Barion Pixel

Gyakorlatok, melyekkel felrázható az ellaposodott kapcsolat

A tartós párkapcsolatok idővel ellaposodnak. Amikor a kezdeti ismerkedős, közösség kiépítő szakasz után a fenntartási időszak jön, akkor a napi rutin, a csalódás, a megszokás távolítóan hat a felekre.

Egyre kevesebbet beszélgetnek a napi rutinhoz tartozó dolgokon kívül, fáradtan zuhannak be este az ágyba, egyre több a szexmentes nap. Az összetartozás vágya talán még megvan, de túl messzire kerül az egykori szerelmespár egymáshoz, és egyszer csak beláthatatlannak tűnik már a távolság.

Elengedni vagy újra megtalálni a másikat?

A tartós hiányérzet magával hozza a kérdést, vajon megmenthetőek vagyunk-e még? Van-e még közös jövőre lehetőség, vagy ha ilyen nagy távolságot kell megtenni egymáshoz, talán jobb-e, ha elengedjük egymást?

A legtöbb kapcsolat megmenthető, amennyiben mind a két fél valóban újra látni akarja egymásban a nagy ő-t, az igazit, aki mellett megéri ottmaradni. Nagy kérdés, hogy a hiány állapotában mennyi sérülést szereztek, és még gyógyíthatóak-e a sebek annyira, hogy képesek legyenek az egymáshoz vezető úton járni. Hisznek-e abban, hogy van értelme, lesz jutalma a kitartó közeledésnek?

Kapcsolatjavító gyakorlatok

Tisztázd le magadban, hogy mi az, ami miatt nem léptél még ki a hiányt okozó kapcsolatból. Melyek a ti közösségetek erősségei, milyen jövőkép volt az, ami miatt a társad mellett voksoltál. Milyen jó tulajdonságai vannak, amelyek által a te életed jobb lehet.

Vedd sorra, hogy mi kellene ahhoz, hogy ez a kapcsolat számodra értékes legyen. Milyen számodra egy jó párkapcsolat? Mit kell neked vállalnod a cél érdekében, és mit szeretnél megkapni a társadtól. Milyen új szokásokat kell behívnotok azért, hogy meglássátok újra egymásban a partnert, a férfit, a nőt.

Üljetek le, és tisztázzátok a helyzetet. Sokszor már a letisztult beszélgetés is segít, mert elkezditek látni egymást. Ki hol tart az elköteleződésben, mit vár, mik a félelmei, az igényei. Meg lehet beszélni egy próbaidőt, hogy pár hónapig mindketten beletesztek 100 %-ot a kapcsolatba úgy, hogy az mindkettőtök számára szeretetteljes érzéseket generáljon.

Hogyan javítsunk a házasságon?

  • elutazni kettesben, és nem a problémáról beszélni, hanem olyan témákkal készülni, ami érdekes beszélgetésekhez vezet
  • lassan, kis lépésekkel közeledni a testiség területén
  • összeszedni magatokat úgy, mintha egy új kapcsolat elején lennétek. Jó illat, ápolt test, szép ruha, energikusság, mosoly, érdeklődés a másik felé
  • találkozó egy ismeretlen helyen, ahova külön érkeztek
  • közösen részt venni olyan játékos élményekben, melyekbe nem viszitek a gyerekeket
  • minden este elmondani, hogy ki mit szeret a másikban
  • feltérképezni egymás szeretetnyelvét és ahhoz igazodva kedves gesztusokat tenni a másik felé

Ahhoz, hogy újra közel legyetek egymáshoz kezdőlépésnek jó, ha a távolból egymásra néztek. Ha keresitek a másikat a szemetekkel, és nem megoldandó problémaként tekintetek a másik félre, hanem valaki olyannak látjátok, akit fel kell kutatni, meg kell hódítani, mert sok-sok jó élményt lehet előhívni a közös kapcsolódások alkalmával.

*****

Ha nem igazán érzed magad közel a társadhoz, és szeretnéd, hogy segítsek a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a Skype tanácsadásra. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében. Ha párban jöttök, lehetőségetek nyílik könnyíteni a sérelmeiteken, megtanulni a helyes kommunikáció elemeit, megismerni és használni egymás szeretetnyelvét ahhoz, hogy jól tudjátok egymást szeretni a mindennapokban. Ezek a változások egy békésebb, stabilabb, élhetőbb, szexuálisan aktív párkapcsolathoz vezethetnek.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó

Hamarosan megjelenik az Életkalauz című új könyvem. Kattints ide és nézd meg, hogy miben tud neked segíteni!

Ha szeretnéd, hogy elindulj a változás útján, három módon tudok neked segíteni:

1, Skype/Viber/Messenger online tanácsadás,

2, Helló, Élet! online tanfolyamok – önismeret, párkapcsolat, célok, kommunikáció, relaxáció

3, Könyvek, e-bookok

Ez is tetszeni fog