Néhány szokás beleragaszt bennünket a szomorúságba, a hiányba. A figyelmünket ilyenkor arra fordítjuk, ami nincs, és minden egyes ezen való rágódással benne tartjuk magunkat a hiány nyomasztó érzésében. Legtöbbször nem a körülmények azok, amik boldogtalanná tesznek bennünket. Természetesen mindig lehet még jobb autóra vágyni, még több szeretetre, tökéletesebb önmagunkra. Ugyanakkor a hiány állandó figyelése boldogtalanná tesz bennünket.

Miért nem szeret úgy a társam, ahogy én azt elvárnám? Miért nem keresek annyit, amitől boldog lehetnék? Miért nem segít nekem a munkatársam? Hogy engedhette meg magának a főnököm, hogy ordítson velem?

Mi történik, ha valaki állandóan rosszkedvű, szomorú, boldogtalan?

Megromlanak az emberi kapcsolatai, egyre kevesebb dolog fogja inspirálni, motiválni, és az életkedve is szinte a nullával lesz egyenlő. Mivel a belső feszültség növekszik a hiányos „valóság” és az áhított tökéletesség egyre növekvő távolsága miatt, így a negatív gondolatvilágunkhoz passzoló cselekedeteket fogunk tenni. Elégedetlenkedés, csipkelődés, agresszivitás fog előjönni.  

A boldogtalan emberek gondolkodására jellemző:

1, Önmaguk másokhoz való hasonlítása, mások figyelése a saját fejlődés teremtése helyett

2, A hiányra koncentrálás a hála helyett

3, Negatív belső monológ az optimizmus helyett

4, Minden történést azon keresztül értékel, hogy miért nem jó, miért kiszúrás vele, mi nem olyan, mint ahogyan azt elvárni lehetne. A felszínt figyeli az ok-okozat összefüggés helyett.

5, Túlagyalás, dilemmázás

 

Az elégedett élethez elengedhetetlen a pozitív látásmód, egy komplex szemlélet. Nem csak a felszínt érzékelni és értékelni, hanem megtanulni mögé látni a történéseknek, meglátni, hogy az életünkben lévő okok milyen okozatokat eredményeznek. Ahelyett, hogy pechszériát állapítanánk meg, vagy másokat vádolnánk a kialakult helyzetért.

A Boldognak Lenni könyvek, és a személyre szabott tanácsadás segítenek ebben.

 

 

Hallgasd meg a podcast adásokat is!