibátlan dolog az életben. Minden lehetne még jobb, ha a tökéletességre koncentrálunk, ez nem kétség. Lehetnénk az elvesztett barátunkkal, szerelmünkkel, lehetne több ajándék a fa alatt, vagy szeretetteljesebb a légkör. Sajnos nem mindig alakulnak úgy a dolgaink, ahogy álmainkban elképzeljük.

A helyzetek elfogadása sokat segít a lelki egyensúlyunk kialakulásában. Érdemes megvizsgálnunk, hogy mi az, amit meg tudunk tenni a körülményeinkért, és mi az, ami nem a mi hatáskörünk most. Amit nem tudunk most megváltoztatni, annak az elfogadásán dolgozhatunk.

Néhány segítő gondolat az ünnepekre:

Nem kell mindennek tökéletesnek lennie.
Nem az ajándék ára határozza meg a szeretetet, a boldogságot.
A jelenben maradás, a jelen megélése segít a lelki egyensúly kialakításában.
Nem baj, ha nincs bejgli. Nem baj, ha van porcica a sarokban. Nem baj, ha nincs kitörő ünnepi hangulatod.

Amennyire tudsz, maradj a jelenben, szeretettel gondolj magadra, és vigasztald meg önmagad, ha szomorú vagy. Ha magányosnak érzed magad, fókuszálj arra, hogy vannak, akik örülnek a létezésednek, általad több lett a világ.

Kívánom, hogy megtaláld a lelki egyensúlyodat, a feltöltődési pontjaidat az ünnepek alatt.

borítókép: pexels.com

Ajánlott cikkek