Barion Pixel
Skype

nellilaskai

E-mail

info@boldognaklenni.hu

A bizalom nagyon törékeny dolog.  Könnyen elveszítjük a bizalmunkat a társunkban, magunkban és a párkapcsolatban is, ha valami olyan kellemetlen történés részesei vagyunk, ami sért, bánt bennünket, ami nagyon fáj. Csalódás ér bennünket, hiszen védett közegben éreztük magunkat, és mégis kiderül, hogy akit mi szeretünk, akiért önmagunkból esetleg feladtunk valamit, az elárult bennünket, a kapcsolatunkat. És ez fájdalmas tud lenni.

Nagy törést okoz, ha a párunk nem tartja a titkunkat, ha nem segíti a közös életünket, ha megcsal bennünket. Mit lehet tenni, ha mégsem szeretnénk megszakítani a kapcsolatunkat?

Fontos az őszinteség. Kell, hogy elmondjuk, mi az, ami zavar bennünket, mi az, amiben változást remélünk. Sokan panaszkodnak, hogy már annyiszor mondtam, mit tegyen és mit ne, mégis megtörténik! Meg kell, hogy különböztessük a kommunikációnkban a ráutalást, a kritizálást, a leértékelést, a hibáztatást. Nagyon sok múlik azon, hogy mikor mondjuk, és hogyan mondjuk, miként adjuk át azt az üzenetet, és tényleg sikerül-e azt átadnunk, amit szeretnénk a párunk tudomására hozni.

A bizalom helyreállítását segíti a közös felelősségvállalás, ugyanakkor a hibáztatás elkerülése, és a hit abban, hogy ez a kapcsolat képes jól működni. Képesek a felek jól működtetni azt. Türelemmel, szeretettel, elfogadással és elköteleződéssel.

Amikor hűtlenség történik, és kiderül a viszony, mégis együtt maradnak a felek, akkor a legfontosabb építőkövük, az alap az elköteleződés lesz. Minden körülmények között emlékezni arra, hogy egymást választják, és mint ilyen vállalkozás, ennek fényében és érdekében úgy beszélnek, úgy cselekednek, hogy az a kapcsolatot szolgálja. Nem könnyű feladat, de nem lehetetlen.

Hűtlenség esetén mindkét fél rosszul érzi magát. A megcsalt fél kisebbségi érzéssel küzdhet, ami a bizalmatlanságot erősítheti. A hűtlen fél pedig attól szenved, amit tett: fájdalmat okozott, és megkönnyebbülése, azaz a megbocsátás innentől kezdve a másik fél kezében van. A kontroll átcsúszott, és ezt el kell tudni fogadni, és helyén kezelni ahhoz, hogy ne kívül keressen újra gyógyírt a kapcsolaton belüli problémára.

A bizalom helyreállítása érdekében a hűtlen fél bocsánatot kérhet, mondja el, mennyire sajnálja a kialakult helyzetet, kárpótolhatja a társát, és őszintén beszélhet arról, hogy mi vezette őt arra, hogy a félrelépést válassza, és mi az, amit tanult az esetből, és a problémájára a következőkben milyen – kapcsolat-erősítő megoldást választana.  Türelmesnek kell lennie a megcsalt félhez, közös célokról beszélni, részt venni a közös programokban, tenni azért, hogy a megbántott fél újra megélje, hogy létezik a KÖZÖS. Hiszen a sérült félben egy világ omlott össze. Minden leomlott körülötte, ami az egységet, a biztonságot jelentette számára. Ezt a rendszert újra kell értelmeznie, újraformálnia saját magát, az életének alapjait, megnézni a saját felelősségét az esetben, és helyén kezelni a tévedéseket.

Ehhez idő kell, nyitottság, elköteleződés, és sok-sok szeretet.

Laskai Nelli
életöröm tréner (UC Berkeley), házassági tanácsadó
A Boldognak lenni című párkapcsolati életmódkönyv szerzője

Ajánlott cikkek