Gyakran teszik fel nekem ezt a kérdést, még ha nem is pont így fogalmazódik meg. Nemet mondani nem könnyű, de némi belső támasz előkészítésével, rutinszerzéssel teljesen tiszta ügy lesz belőle.

Ha az érzelmeket lefejtjük -gondolatban egy picit- akkor igazából arról van szó, hogy valaki szeretne tőlünk, általunk megkapni valamit. Ezt az igényét kifejezi, a mi dolgunk pedig az, hogy reagáljunk erre az „ajánlatra”. Vagy elfogadjuk, vagy nem.

Nem csak akkor szabad nemet mondanunk egy kérésre, amikor tényleg semmilyen módon nem tudjuk azt kivitelezni, hanem akkor is vissza lehet utasítani valaki ajánlatát, kérését, amikor nem AKARJUK azt a valamit megtenni. Akár azért, mert nem szeretnénk abban a folyamatban benne lenni, akár azért, mert nem akarunk az összes többi dolgunkkal lemaradni.

Hogyan mondjak nemet?

Segíthetünk úgy is, ha nem pont azon a módon teszünk meg valamit, amit a másik fél kér tőlünk, hanem kitaláljuk, mivel mással tudunk a segítségére lenni.

Példa a nemet mondásra:

  • Sajnos most nem tudom ezt megtenni neked, de szívesen segítek keresni valakit, aki ezt megteszi.
  • Megtisztelő, hogy engem kérsz fel erre a feladatra, de nem vállalhatom el, mert akkor a saját dolgaimmal fogok lemaradni és az feszültséget fog bennem okozni.
  • Nem szeretnék kölcsönt adni neked, de szívesen ötletelek veled, hogy kihez fordulhatnál.
  • Nem tudlak elkísérni bevásárolni, de van tíz percem, amíg telefonon beszélhetünk útközben.
  • Nem szeretnék elmenni a szüleidhez, mert a látogatás után általában veszekedés van itthon. Menj te, én maradok.
  • Nem írom meg helyetted ezt az e-mailt. Egyrészt tudom, hogy képes vagy profi módon megfogalmazni, másrészt pedig a saját megoldásomat keresem egy másik ügyben.

Félek nemet mondani

Sokan nehezen modanak nemet, mert félnek attól, hogy a másik fél megsértődik, esetleg mártír szerepbe vált, vagy épp szidalmazni kezdi őket. Félnek attól, hogy ellentmondva a másik akaratának, már nem lesznek szerethetőek, nem tartják majd jó embernek őket, megítélik és kirekesztik az életükből.

Bizonyára te sem szereted, ha rossz embernek tartanak téged, nehezen állsz ki magadért. De tudd, jogod van nemet mondani, jogod van a határhúzáshoz, mert attól még szerethető és jó ember vagy, ha nem teszel meg olyan dolgokat, amelyeket nem akarsz. A szeretet nem azon múlik, hogy mindent megteszünk-e a másik fél szándékának megfelelően. Lehetünk úgy valaki segítségére, hogy nem pont úgy és azt tesszük, ahogy ő azt elképzelte.

Önismeretbővítéssel és rutinszerzéssel te is határozottan, kedvesen és bűntudat nélkül fogsz tudni nemet mondani. Ha gondolod, segítek neked is, hogy kialakítsd magadban ezt a képességet.

Hallgasd meg a podcast adásokat is!