Gyakran kapom meg azt a kérdést, hogy meddig lehet megmenteni egy kapcsolatot, meddig érdemes küzdeni, mikor érkezik el az a határ, amikor már nincs visszaút és inkább külön érdemes folytatni az utat.

Nincs mindig jól működő kapcsolat, csak olyan, amit jól működtetnek

A kapcsolatok sosem mentesülnek a mélypontoktól, a konfliktusoktól vagy az eltávolodástól. Minden változik, bennünk és körülöttünk, így lehetetlenség azt várni, hogy egy pár képes megúszni a kapcsolaton való munkát. Pont, mint ahogyan a párkapcsolat szakaszaiban is fellelhető a fejlődés, úgy a felek egyéni fejlődésébe is folyamatosan energiát kell tenni ahhoz, hogy tartósan jól működhessen a kapcsolat.

Amikor távolság áll be a két fél közé, akkor talán a könnyebb útnak tűnik veszni hagyni az egészet, és új partnert keresni, hiszen a távolság már épp elég érzelmi sivárságot hozhatott a pár életébe, így egy új partner, egy új szerelem, egy csodálatos szexuális együttlét víziója könnyen belemozdíthat valakit, hogy házasságon kívüli megoldásban gondolkodjon.

A fókusz azon van, ami rossz

Ilyen gondolatok mellett erősödni szokott a partner hibáinak észrevétele is, hiszen nem arra fókuszálunk, hogy megtaláljuk a közeledés eszközét, hanem a megkönnyebbülés lehetősége mozgatja legtöbbször az embert.

Milyen utakat látnak egy elhidegült kapcsolatban a felek?

Általában ezeket a lehetőségeket látják:

  • Válás
  • A közeledésért folyó közös munka és a kapcsolat új alapokra helyezése, új szabályokkal, új szokásokkal
  • Sodródás tovább, érzelmek elfojtása, majd csak lesz valami velünk állapot konzerválása egy ideig

Mindemellett vannak, akik egyedül küzdenek a kapcsolat felrázásért, mert a partner éppen kevés hittel vagy energiával rendelkezik a közös jövő építését és a testi – lelki intimitás megteremtését illetően.

Amikor a távolság még kicsi, de már valami hiány észlelhető, akkor a tudatos döntések hiányában való sodródás fut, megy a napi rutin tovább, de a tudatos kapcsolatépítés elmarad. Több a panaszkodás, a hiányok emlegetése, ami miatt talán egy-két szokás ideiglenesen meg is változik, de egyéni fejlődés hiányában jellemzően ez fejből megy és nem a valódi odafordulás vezérli. Akkor is bekapcsolható a sodródás, amikor már igyekeztek tenni valamit a felek, de igyekezetük nem vezetett sikerre és kifáradnak.

Amikor valakiben felmerül a válás gondolata és esetleg meg is osztja azt a házastársával, akkor a kezdeti elutasítottság elkeserítő érzésének enyhülésével felmerülhet a tanácsadás, mint célzott stratégia használata a közeledéshez.

Ha mindketten egymás mellett voksolnak szívből, csak épp fal van közöttük, akkor ügyesen le is tudják azt a falat bontani, hogy szívből rácsodálkozhassanak, meglássák újra egymást.

Ha csak az egyik fél akar tenni a kapcsolatért, akkor sem lehetetlen, hogy a másik fél figyelmét és érdeklődését magára vonja, de arra fel kell készülni, hogy eleinte valószínű, hogy sokkal többet fog adni, mint kapni. Azonban a megszokott, automatikus működést megszakítva, a másik fél változásával van esély arra, hogy kölcsönösen újra érdeklődni kezdjenek egymás iránt, mielőtt még késő lesz.

Mivel lehet felkelteni a másik fél érdeklődését?

Például:

  • A nyomasztó viták helyett asszertív kommunikációval
  • Önfejlesztéssel
  • Szeretetteljes gesztusokkal
  • Megértéssel, odafigyeléssel
  • Közös célokért dolgozva
  • Egymás jó tulajdonságaira fókuszálva
  • A változások pozitív visszajelzéseivel

Miben segít a házassági / párkapcsolati tanácsadás?

Ha saját magad szeretnéd megjavítani a kapcsolatodat, akkor kezdd el felgöngyölni, hogy mi okozhatja a távolságot. Milyen hiányok fordítanak el titeket egymástól? Mi az, amire feltétlenül szükséged van egy kapcsolatban? Mire van szüksége a társadnak? Mi gátol titeket az odafordulásban? Mi az, ami működik a párosotokban? Milyen értéket ad az, hogy együtt vagytok (amikor jól működik)?

Ha le tudtok ülni, mindketten egymás hibáztatása nélkül megbeszélni, hogy kinek mi hiányzik, ki mit hajlandó vállalni és elengedni a boldog kapcsolat érdekében, akkor kezdjétek is meg a szokások átírását mihamarabb. Engedjétek, hogy mindketten retorzió nélkül elmondhassátok, hogy mire vágytok, mit hogyan szeretnétek és utána a mindennapok szeretetteljes gesztusai meg tudják hozni a várt közeledést.

Ha elakadtok a folyamatban, nem megy a békés kommunikáció, vagy lerövidítenétek a folyamatot, ezen az űrlapon tudtok tanácsadásra bejelentkezni ITT.

Borítókép: Pixabay.com

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!