Kati és Erik története igen gyakori a házasságok történelmében. 22 éve házasok, és három gyermeküket nevelik. Kati eladóként dolgozik, két műszakban, Erik saját vállalkozást vezet, ami gyakorlatilag teljes ébrenlét idejét elveszi. A gyerekek körüli tennivalókban a szomszéd néni szokott segíteni, mert a nagyszülők már nem élnek.

A házasságuk az első gyerek születése után kezdett megkopni. Sok újdonság került be a pár életébe, a mindennapjaikat új feladatokkal töltötték meg, plusz felelősséget vállaltak a csöppségért, ami addig nem volt része az életüknek. Egymáshoz megértőbbnek kellett lenniük, és előzékenynek.  Megszűntek a spontán ötletmegvalósítások, a hálószobába egyre gyakrabban hárman aludtak, ami egy másfajta intimitást eredményezett. Csodálták a babájukat, és egyre inkább anyaként és apaként tekintettek önmagukra és egymásra is. A második és harmadik baba érkezésekor már alig-alig gondoltak egymásra mint nőre/férfira, a család lett az első, és minden ezen a szűrőn keresztül valósult meg. 

Viszont a gyerekek már elég nagyok lettek ahhoz, hogy feladat szintjén már ne töltsék ki a pár mindennapjainak nagyobb részét. A felszabaduló üresjárat rádöbbentette a szülőket arra, hogy nem ismerik már egymás nyelvét, nem tudnak a közelséggel, az egymásra figyelés lehetőségével mit kezdeni.  Üresek vagyunk, magunk és együtt is – mondják. Nem találjuk az egymáshoz vezető utat, ami nem a család működését, hanem egymás újra megismerését segítené. Ugyanakkor vágyunk a szerelemre, az izzásra, a szexualitás megélésére.

Kati és Erik elhatározta, hogy az elfordulás helyett, a szándékos egymás felé lépkedést választják. Felderítettük egymás szeretetnyelvét, a mélyen megbúvó sérelmeket, hiányokat, vágylistákat. És felállítottunk egy gyakorlati stratégiát, hogy a mindennapokba be tudják építeni a célravezető közelítő technikákat.

A stratégia elemei:

 • önmagukat megismerni, reakcióikat felismerni
 • társuk reakcióinak kiváltó okait megismerni
 • szeretetnyelvek megállapítása, célzott gyakorlatok meghatározása
 • békés konfliktuskezelés begyakorlása
 • javító szándékkal helyzetekben lenni
 • tiszteletteljes kommunikáció (beszélő-hallgató technikái)
 • randi ötletek
 • intimitás elemei, azok beemelése a mindennapokba
 • hála kifejezése egymás felé
 • stresszkezelő gyakorlatok elsajátítása
 • saját életcél megtalálása
 • közös cél kitűzése, és cselekvési terv

Ez egy komoly vállalás, amit megfogalmaztak, és ami felé elköteleződtek. De tapasztalatom szerint, és az ok-okozati összefüggések törvényszerűsége szerint, amit most megtesznek, amire fókuszálnak a körülmények forgatagában, az lesz a saját valóságuk. Azon keresztül fogják megélni a mindennapjaikat.

 

Amikor családdá formálódik egy pár, akkor bizony meg kell tanulni összeegyeztetni a szülőséget és a partnerséget, kialakítani a határvonalakat, hogy mikor, melyik szerep az, ami domináns legyen. Erre gyakran emlékeztetni kell magunkat, mert hajlamosak a szülők csak anyaként vagy csak apaként funkcionálni, és ha csak ez a terület van működtetve, akkor a kapcsolat sorvad. És persze vannak gyakorlatok, amelyekkel visszahozható a szenvedély a kapcsolatba, azonban mint mindenre, itt is igaz, hogy könnyebb fényesíteni, ha nem indultunk még el a lejtőn.

Az Összhangban lenni című könyv (e-bookban is) segít a hűtlenség feldolgozásában, önmagunk és a kapcsolatunk feltérképezésében. Feladatlapokat tartalmaz, hogy megismerjük a saját párkapcsolati vágyunkat, mit is keresünk a kapcsolatban, lássuk, hogy mire vágyunk.

Ezen kívül életöröm-növelő gyakorlatokat tartalmaz, hogy legyen erőnk és hangulatunk a változtatásokhoz, és nem utolsó sorban párkapcsolat-javító konkrét gyakorlatokat találhatnak benne a párok, hogy mihamarabb elindulhassanak egymás felé, és olyan intenzív érzelmi és szexuális életet éljenek, amelyre vágynak.

Kívánom, hogy mihamarabb testileg-lelkileg kielégítő párkapcsolatban élj! Megérdemled.

Szex-blokk feloldása —>

 

Minden Boldognak Lenni könyv kapható e-book formájában is.  

 

A könyveket kérd a kedvezőbb csomagajánlatban!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!