A Valentin-nap egy megosztó jeles nap. Akik ünneplik, azok február 14-én meglepetéssel készülnek a szerelmüknek, akik nem ismerik el ünnepnapként, azok sok esetben csak anyagi érdekeket sejtenek az ünnep felkapottsága mögött.

Nem szeretnék egyik oldal javára sem dönteni, úgy vélem, minden pár magánügye, hogy milyen szokásokat alakítanak ki maguknak, a lényeg, hogy mindketten rendben legyenek vele.

Házassági tanácsadóként láthatom a dolgot negatív szemüvegen keresztül, és akkor azt látom, hogy nem jó, ha csak évente egy napra jut a figyelemből, ugyanakkor láthatom pozitív szemüvegen keresztül is, hogy legalább van egy lehetőség, ami kapcsán egymásra figyelhetnek a párok a mindennapok hajtásában, és talán egy ideig megint elegendő hajtóerőre találnak benne.

Ha valaki tanácsot kérne tőlem, hogy mit adjon a szerelmének, biztos valami olyasmit mondanék, hogy

válassz a társad szeretetnyelve szerint!

Azzal fordulj felé, ami számára megadja a szeretve lenni érzést. Mindenki szereti, ha figyelnek rá, ha kedvesek vele, ha érdeklődve beszélnek hozzá, ezért, ha tanácsolhatnék is valamit, arra biztatnék mindenkit, hogy az idejét és a figyelmét adja a társának. Éreztesse vele, hogy szeretve van, hogy fontos és különleges ember. A szeretet jelenléte uralja a szobát, és jelenjen meg a gesztusban: a testi érintésben, a szívességben, az ajándékban, a minőségi időtöltésben, az elismerő szavakban…

Ahhoz viszont, hogy szeretetet tudjon a jelenlétünk sugározni, először magunkat kell rendbe tenni. Fókuszálni a jelenben maradásra, és a sérelmek fala mögül kilépve átengedni magunkat a szándékunknak: el akarjuk engedni a múlt béklyóit, szeretni és szeretve lenni akarunk. Itt és most.

Néhány kedves üzenet, amit mondhatsz, vagy megírhatsz a párodnak:

„Jól érzem magam veled, büszke vagyok arra, hogy a társad lehetek. Legutóbb akkor éreztem büszkeséget, amikor Te (EZT ÉS EZT) tetted értem, a párkapcsolatunkért.”

„Noha vannak súrlódásaink, de úgy érzem, melletted folyamatosan a legjobbat hozom ki magamból. Szeretném, ha legalább annyit, vagy még többet adhatnék neked, mint amit tőled kapok.”

„Hogyan tudnálak boldogabbá tenni?”

*****

Ha nem igazán érzed magad közel a társadhoz, és szeretnéd, hogy segítsek a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Ha könyvet olvasnál a témában, kattints IDE!

Laskai Nelli

házassági tanácsadó

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!