Barion Pixel
Skype

nellilaskai

E-mail

info@boldognaklenni.hu

Nem könnyű megemészteni, hogy akit szerettünk, az máshoz ment, hogy jól érezze magát. Nem egyszerű felismerni, hogy ennek a lépésnek mi volt az oka, mi vezetett a kapcsolatban odáig, hogy házon kívül találja meg valaki önmagát, a boldogságát. Ennek ellenére a hűtlenség igen sok (ha nem mindegyik) kapcsolatban jelen van valahogy.

Amikor azzal fordulnak hozzám a párok, hogy hűtlenség történt, és ez szétforgácsolta a kapcsolatukat, akkor jellemzően azért jönnek, hogy adjanak még egy esélyt a közös életüknek, ám igen csekély a hit, hogy ez rendbe is lesz. Keresik a felismeréseket, és gyakran azt is szeretnék, ha kijönne egy elkövető és áldozat leosztás. És mindez valaki más szájából hangozna el. Házassági tanácsadóként nem jelölök meg hibáztatható személyt, és ennek okát a párok is meglátják a beszélgetések során.  Mindketten hibásak azért, hogy a hiányt életék meg a kapcsolatukban. Természetesen a megcsalás döntését csak az egyik fél hozta meg. Annak a következményeit neki kell megélnie.

Vannak, akik maguknak adnak egy esélyt, hogy megláthassák újra a társukban a nagy ő-t, és vannak, akik enyhítést keresnek a fájdalomra, amit a társuk okozott a megcsalással. Valami reménysugarat, kapaszkodót keresnek arra, hogy a ripityára tört bizalom még helyreállítható, és elég erőssé tehető ahhoz, hogy elbírja újra a kapcsolatot.

Sokan felteszik nekem a kérdést, hogy hűtlenség esetén érdemes-e megjavítani egy házasságot. Lehet-e egyáltalán összetákolni, és félre tudják –e tenni a fájdalmat, a sérelmet a felek. Az utóbbira azt kell mondjam, hogy nem lehet. Félre nem tudják tenni, meg nem történtté nem tudják tenni a fájdalmat, a bizalomvesztést. Ugyanakkor kiépíthetnek egy új alapokon álló kapcsolatot. Nyithatnak egy új, egymást jobban megismerő, és a kapcsolat működtetéséért célzottabban dolgozó fejezetet. Ez csak rajtuk múlik. Azon, hogy a két fél elköteleződése, és tenni akarása megmarad-e. Nem kell félredobni a fájdalmat, mert nem is lehet. Ezzel együtt kell létezni a mindennapokban, és mindkét félnek azon dolgozni, hogy olyan gesztusokat, visszajelzéseket adjanak a társuknak, mellyel a gyógyuló folyamat támogatják.

Ilyenkor a megbocsátás elengedhetetlen, ám nem jelenti azt, hogy egyetértünk a társunk tettével. Azt jelenti, hogy nem akarunk a társunk nélkül élni, és készek vagyunk megismerni mindazt, ami nem működött jól a kapcsolatunkban, és hajlandóak vagyunk tenni is érte. Ha elfogadjuk, hogy minden, ami történt, valahogy értünk is történik, és képesek vagyunk új látásmóddal tekinteni a történésekre. A megbocsátás egy folyamat, ami a fejből indul el. Eldöntjük, hogy megbocsátunk, majd odaadjuk a bizalmat a társunknak. Nehéz folyamat, főleg az elején. Elmondhatjuk a társunknak, hogy milyen fájdalmat élünk meg, mik a dilemmáink, mennyire sérülékenyek vagyunk, és tájékoztathatjuk arról, hogy mik azok, amelyeket meg tud tenni azért, hogy a bizalom erősödjön. Keressük meg az előnyöket, amiket a megbocsátás kínál nekünk. Lássuk meg a fejlődési lehetőséget a dologban. Könnyebbé teszi, ha megértjük, hogy miért tette a társunk, amit tett.  Legyünk őszinték magunkhoz, hogy mi mit tettünk volna az ő helyében, és hogy voltunk-e már hasonló szituációban. Mindenki hozhat téves döntést, és mindenkinek jár egy esély, hogy rendbe hozhassa azt. 

Ha egyébként ez egy rendezett kapcsolat, és egy jól működő családi élet, akkor maga a hűtlenség nem kell, hogy kenyértörésre vigye a dolgot.

Hiszen, ha tanult belőle a hűtlen fél (és a megcsalt is),

  • és kész fejleszteni önmagát, hogy jobban megismerje a saját és társa működését,
  • hogy a fontosság, elismertség, és/vagy a szeretet hiányát ne hűtlenséggel kezelje,
  • ha hajlandóak arra, hogy kommunikációs technikákat ismerjenek meg, és használják is azokat a házasságukban, akkor a megcsalás nem fogja semmissé tenni a kapcsolatot, a családot.Hiszen minden mást jól tudtak kezelni, csak azt a hiányt nem, ami a hűtlenséghez vezetett. Érdemes nem egy kalap alá venni a teljes kapcsolattal, hanem megvizsgálni azon nem működő területeket, melyek ezt az eredményt hozták a kapcsolatukba.

 

Az Összhangban lenni című könyvemben feladatlapokat találsz önmagatok feltérképezésére és gyakorlatokat a házasság, a párkapcsolat fényesítésére, javítására. Az Építed vagy rombolsz? című könyv abban segít, hogy magabiztos lehess a kapcsolatban, megtanuld felismerni a körülményeket alakító cselekvéseket, gondolatokat, szokásokat és legyen ötleted, hogyan tudsz változtatni rajta. Párkapcsolatban és egyedül. 

Keresd a segítő megoldásokat magadnak, vagy ajándékozd a pozitív változást másnak:

Bejelentkezés tanácsadásra –>

Párkapcsolat, boldogság javító gyakorlatok, mindfulness technikák, szerepeink közötti összhang megteremtése a mindennapokban:

Összhangban Lenni – Segítő könyv hűtlenség utáni kapcsolatjavításra, életöröm növeléséhez , mindfulness technikák, feladatlapok— >

 

 

 

Új szokások bevezetéséhez, magabiztosság növeléséhez, párkapcsolat-javításhoz, kiegyensúlyozott, bátor élet kialakításához (egyedül vagy párban):

Építed vagy rombolsz? – Segítő könyv, hogy meglássuk, mi okozza az elakadást az életünkben, miért csúsznak félre a dolgaink, és mit kell tenni, hogy változtassunk. Bátorságot erősítő gyakorlatok, technikák megbocsátáshoz, magabiztossághoz, azonnal használható motivációs tippek –>

 

Regény egy nőről, aki betegsége kapcsán ismeri meg önmagát, a sorsát, az életcélját, és találja meg a boldog életút jelentését:

Egy angyal hangját hallottam – Segítő könyv regénybe burkolva. Izgalmas, bensőséges, érdekfeszítő és elgondolkodtató –>

 

 

Minden Boldognak Lenni könyv elérhető e-book formájában is! Kattints és válogass magadnak!

Ajánlott cikkek