Barion Pixel
Skype

nellilaskai

E-mail

info@boldognaklenni.hu

hand-83079_960_720.jpgKati negyvenöt éves, és húsz éve él házasságban, két gyermeket nevelnek. A srácok már elég idősek ahhoz, hogy ne kösse le a szülőket 24 órában, így egyre többször adódik, hogy kettesben maradnak a felnőttek. Évekig ezt az időszakot várták, azonban most, hogy nincs ki után rohangálni, megüresedettnek érzik a kapcsolatukat.

Először Kati adott hangot a távolodásuknak. Eleinte utalgatott a hiányérzetre, nagyokat sóhajtozott, hogy bezzeg, a Mártiék milyen jó élményeket élnek meg a szomszédban. Utazgatnak, társasági életet élnek, fitnesz, reformétel, és irigylésre méltóak az ajándékok is, melyeket a férjétől kap. Igaz, hogy nincs még gyerekük, de a szerelmük és a lángolás töretlen évek óta.

Az ultimátum

Kati egy fárasztóbb nap után ultimátumot adott a férjnek, Ernőnek. Magában.
A következő három hónapban vagy gyökeres változás lesz, vagy a gyerekekkel együtt elköltözik. Egymásra fordítható idő van, csak a férje szándékát nem látja. Minden nap ugyanaz. Reggel suliba indítani a srácokat, délután összeszedni, vacsora, leckekikérdezés, egy sorozat és alvás. Semmi intimitás nincs az ágyban, sem a hálószobán kívül. Nem bizsereg a gyomor, ha összeér a kezük, nem hozza lázba őket a szeretkezés gondolata. Kati szerint Ernő érzéketlensége a távolodás oka. Ha ő megemberelné magát, akkor minden szép lenne. Így ez nem sokat ér.

Jó ötlet megbeszélni barátokkal?

Kati nem szeretné, ha gyermekei ezt a mintát vinnék tovább, ezért a témát alaposan megbeszélte a barátnőivel, és igazat adtak neki. A négy barátnő közül kettő már elvált, és bár nehezebb így néha, de mégis csak emelt fővel távoztak, és nem kell tovább hallgatni a volt férjük horkolását, sem látni a lustaságát.

Kati, hallgatva a jó tanácsokat, abban bízik, hogy a szétköltözés után újra csak két gyereke lesz, több ideje marad önmagára. Arra, hogy összekapja magát, és új kapcsolatot létesítsen olyasvalakivel, aki mellett igazi nőnek érezheti magát.

Otthon nem szólt Ernőnek, csak magában figyeli a jeleket, melyek a válás igazságát erősítik. Egy elmaradt köszönés, egy suta ölelés, egy büfögés, egy ledobott törülköző, egy fintor a mamára… a jelek megérkeztek.

Kati fortyog magában, és tehetetlenségében egyre durvábban beszél Ernővel. A férj nem ért semmit, szerinte ő nem változott meg, inkább Kati az, akinek ő már nem elég, és aki mással akar lenni. Már nem foglalkoznak azzal, hogy titokban tartsák ellenszenvüket, beszólogatnak egymásnak társaságban, és a gyerekek előtt is. Az éjszakákat egymástól elfordulva töltik, Kati szabadidejében látványosan a gyerekekkel foglalkozik, vagy az edzőteremben van a barátnőivel. Nem érdekli, hogy mit érez Ernő, már nem. Vagy változtat a viselkedésén, vagy inkább váljanak el.

Utolsó esélyként: tanácsadás

Lelkiismeretet enyhítendő, elmennek egy házassági tanácsadásra.  A céljuk, hogy a másik fél megváltozzon a foglalkozások hatására, és végre szeretve érezzék magukat. Ernő zárkózottabb, Kati önigazolást keresve sorolja Ernő bűneit: pipogya, magának való, hanyag, férfiatlan, érzéketlen.

Ernő csodálkozva hallatja. Szerinte Kati az, aki folyamatosan elutasította az elmúlt években, aki mindig fáradt, akinek semmi nem jó. Ernő semmi mást nem akar, mint békességben élni otthon, és jókat enni, viccelődni, meg szeretkezni.

A kérdésre, hogy miért nem szeretkeznek otthon, Ernő azt mondja, azért, mert annyi elutasítást kapott, hogy többet nem akar. Kati válasza, hogy olyan érzéketlenül kezdeményez, hogy az nem hozza lázba.

A kérdésük: mit lehet tenni?

A válaszuk: megjavítani a kapcsolatot, vagy szétválni

A döntés

A döntést nekik kell meghozni. Ki kell mozdítaniuk a kapcsolatukat a megrekedt állapotból. Mindkettejük elköteleződésére szükség van ahhoz, hogy valami újat alkossanak. Elköteleződni a társ, és a kapcsolatuk felé. Még akkor is, ha most nem értenek egyet dolgokban, de akarjanak együtt, békében, szeretetben élni.   Legyenek nyitottak egymás felé, merjék elengedni régi szokásaikat, tárják fel sérelmeiket, kérjenek bocsánatot, megbocsássanak, és tanulják meg pontosan kifejezni az érzéseiket, a szeretetüket, és a kéréseiket. A saját igazuk hajszolása helyett a megélendő vágyaikra fektessenek hangsúlyt. Nézzenek új szemmel a társukra, lássák szexinek, vonzónak, megértőnek, gondoskodónak.

Ehhez nem csak párban kell dolgozni, hanem az egyénnek saját magán is. Lássa meg, hogy mit árul el magáról az, ami idegesíti a párjában, térképezze fel, hogy mi az, amit önmagán kell fejleszteni, és tegyen is azért, hogy türelmes, őszinte, támogató, szeretetteljes ember lehessen. 

A döntés az ő kezükben van. Elindulnak – e az önmaguk és a másik megismerésének, megértésének az útján, vagy nem merik vállalni ezt az utazást.

 

Párkapcsolat- javító, életkedv – növelő írásokért kattints a blogra.

Köszönöm, hogy velem voltál. Ha úgy érzed, van ismerősöd, akinek hasznos ez a cikk, küldd el neki, vagy oszd meg a közösségi oldalon. Legyen örömteli napod!

Laskai Nelli

házassági tanácsadó, életöröm tréner
A Boldognak Lenni (párkapcsolat-javító, önbizalom-erősítő) Könyvek szerzője

 

Ajánlott cikkek