Hajlamos az ember arra, hogy a valóban fontos élmények megélését valami majdani eseményhez kösse.

Boldog leszek, ha

 • lefogyok,
 • több pénzt keresek,
 • lesz autóm,
 • lesz társam,
 • nyugdíjas leszek,
 • átépítem a házat…stb.

De mi van, ha az a történés nem része az életemnek? Vagy ha csak évek múlva valósul meg? Akkor addig nem érzem jól magam a bőrömben? Addig nem adok engedélyt magamnak a boldogságra? Addig bosszankodással és hiánygondolkodással töltöm a napjaimat?

Nem érdemes, hiszen választhatunk más jellegű utat is a célállomásig. Megéri energiát fektetni abba, hogy olyan életmódot folytassunk, melynek része a hála, a jó dolgokra történő fókuszálás, a relaxálás, a feltöltődés. Hiszen, aki a félig teli poharat látja a mindennapokban, az jobb kedvű, jobb egészségi állapotnak örvend, több a barátja, több lehetőséget vesz észre maga körül, jobb a párkapcsolata.

A „majd,ha…”  hozzáállást azért is javasolt kerülni, mert sosem tudjuk, hogy melyik az utolsó közös perc a párunkkal, a családtagjainkkal, az egészséges állapotunkban.  Csak a most az, a mostani pillanat, mely felett uralmam van. Ahol eldönthetem, hogy pozitív vagy negatív előjelet adok a történéseknek.  Ez nem azt jelenti, hogy ne adjuk át magunkat a fájdalomnak, ha valami rossz dolog történik velünk, inkább azt jelenti, hogy a kevésbé kellemes helyzeteket tekintsük az élet velejárójának, éppen úgy, mint ahogyan a jót is. A világ így működik, hol fény, ott árnyék. Hol árnyék, ott fény. Minden ideiglenes. És ez felhívja a figyelmünket arra, hogy értékeljük azt, amink van. Akkor, amikor még van!

A tartós boldogtalanság oka – a felmérések, tanulmányok szerint – az, ha az ember nem a jelenben él, hanem a múltban, vagy a jövőben tartózkodik. Talán számodra is ismerős érzés, hogy akár a munkahelyeden, akár a közlekedés során, de a gondolataid azon kattognak, hogy mit kellett volna másképp tenni a múltban, vagy mi lesz, ha a jövőben a dolgok nem a te kedved szerint fognak alakulni. Ezekben a helyzetekben nem veszed észre a téged körülvevő jó dolgokat, vagy legalább is nem arra teszed a fókuszt, hogy mi a jó az életedben, mi mindenért lehetsz hálás még az aktuális nehézségek ellenére is.

Megélni a jelent

A rohanó életmód nem támogatja igazán a lelki béke megélését, hiszen a rohanásban a jelent elszalasztva már a következő feladatra koncentrálunk, de nem muszáj rohannunk.

Ha

 • maga elé enged egy autós bennünket a forgalmi dugóban,
 • sikerül befizetni egy számlát, amire gyűjtögetünk,
 • éjszaka jót alszunk,
 • a szeretteink ránk mosolyognak,
 • megkér a társunk, hogy kapcsoljuk be a biztonsági övet az autóban…stb.

érdemes megállni, és hálát érezni azért, hogy megtörtént. Ez emeli az ember boldogság szintjét is.

Gyakorlati tipp!

Aki a hálanaplót rendszeresen vezeti, és visszalapozgat hetek, hónapok múlva, az rádöbben arra, hogy milyen csodálatos is az élete. Mennyi „ajándékot” kapott az élettől nap mint nap. És ez az érzés kihat a kapcsolataira, a kedélyállapotára, a testi-lelki állapotára.

A napló vezetése egyszerű, csak fogj egy füzetet, vagy nyiss egy dokumentumot, és esténként jegyezd fel, hogy mi minden jó történt veled: egy jó parkolóhely, finom kávé, segítőkész munkatárs, nagy nevetés, egészséges családtagok.

Én minden reggel hálát adok azért, ha minden családtagom felébredt aznap. Köszönöm, hogy jól indul a napom.

 

Laskai Nelli
házassági tanácsadó

a Boldognak Lenni életmód könyv szerzője (önbizalom, párkapcsolat, kommunikáció, céltervezés)

 

 

Hallgasd meg a podcast adásokat is!