A kapcsolatokban – akár csak más pár történetéről beszélgetve – a hűtlenség mint téma, előjön. Nem feltétlenül gondolom, hogy minden kapcsolatban jelen van a szó klasszikus értelmében, de az biztos, hogy valahogy felbukkan.

Az, hogy mi fér bele a kapcsolatba, és mi nem, azt a pár határozza meg. Egyre színesedik a paletta, hogy milyen fajta párkapcsolatokat alakítanak ki, és működtetnek az emberek. Már nem csak a házasságban való együttélés a „normális”, hanem végülis mindaz a formáció elfogadottá vált, amit kitalálnak, és amiben élni akarnak a párok. Együtt lakva, külön lakva, nyitott házasság, egy éjszakás kalandok… a szabályokat ők alakítják ki, ez az ő egyezségük. Olykor kimondva, olykor kimondatlanul.

A monogámiát illetően van, ahol már ellenkező nemű emberrel történő beszélgetés is tiltólistás, és van, ahol egy alkalomszült csók is belefér.

Az egyszerűség kedvéért a hűtlenség jelen cikkben azt takarja, ami

  • titkolt találkozás, testi érintés a kapcsolaton kívül valakivel, ami a házastárs tudta nélkül történik, és a titkolózás oka az, hogy ez a történés a másik fél számára fájdalommal járna, és nem hagyná jóvá a hűtlen fél számára
  • férfi-női energiák játéka, lelki társ beszélgetések valaki mással – a párkapcsolaton kívül, a házastárs tudta nélkül lopva, hazugságok hálójában

Hűtlen ügyfeleimet kérdeztem arról, hogy miként összegeznék a történteket:

  • Többen is megegyeztek abban, hogy amennyiben a körülmények nem változnak otthon, úgy máskor is meglépnék a félrelépést, mert nem tud/akarnak rajongás és szex nélkül élni.

A hűtlenség mellett ezeket sorolták fel:

  • végre újra éltem, visszakaptam a régi önmagamat, szabad voltam, nem kellett felelősséget vállalnom a hibáimért, szeretve voltam, fontos voltam valakinek, végre csinosíthattam magam valakinek, bókokat kaptam

A hűtlenség ellen viszont ezeket sorakoztatták fel:

  • elárultam a társam, hazudtam a társamnak, rettegtem, hogy lebukok, féltem, hogy gyerek lesz a viszonyból, a mai napig félek, hogy a gyerekeim megutálnak, hogy megcsaltam az apjukat, bűntudatom volt, rossz embernek éreztem magam, hosszú távon nem lehet fenntartani, a pillanat megélésén kívül értelmetlen menekülés

Az árulás, a titok eléggé meg tudja rengetni a párkapcsolatot, a bizalmat, a közös életben való hitet. Azonban nem jelenti azt, hogy a hűtlenség miatt megy tönkre egy párkapcsolat, mert a hűtlenség egy olyan okozat, melynek az oka a múltban keresendő, egy olyan űr létezése, melyhez mindkét fél asszisztált anno. Akarva, akaratlanul.

Ezekben az e-könyvekben mindenki számára gyűjtöttem gyakorlatokat, gondolatokat, technikákat ahhoz, hogy újra tudja építeni a bizalmat a társában, illetve, hogy építő jelenléttel túl tudjanak haladni a krízisen, fel tudják dolgozni azt, ami velük történt. Sokszor nem azért szakítanak a párok, mert nem illenek össze, vagy képtelenek együtt élni. Gyakran nagyon szeretik egymást, azonban mindkettejük számára mást jelent a szeretet kifejezése, és nem találják a közös frekvenciát. A krízis, amit egy hűtlenség kiderülése okoz lehet ugródeszka is az egyének és a pár életét tekintve. A párkapcsolat újraépítése nem könnyű munka, de megéri megszerezni a tudást és a gyakorlatokat hozzá.

 

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!