Általában a jó gyakorlatokról olvashattok nálam, most fordul egy kicsit a kocka, és azt szedtem össze, hogy melyek azok a viselkedési formák, melyek távolodást okoznak közted és a párod között.

Ha éltél már párkapcsolatban, akkor biztosan ismerős számodra a jelenség, hogy bár szereted a párodat, mégsem felhőtlen az együtt töltött időszak. Szeretnéd, ha szeretve éreznéd magad, ha fel tudnál töltődni a párod jelenlétével, ha több lenne az ölelés, az elismerő szó, a beszélgetés. Nem ördögtől való vágyak ezek, hiszen a párkapcsolatokban azért vagyunk benne, mert a kettőnk közösségében kívánjuk jól érezni magunkat.

A házasság, főleg, ha már gyerekek is vannak a családban, annyiban kicsit más, hogy itt nem csak a saját jóérzésed a cél, hanem az is, hogy megfelelő értékek mentén éljétek az életet, és ez nem mindig, sőt az esetek többségében nem könnyű feladat. Egy családban élni csapatjáték, ideális esetben minden szereplő teszi a saját dolgát és olyan mozdulásai vannak, amelyek pozitívan hatnak a csapat, a család többi tagjára.

Mint tudjuk, az életben semmi sem fekete vagy fehér, árnyalatok is vannak bőven, elég, ha csak a saját működésünket vesszük alapul. Ha valami kizökkent az egyensúlyunkból, akkor elég egy kisebb érdekütközés és már kirobban a veszekedés.

Összeszedtem három olyan dolgot, ami rombolja a kapcsolatot. A ti kapcsolotok működésére jellemző valamelyik?

1, Közömbösség

Hihetnénk, hogy ha nem vagyok kedves a társammal, ám nem vagyok durva sem vele, az nem okoz gondot. Sajnos olyan jelenlét nem igazán létezik, ami sehogy sem hat a másikra. Valamit biztosan üzenni fog a viselkedésünk. Vagy romboljuk, vagy építjük a kapcsolatunkat általa. Ha nem vagyok semmilyen otthon, ha nem bántom a társam, de nem teszek hozzá ahhoz, hogy jobban érezze magát mellettem, akkor az távolodást idéz elő egy idő után.

2, Kommunikáció hiánya

Nem tudok beszélgetni a társammal. Ezt gyakran hallom a tanácsadás során. Vajon miért alakul ez ki egy idő után? Nem érdekel a társam élete, a félelmei, a vágyai? Vagy esetleg én nem akarom megosztani az életem fontos gondolatait vagy történéseit vele? Nem érzem elég biztonságosnak a teret ahhoz, hogy megnyíljak a társamnak? Fontos kérdések ezek, amelyek mentén, a válaszra találva javítani lehet a párkapcsolati kommunikációt.

3, Érzelmi kapcsolódás hiánya

Általában a női klienseimtől szoktam hallani, hogy nem éli az érzelmi biztonságot a társa mellett. Nem azért, mert a társa rossz ember, hanem nem sikerül az érzelmi kapcsolódást előidézni. Vagy azért, mert az időgazdálkodás nem elégséges, vagy mert mindenki a saját problémájával van elfoglalva, vagy mert igazából nem történik meg az egymás felé fordulás. Kiüresednek egymás mellett.

Ezen a három ponton kívül természetesen van még, ami felkerülhetne a listára. Azt figyeltem meg, hogy azok, akik önmagukkal elégedetlenek, nem tudnak felemelő, feltöltő szerepet betölteni a párkapcsolatukban. Ez annyiban jó hír, hogy ha elkezdünk önmagunkkal foglalkozni, ha megtaláljuk azokat a tevékenységeket, melyek feltöltenek bennünket – és ezt mindkét fél így teszi – akkor a kapcsolat képes megújulni, jobbá válni.

Tudom, hogy nehéz kimozdítani egy megrekedt kapcsolatot a gödör aljáról, de nem lehetetlen. Ha megvan a motiváció, hogy miért akarod jobbá tenni az életedet, akkor az induláshoz az pont elég.

*****

Ha nem igazán érzed magad közel a társadhoz, és szeretnéd, hogy segítsek a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a Skype tanácsadásra. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében. Ha párban jöttök, lehetőségetek nyílik könnyíteni a sérelmeiteken, megtanulni a helyes kommunikáció elemeit, megismerni és használni egymás szeretetnyelvét ahhoz, hogy jól tudjátok egymást szeretni a mindennapokban. Ezek a változások egy békésebb, stabilabb, élhetőbb, szexuálisan aktív párkapcsolathoz vezethetnek.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó

Hallgasd meg a podcast adásokat is!