Ez a kérdés szólhat egyaránt a hűtlen és a megcsalt félnek is, de általában a megcsalt fél számára okoz nagyobb fejtörést a továbblépés. A hűtlenség hatalmas bizalomvesztést okoz, és nem csak a partnerbe és a párkapcsolatba vetett hitet érinti, hanem az egész világkép megremeg ilyenkor.

A hűtlenség okozta ütésből a párkapcsolat talpra képes állni, nem csak a válás az egyetlen lehetőség a továbblépéshez. Úgy tapasztalom, hogy a hűtlenséggel küzdő párok leegyszerűsítve három út közül választanak a továbblépéskor:

1, Megbocsátás, a helyzet értelmezése, az újraépítés stratégiája szerinti új működés, új szokásrendszer beiktatása – élhetőbb, értelmezhető, egymás felé forduló párkapcsolat

2, Szőnyeg alá söprés, további működés a régi sémák szerint, apró csipkelődések, revans – további távolság kerül a két fél közé

3, Talán megpróbálják feldolgozni, értelmezni a helyzetet, de mégsem tudnak egymás mellett élni a krízis után, szétválás.

Hogyan dolgozzuk fel a megcsalást?

  • Ha úgy dönt mindkét fél, hogy mégis együtt folytatják az utat – természetesen lezárva a külső kapcsolatot -, akkor az őszinte kommunikáció és a fejlődési szándék roppant fontos lesz. Noha nehéz a krízisben vádaskodás nélkül beszélni egymással, de nem lehetetlen. Ha mégsem hoz megnyugvást és feldolgozást az, hogy egymás kérdéseire válaszoltok, egymás igényére reagáltok, akkor érdemes szakember segítségét kérni a gyorsabb és mélyebb gyógyulás érdekében. Azt látom a hűtlenség feldolgozásával küzdő pároknál, hogy túl sok részletet szeretne a megcsalt fél tudni, ám ennek elhordozása nagy kihívást okoz számára.
  • A hűtlen fél pedig egy ideig válaszol a nyomozati kérdésekre, ám később már attól szorong, hogy bármikor, bárhol lecsaphat rá a megcsalt fél kérdés és vádaskodás zuhataga, így előbb-utóbb inkább kerülni fogja azokat a helyzeteket, melyekben ez megtörténhet.

Inkább kivonódik a megcsalt fél életéből, mintsem megnyugtatná őt abban, hogy szereti, őt választotta és dolgozni fog azért, hogy jobb kapcsolatban éljenek és ne történjen meg még egyszer ugyanez a krízis.

  • Az öngondoskodás, öngyógyítás elengedhetetlenné válik, igazából mind a hűtlen és a megcsalt fél tekintetében fontos lépés, hogy értelmezzék, mi történt bennük, hogyan voltak jelen a kapcsolatukban és hogyan kívánnak a továbbiakban társuk lenni a partnerüknek.
  • Talán érdemesebb, – ha kibírható – nem nyomozni a történtek után, hanem előremutató kérdéseket feltenni. Arról beszélni, hogy mi hiányzik a kapcsolatból, ki hogyan tudja szeretve érezni magát, milyen új szokásokat hajlandóak beemelni egyénenként a változás érdekében. A közös célok is erősítik a párt.

Nehézségek, melyeket nem lehet megkerülni a hűtlenség után

A hűtlenség feldolgozásakor foglalkoznunk kell a régi kapcsolatba vetett bizalom, elképzelt jövőkép elgyászolásával, a történtek értelmezésével, elemzésével, illetve dűlőre jutni azt illetően is, hogy miként szeretnénk tovább élni az életünket. Átkalibrálni magunkat és az életünket. A krízis időszakában elő szoktak jönni emlékbetörések, fájdalmas pillanatok megélése és a bizalomvesztés olyan helyzetekben is, amikor nincs valódi okunk rá. Ez a szakasz átmeneti.

A kapcsolat nem lesz olyan, mint régen, de attól még egy jobb verziót megteremtve, megadhatja a számotokra azt, amit vártok egy stabil, szeretetteljes kapcsolattól. Ha szeretnél te is segítséggel gyorsabban és hatékonyabban gyógyulni, itt tudsz olvasni a tanácsadás menetéről.

Borítókép: pixabay.com

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!