Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy fontos tényt, esetleg letagadott valamit előtted? Volt már olyan, hogy tovább adta a bizalmasan megosztott információdat? Árult már el téged a közös életetek során?

Sajnos a legtöbb kapcsolatban vannak olyan pillanatok, amikor megtörik a bizalom. Vannak nagyon mély esetek és vannak kisebbek, de nem az a lényeg, hogy kívülről mennyire nagyszabású a jelenet, hanem az számít, hogy Te hogyan élsz meg egy-egy bizalomvesztett helyzetet.

Amikor az eszed elzavarná, de a lelked mellette akar lenni

Ez az az állapot, ami nagyon kimeríti az embert. Amikor tudod, hogy a legjobb lenne elengedni, lezárni a vele való kapcsolatot, de a szíved fél elengedni azt a kis valamit, amit megkapsz tőle, félsz elengedni azt az identitást, amit mellette kialakítottál magadnak. Gyakran a párkapcsolatunkkal határozzuk meg magunkat, és nehéz megújulni, új szakaszt indítani az életünk idővonalán.

Bizalomvesztés a párkapcsolatban

A bizalom könnyen elillan. Elég egy-két apró füllentés, meg nem osztott információ, be nem tartott ígéret, és a kapcsolat könnyen a szakítás szélén találja magát. A „hogyan tovább” kérdésre az adja meg a választ, hogy szeretnénk-e elengedni a kapcsolatot, vagy együtt küzdünk azért, hogy jobban érezzük benne mindketten magunkat.

Ha bízunk a másikban, akkor mellette biztonságban érezzük magunkat, merünk önmagunk lenni, merjük kimondani az érzéseinket, gondolatainkat, kívánságainkat, mert tudjuk, hogy nála jó helyen lesz, ugyanúgy becsben tartja majd, mint ahogyan mi tesszük. Kinyithatjuk a társunk előtt a lelkünk ablakát, mert vigyázni fog ránk.

Ha ez a fajta bizalom megtörik, akkor gyanakvóvá válunk. Vajon most igazat mond? Ezúttal tényleg úgy tesz, ahogy nekem ígéri? És ezek a gondolatok megjelennek energiában is közöttünk. A gyanakvás energiája fodrossá teszi a nyugodt mezőket körülöttünk. Kimondott szavak nélkül is érezzük a zizegést, a mérgező félelmet. Ott már mindketten észleljük, hogy valami nincs rendben közöttünk.

Hogy építsünk bizalmat?

Miután feltételezhetően a társad kifejezte sajnálatát, és a megbocsátásodat kérte azokért, amelyekkel megsértett téged, döntsd el, hogy megbocsátasz és szándékodban áll újraépíteni a bizalmat és a kapcsolatot vele. Mondd el a társadnak, hogy nem bízol benne, de mivel szeretnéd, hogy újra erős legyen a bizalmi kötelék közöttetek, ezért arra kéred, hogy közösen tegyetek azért, hogy a bizalom felépüljön.

Azonosítsd, hogy mi az, amit ő tud tenni azért, hogy bízni tudj benne, és mi az, amit te hozzá tudsz tenni a cél eléréséhez. Ő például megmutatja, hogy hol jár, napközben üzenetet ír, hogy mi a helyzet vele, bármilyen kérdést feltehetsz neki, mert türelmesen válaszolni fog neked, ha üzenetet vált valakivel, és te szeretnéd látni az üzenet „ártatatlanságát”, akkor megmutatja neked a levelezést. Az elköteleződését úgy fejezi ki feléd, amiből te szeretve érzed magad. Te pedig nem hergeled magad, ha nincs veled. Pontosítod magadban a rossz érzéseidet, hogy azok a múltból fakadnak, a jelenben pedig észleled a bizalmi lépéseit, amit feléd tesz. Felírod és vezeted, hogy mikor milyen bizalomépítő gesztust adott neked a társad, és pozitívan visszajelzel felé. Dolgozol azon, hogy ne garanciát várj, hanem élvezd a jelent.

A fenti lépések csak akkor működnek, ha mindkét fél valóban tenni akar a kapcsolatért, ha csapatban gondolkodnak, ha erősíteni és nem gyengíteni akarják a kettejük közösségét. Ha komolyan veszik a bizalomépítést, és nem egó-kérdést kreálnak belőle.

Mit tegyen az, aki eljátszotta a bizalmat?

Jó, ha:

  • átláthatóvá válsz azon a területen, ami a párodnak fontos és bizalmat ad (levelezés, üzenetek, helyszínmeghatározás)
  • nem ködösítesz a beszélgetésekkor, hanem tisztán kommunikálsz
  • megnyugtatóan kezeled a párod bizonytalanságát, ahelyett, hogy ráripakodnál a „hisztiért”

Ezt viszont ne tedd:

  • ne a bizalomépítés folyamatában kezdj el ragaszkodni a magánéletedhez, amelyből kizárod őt
  • ne teremts olyan félreérthető helyzetet, ami bizalmatlanságra adhat okot a másik félnek
  • ne veszekedj, ha szorong a társad, hanem segítsd neki feloldani a félelmét

Mit tegyél, ha te szeretnéd erősíteni a másikba vetett bizalmadat?

  • észleld és értékeld a gesztusokat, amelyeket a párod tesz a bizalmad visszaszerzése érdekében
  • próbálj a múltbéli sérelmekből a jelen biztonságára fókuszálni
  • a szorongásodat észlelve nyugtasd meg magad ahelyett, hogy nekitámadnál a párodnak a múlt felemlegetésével

Nem könnyű a bizalom visszaépítése, de nem lehetetlen. Ha nem boldogulsz, boldogultok vele, kérjétek szakember segítségét. Egyrészt, mert külső szemként könnyebben látja, hogy min csúszik el a dolog, másrészt segíteni tud az elakadás feloldásában.

Ha időpontot egyeztetnél velem, akkor kattins IDE!

Ha könyvet olvasnál a párkapcsolat erősítése témakörben, akkor IDE kattints!

Ha párkapcsolati, önismereti online tanfolyami csomagot kérnél, akkor azt itt tudod kiválasztani!