Egy válás, vagy szakítás eléggé megviseli az embert, még akkor is, ha már látható volt a kapcsolat vége. Ilyenkor sok gondolat kavaroghat a fejben. Egyrészt ott vannak a „mi lett volna, ha” tipusúak, másrészt ott a befektetett energia, a szép emlékek okozta fájdalmas gondolatok is. Újra kell tervezni a mindennapokat, a jövőképet, és újradefiniálni azt, hogy kik vagyunk.

Több kliensemtől is hallottam, hogy minden zavaró gondolat és érzelmi viharok mellett még az is gyötörte őket, hogy vajon mit szól a tágabb család, a baráti kör, a munkatársak. Szerintem annyi mindent kell kitalálni, feldolgozni, átkeretezni, hogy nem érdemes fókuszba tenni azt, hogy vajon mások mit gondolnak arról, ha egy kapcsolat megszakad. Egy szakember sokat tud segíteni a válás során átélt kihívások feldolgozásában, a változás és az újrakezdés folyamatában.

Feldolgozni a válást

Mi tud segíteni a továbblépésben válás után?

1. Az érzelmi támogatás és feldolgozás. A válás egy nehéz érzelmi időszak. Egy szakember segíthet eloszlatni a zavarodottságot, haragot, szomorúságot és más érzéseket, és segít tisztázni a gondolataidat. Megértő, nem ítélkezik és segít lépésről lépésre megérteni az aktuális helyzetet és feldolgozni a válás okozta fájdalmat. Egy jó baráti beszélgetés is hasznos, segíti a történtek feldolgozását, ha van olyan biztonságos tér, ahol őszintén tudsz beszélni a gondolataidról, és olyan válaszreakciókat kapsz, melyek a továbblépésedet támogatják.

2. Újratervezés. A válás egy új kezdetet is jelent. Érdemes feltérképezni, hogy mi a valódi érték és cél az életedben, és hogyan érheted el azokat az új élethelyzetedben. Segít, ha olyan támaszod vagy segítőd van, aki személyreszabottan tud – a sémáid, automatikus programjaid, erőforrásiad alapján – segít neked építkezni.

3.Konfliktuskezelés, kommunikáció. A válás közben/után sokszor felmerülnek konfliktusok a volt partnerrel, leginkább, ha szülőként kell tovább együttműködni. Egy szakember segíthet fejleszteni a hatékony kommunikációs készségeket, hogy jobban kezeld ezeket a helyzeteket és elkerüld a további feszültséget. Érdemes megtanulni az én-közlésből indított kommunikációt, megtanulni felismerni a verbális játszmázást, és azt, hogy miként lehet kikerülni és kezelni a szóbeli manipulációt.

4. Önbizalom és önbecsülés helyreállítása. A válás után sok embernek csökkenhet az önbizalma és önbecsülése, érthető módon. A válás során történő vitatkozások, a sárdobálás, és az esetlegesen alkalmatlanság, kudarc érzése is eredményezheti ezt. Egy szakember segíthet abban, hogy megtaláld az erőforrásaidat és pozitív szemléletet alakíts ki saját magaddal kapcsolatban, így segítve az önbizalom és önbecsülés növelését.

5. A szülőség válás után. Ha gyermeked van, akkor a válás után felmerülhetnek kihívások a szülői szerep ellátásában és a gyermekekkel való kommunikációban is. Egy nehéz érzelni helyzetben nehéz jól kommunikálni, helytállni a szülőség feladataiban. Érdemes a mindennapok ellátásához segítséget kérni a kezdeti időszakban. A barátok, családtagok segíteni tudnak a mindennapi teendők ellátásában, a szakember pedig segíthet abban, hogy jobban megértsd a gyermeked érzéseit, szükségleteit, és segít kialakítani egy hatékony szülői megközelítést és működést a válás után.

Felépülés a válásból

6. Stresszkezelés és feltöltődés. A válás (és az azt megelőző jó néhány hónap…) olyan időszak, amikor sok stressz és nyomás éri az embert. Lehet, hogy nehezen alszol, nehezen koncentrálsz, ideges vagy, hamar robbansz, nincs türelmed. Próbálj meg minél több mozgást beiktatni a napjaidba, jógázni, tornázni. Mindezek mellett a meditáció, a mindfulness stresszkezelő gyakorlatok is nagy támogatást adnak nehéz helyzetben. Egy szakember segíthet a személyreszabott, hatékony stresszkezelési technikák kialakításában, hogy könnyebben kezeld a mindennapi kihívásokat.

A támogató közösség, a segítő családtagok, a biztonságos lelki térben támogatást nyújtó szakember sokat tud segíteni abban, hogy a lehető legdöccenőmentesebben történjen az átrendeződés, az újratervezés a szakítás kemény időszaka után. Ha szeretnél szaksegítséget kapni, hogy minél hamarabb visszanyerd a lelki egyensúlyodat, kattints ide, és várlak téged is a tanácsadáson.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, NLP tréner

borítókép: pexels.com

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!