Barion Pixel
Skype

nellilaskai

E-mail

info@boldognaklenni.hu

A legtöbb hozzám forduló pár abban kér segítséget, hogy milyen módszerrel lehet felfrissíteni a házasságot, hogyan lehet pezsgést hozni a megfáradt, megunt mindennapokba. Akkor van könnyű dolga a párnak, ha mindkét fél egyformán rajta van az ügyön, stabil az elköteleződésük egymás és a párkapcsolatuk felé. Az újraépítéshez nem elég a kijelentés, hogy szeretem a társam.  Az építésben munka van, azért minden nap tenni kell valamit, és előfordulnak napok, amikor nem látszik a munka gyümölcse. Ekkor kell a kitartás és a hit abban, hogy a szenvedély visszahívható, és vissza is kerül a mindennapokba, mint egy csendes, békés sziget a viharos óceán közepén.  Amikor úrrá lesz rajtunk az elégedetlenség, érdemes nem csak a partner, hanem a saját hozzáállásunkat is megvizsgálni. Vajon úgy adom a szeretetemet, olyan kedvesen kommunikálok, olyan megértő vagyok, mint a kapcsolatunk elején, vagy mint ha egy új, izgalmas kapcsolat kezdetén lennék?

Csak az igen vagy a nem válasz érdekes. A magyarázat az csak kifogás arra, hogy miért nem tesszük.

Hogyan lehet behívni a szenvedélyt, a pezsgést, az intimitást?

1, Legyen a héten egy nap, amikor a pár kimozdul otthonról olyan közös időtöltésre, ami mindkettő fél számára pozitív élményt nyújt!

2, Érdemes a szeretetet egymás szeretetnyelvén keresztül áramoltatni! (ajándék, szívesség, minőségi időtöltés, testi érintés, dicsérő szavak) Miből érzi szeretve magát a másik? Mit tehetek azért,milyen visszajelzéseket adhatok azért, hogy jól érezze magát a bőrében?

3, Jó hangulatot teremt a régi pozitív élmények felidézése! Lefekvés előtt javasolt minden este beszélni valamiről, amire jó érzéssel tudtok visszaemlékezni, és közben nem a jelenlegi hiányra gondolni, hanem hálás lenni a jó percekért, hiszen a mai gondolatom teremti a holnapomat.

4, Randizni jó! Érdemes néha úgy megszervezni randit, hogy a találkozóra nem együtt indul a pár otthonról, hanem külön-külön készülve, akár új ruhában, jó illattal jelenni meg a megbeszélt helyen, és nem a családi rutint érintő praktikus dolgokról beszélgetni, hanem egymást megismerő kérdéseket feltenni.

5, Egymás feltérképezése. (Pl.: Melyik a kedvenc könyved? A filmed? Melyik portálról szoktál tájékozódni? Melyiket olvasod kedvtelésből? Kit tartasz a legzseniálisabb színésznek? Hogyan képzeled el az életedet idős korodban? Hova utaznál el szívesen? Mit tennél a bakancslistádra? Mivel foglalkoznál, ha újrakezdenéd az életedet? Mi az, amit örömmel végzel? Mi az a mottó, amit szívesen tovább adnál a gyerekeidnek? Mit vennél, tennél, ha megnyernéd a lottó főnyereményét? Miben változott az értékrended az elmúlt tíz évben? )

A kapcsolatok természetükből fakadóan hullámzanak. Néha egyszerre vagyunk távolodási, vagy rajongási szakaszban, néha eltérően. Az elköteleződés, a türelem, a hit, a bizalom, a szeretet, a pozitív kommunikáció, a kreatív megoldásokra fókuszálás segít abban, hogy a nehezebb helyzetek ne elmérgesítsék a felek közötti viszonyt, hanem feladatként kezelve együtt mozogjanak vele. Tudva azt, ahol a fény megjelenik, ott árnyék is található. És fordítva.

A jól működő párkapcsolat nem a két fél született “lelki-társ” mivoltától működik, hanem a működési sémák felismerése, szükség esetén átírása, a szemléletváltás, a befektetett energia hozza meg a gyümölcsét.

Az ember automatikusan cselekszik. A gyerekkorunkban látott minta erősen bevésődik, majd tanulunk a tanárainktól, barátainktól. Fontos, hogy néha felülvizsgáljuk, hogy mit miért teszünk, hogyan oldjuk meg a konfliktusainkat, mit teszünk félelmünkben, hogyan viselkedünk krízis helyzetben.

Ha úgy látjuk, hogy nem visz sikerre a megoldó-készletünk, akkor itt az ideje új módszereket, technikákat, gyakorlatokat elsajátítani.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó

a Boldognak Lenni életmód könyv szerzője (önbizalom, párkapcsolat, kommunikáció, céltervezés)

Kattints a képre a részletekért! 🙂

Ajánlott cikkek