Az élethelyzeteinktől függően előfordulnak olyan életszakaszaink, amikor nem igazán van erőnk, energiánk, hogy megfelelően figyeljünk a társunkra. A munka, a család, és a mindennapi teendők gyakran elnyelik a figyelmünket, és közben könnyen elsikkadhat az, ami talán a legfontosabb számunkra: a párunkkal való kapcsolatunk.

Az elhanyagolás hatása sokkal mélyebb lehet, mint gondolnánk, és a figyelmetlenség hosszú távon károsíthatja kapcsolatunk alapjait.

Amikor a kapcsolati elhanyagolásról beszélünk, általában nem szándékos rosszindulatot vagy szándékosságot értünk alatta. Inkább arról van szó, hogy az életünkbe oly sok minden bekerül, hogy néha elfeledkezünk arról, hogy a párunkra, a párkapcsolatunkra is figyelmet kell szentelni. Ez azonban hosszú távon komoly következményekkel járhat.

Párkapcsolati elanyagolás

Az elhanyagolás különböző formában jelentkezhet: lehet az a folyamatos időhiány, amikor más dolgokkal vagyunk elfoglalva, és nem fordítunk kellő figyelmet a partnerünkre, vagy éppen az érzelmi távolságtartás, amikor rendszeresen elmarad a mélyebb érzelmi kapcsolódás, nem fejezzük ki érzéseinket vagy nem figyelünk oda párunk érzéseire. Az is lehet, hogy úgy teszünk, mintha meghallgatnánk a társunkat, mintha jelen lennénk számára (fizikailag), azonban mégsem jön létre az érzelmi kapcsolódás.

Az elhanyagolt partner

Az elhanyagolt partner nem csak egyszerű figyelmen kívül hagyást fogalmaz meg, hanem mélyebb, komplex érzelmek is előjöhetnek. Ha szorongó kötődő emberről van szó, akkor az elfoglalt partner aktiválhatja benne az elhanyagoltság érzését, azt az üzenetet küldi ezáltal számára, hogy nem elég fontos a partnerének. Pedig lehet, hogy ez nem igaz. Az elhanyagolás eredményeként magányosnak érzi magát, elveszítve azt a bizalmat és támogatást, amire szüksége van. Ez pedig bizalmatlanságot, önértékelési problémákat okoz és akár a kapcsolat végéhez is vezethet.

A párkapcsolati elhanyagolás ára

Miért fontos tehát megelőznünk a kapcsolati elhanyagolást és tennünk azért, hogy párkapcsolatunkat erősítsük? Azért, mert a boldog, kiegyensúlyozott és fenntartható kapcsolatok alapja az egymás iránti figyelem, tisztelet és gondoskodás. Odafigyelés nélkül egy kapcsolat elhalványulhat, és az egyszerűen átvészelt mindennapok helyett feszültségekkel, vitákkal, magánnyal és fájdalommal teli évekké válhat.

Hogyan kerülhetjük el az elhanyagolást?

  • Az első lépés mindig az odafigyelés és az idő szentelése a párunknak.
  • Kommunikációra van szükség: beszéljünk egymással az érzéseinkről, szükségleteinkről és arról, hogy miben tudnánk segíteni egymásnak.
  • Fordítsunk időt a közös minőségi időtöltésre, legyen az egy közös vacsora, sétálás vagy egy kis kiruccanás.

Az érzelmi kapcsolat fenntartása és erősítése kulcsfontosságú. Mindkét félnek ki kell mutatnia az elkötelezettséget és törődést a kapcsolatért, a partnerért. A megfelelő egyensúly megtalálása az élet különböző területei között nem könnyű, de ha valóban fontos számunkra a párkapcsolatunk, akkor érdemes időt és energiát fordítanunk rá. Ha bekerültünk már egy spirálba, célszerű szakember segítségét kérni a mihamarabbi kapcsolat helyreállításért, mielőtt szakítás vagy hűtlenség lesz a vége.

A párkapcsolatok idővel változnak, és az elhanyagolás egy természetes veszélyforrás lehet. Azonban figyelemmel, kommunikációval és elkötelezettséggel megelőzhetők, megfelelő stratégiát követve pedig megoldódhatnak a kapcsolati nehézségek.

Ha szeretnéd, hogy együtt dolgozzunk a mihamarabbi újra egymásra találásotokért, a tanácsadásról itt tudsz olvasni.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, NLP tréner

borítókép: pexels.com

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!