A tél idén hidegebb és fagyosabb volt, mint ahogyan az utóbbi években tapasztaltuk. A korai sötétedés, a hideg levegő elveszi az ember kedvét attól, hogy sétáljon, társaságba járjon, ezért begubózik a jó meleg kis kuckójába.

Nem mindig érezzük jól magunkat a bőrünkben, szívünk szerint valami egészen mást csinálnánk, máshol lennénk, mint ami éppen van. Ez a fajta hiánygondolkodás kellemetlen feszültséget generál, és így valóban nehéz örömmel lenni a jelenben. Az alábbi technikák, módszerek abban segítenek, hogy akár otthon, akár munkában, vagy orvosi rendelőben várakozáskor is megtalálhassuk a lelki egyensúlyunkat, és ki tudjunk szakadni a mérgező, negatív gondolatspirálból.

A jelen számtalan lehetőséget kínál arra, hogy jól érezzük magunkat. A mindfulness technikák által nem csak a meditációs én-időnkben tudunk éber tudatosságban lenni, hanem életünk során bármikor, bárhol, bármely feladatkörünkben, szerepünkben tudjuk alkalmazni ezeket a technikákat.

1, Tudatosan az étkezésben

Hajlamosak vagyunk az étkezést is rohamléptekben megejteni. Napjainkban gyakori jelenség, hogy nem csak a gyerekek, de még a felnőttek is tévéznek evés közben. Étkezés közben is figyeljünk az elénk tálalt étel kinézetére, illatára, esetleg tapintására. Figyeljük meg, ahogy betesszük a szánkba, hogy milyen az íze, a felülete, a szélessége, a súlya. Milyen alapossággal rágjuk meg, mielőtt lenyeljük.

2, Tudatosan az utazásban

Ha te vezetsz, figyeld meg az egész folyamatot az első pillanattól. Ahogyan a kulcsot elfordítod, és elindul az autó. kapcsold ki a zenét, és bár lehet, hogy elsőre zavar a csend, de remek alkalom, hogy megfigyeld a körülötted lévő zajokat. A motor zaját, a forgalomban résztvevők hangját.  Plusz előny, hogy így távol tartjuk magunkat a rádióból érkező negatív hírektől, tudósításoktól. Figyeld meg, hogyan mozognak a kezeid, lábaid, miközben a vezetéshez szükséges automatikus mozdulatokat végzed. Figyeld meg a vezetési stílusodat: mennyire engeded közel a járművet az előtted állóhoz, mennyire vagy türelmes, előzékeny? Tartod-e a sebességhatárokat?

3, Tudatosan a várakozásban

Gyakran a rossz sorba állunk. Abba, ami nagyon lassan halad, előttünk tele van a vevő kosara, a pénztáros lassú kezű. A mérgelődés helyett fordítsd magadra az idődet, energiádat. Figyeld meg, hogy mit érzel, amikor meglátod a sort. Milyen érzések kerítenek hatalmukba, amikor az előtted álló embereket látod! Figyeld meg a testtartásodat, miközben állsz mögöttük! Kis terpeszben állsz, vagy felváltva támaszkodsz a lábaidon? Milyen hangokat hallasz? Figyeld meg az apró részleteket magad körül! Milyen illatokat tapasztalsz? Miközben várakozol, pásztázd végig a testrészeidet! Mennyire feszült a vállad, fájó a lábad, vagy esetleg púposan tartod a hátad?

Az érzékszerveink általi észlelésre való tudatos odafigyelés bárhol, bármikor használható, és általa csökken bennünk a feszültség. Ez a technika segít, hogy megtanuljunk összpontosítani, ami nagyon hasznos az információkkal teletűzdelt, rohanó világban.

Laskai Nelli
életöröm tréner, házassági tanácsadó
A Boldognak lenni című gyakorlati életmódkönyv szerzője

Hallgasd meg a podcast adásokat is!