Nem csak akkor működhet jól egy párkapcsolat, ha két ember tökéletesen passzol egymáshoz, mindenről ugyanazt gondolják, nincsenek nézeteltéréseik, hanem sokkal inkább akkor működik jól, amikor a két fél összehangolódik. Nem csak addig, amíg tart a szerelem, hanem utána tudatosan összehangolják azt, hogy ki, miben tud hozzájárulni ahhoz, hogy a közös céljaikat elérjék úgy, hogy közben mindketten szabadon járhatják a saját életútjukat is.

Túl száraznak tűnik így? Lehet. A szakemberek kutatásai szerint a szerelem az első három évben van meg, de utána a szeretet, a tisztelet, az elköteleződés döntése megtartja a párkapcsolatot. A romantikus elemeket utána a feleknek kell tudatosan bepakolniuk a mindennapokba. Amikor a távolodás elindul – a kapcsolatok természetéből fakadóan – akkor az ember elkezdi önmagát keresni a közösben. Ahogy telik az idő, szembesülni szoktunk azzal, hogy mikről maradtunk le, mi az, amit nem sikerült elérnünk. Legalábbis, mi az, amit hiánynak vélünk az életünkben. Ha sok a hiány, és a felelősségvállalás nem erős éppen, akkor hajlamosak vagyunk a társunk hibájának betudni azt.

Ha szeretjük a társunkat, és akarunk is vele élni, akkor tudatosságot kell vinni a kapcsolatba, mint ahogyan tudatosságot kell vinnünk az egyéni céljaink elérésbe is, vagy éppen ahogyan a vállalkozásunkat menedzseljük. Előre adjuk a bizalmat, megvan bennünk az elszántság, hogy sikerre visszük a vágyott élményeink megvalósítását.

A jól működtetett párkapcsolatban ezek megtalálhatóak:

  • őszinte, egyenes kommunikáció. Nem kritizálás, hanem segítő beszélgetés, játszma nélkül.
  • tisztelet, szeretetnyelv használata
  • törődés, odafigyelés, együttérzés
  • bizalom
  • felelősségvállalás, kiegyensúlyozott szerepek és munkavállalás
  • belátás, bocsánatkérés, megbocsátás
  • fejlődési vágy, közös célok kitűzése,
  • intimitás, kielégítő szexuális élet, vágy, fantázia, pajzánság
  • kalandvágy, spontaneitás, humor, játékosság
  • biztonság, nem kell félni attól, hogy a társam utolsónak sorol az életében

Nem kell megijedni, ha most hiányzik valami a kapcsolatból. Ha felmértük az ok-okozati összefüggéseket, ha megismerjük a saját programjainkat, ha megtaláljuk a mi kapcsolatunkhoz passzoló megoldásokat, ha bennünk van a javító szándék (a házaspár mindkét tagjában), akkor szépen lehet fejleszteni a kapcsolatot.

 

Keresd a segítő megoldásokat magadnak, vagy ajándékozd a pozitív változást másnak:

Bejelentkezés tanácsadásra –>

Összhangban Lenni – Segítő könyv hűtlenség utáni kapcsolat-javításra, életöröm növeléséhez — >

Boldognak Lenni – Segítő könyv önbizalom növeléséhez, a kapcsolatok megértéséhez — >

Építed vagy rombolsz? – Segítő könyv, hogy meglássuk, mi okozza az elakadást, és mit kell tenni, hogy változtassunk, gyakorlatok megbocsátáshoz, magabiztossághoz, boldogságban élni kapcsolatban vagy egyedül —>

 

Ha tetszett a cikk, köszönöm, ha nyomsz egy lájkot, vagy megosztod mással, hogy a világ egy jobb hely lehessen.

Hallgasd meg a podcast adásokat is!