Barion Pixel

Amikor megkeres valaki, hogy a házassága nem elég gördülékeny, nincs benne tűz, sem szenvedély, csak hibáztatás, vagy épp közöny, akkor át szoktuk beszélni, hogy miként is van működtetve ez a kapcsolat. Merthogy csak úgy, azért mert két ember egy fedél alatt él, vagy épp házassági papírt szereztek, még nem jelenti azt, hogy boldog párt fognak alkotni az idők végezetéig. Nyilván, amikor összejönnek, és még az ismerkedési szakasz tart, akkor könnyű megtartani az érdeklődést, a lelkesedést, azonban, amikor a távolodási időszak kezdődik, akkor a tudatosságot nem lehet mellőzni. Amikor nem boldog egymás mellett a házaspár, akkor adódik egy kérdés, hogy vajon azért, mert nem illenek össze, vagy azért nem érzik jól magukat, mert a saját, egyéni életútjukkal van problémájuk.

Szabályok, és szokások

Minden kapcsolatnak megvannak a szabályai, a céljai, amiket még a kezdetekkor határoztak meg. Azonban ezek – az élethelyzetek, a személyiség változásai miatt – változhatnak, és ha nincsenek szokások szintjén követve, akkor ez galibát fog okozni a kapcsolatban, és talán félre is fogják értelmezni a jeleket a felek.

A szokásaink határozzák meg a napjainkat, így azt is, hogy hogyan érezzük magunkat. Az érzések persze elöntenek bennünket, de azért a gondolkodásmódunk nagyban befolyásolja azt, hogy mit kezdünk vele, és melyik irányba toljuk a hangulatunkat. Ugyanígy a párkapcsolatban is van egy kialakult helyzet, de a gondolkodásom fogja meghatározni, hogy milyen hangulatú lesz az együtt töltött idő.

Milyen szokásokat érdemes beemelni egy kapcsolatba, hogy újra közelebb kerüljön a pár egymáshoz?

Ha már felismertük, hogy hiányzik nekünk valami, amit a társunktól várunk, de nem érkezik, akkor azt javaslom, nézzük meg, hogy mi mit adhatnánk bele ebbe a kapcsolatba, ami annyira vonzó lesz a társunk számára, hogy kapcsolódni akar velünk. Itt érdemes a szeretetnyelvek felé is kalandozni. Mivel folyamatosan változnak az igényeink, vágyaink, félelmeink, és az idők során szaporodnak a sérelmeink is, először magunkat kell rendbe tenni, és ez segít a kapcsolat helyreállításában is.

 • Legyünk őszinték a kommunikáció során, de ne sértőek
 • Mutassuk ki úgy a szeretetünket, amelyből a társunk szeretve érzi magát – az ő értékrendje szerint
 • Kreáljunk teret az intimitásnak, a testi érintésnek
 • Érdeklődjünk – őszintén – a társunk hogyléte felől
 • Használjuk a varázsszavakat: kérem, köszönöm, sajnálom
 • Ismerjük el a társunk eredményeit, és adjunk is hangot neki

Mi teszi sikeressé az új szokások bevezetését?

Először is legyen egy erős szándékunk a változtatásra. Ismerjük fel, hogy melyek azok a szokások, amelyek nem építik a kapcsolatot. Ilyen például a sértődés, a kivonódás, elfordulás, kinevetés, megszégyenítés, bántalmazás… Ha gyakori a játszmázás, a bizalom megingatása, a társ támogatása helyett inkább kritizáljuk őt, akkor ezeket tudatosan fordítsuk át magunkban. Ne felejtsük el, hogy ezek a cselekvések tőlünk indulnak meg. Történik valami, én érzem valahogy magam ennek hatására, gondolok valamit a helyzetben magamról, a társamról, megint érzések jönnek, és ennek fényében fogok cselekedni.

Az új szokások beemelése valóban fókuszálást igényel, de megugorható folyamat.

Ami gátolja a szokások átvarázsolását:

 • ha nem hiszünk a végeredményben
 • nincs kellő motiváció a változtatáshoz
 • passzív, áldozat szerepbe toljuk magunkat, és a másiktól várunk mozdulást
 • ha dilemmázunk, hogy mit kezdjünk az életünkkel
 • ha a lustaságunk mögé bújva sajnáljuk magunkat a történtekért

Persze vannak technikák, melyek segíteni tudnak bennünket. Ezeket az Építed vagy rombolsz? című könyvemben gyűjtöttem össze.  (Ha neked már megvan, lapozd át újra.) Meg kell találnunk azt, ami a mozdulás irányába tol vagy húz minket. Van, aki elkerülés céljából– félelmében-  válik cselekvővé, míg mások a legyen valami jó irányába mozdulnak, mert jobban akarják érezni magukat.

Mindenkinek van kulcsa a változáshoz, a boldog párkapcsolathoz, azonban elengedhetetlen hozzá a szándék, hogy felelősséget akarunk vállalni az életünkbe érkező dolgokért, és nem áldozatként, hanem előidézőként akarunk létezni a jelenünkben.

Ha nem boldogulsz a sérelmek oldásával, megbocsátással, az őszinte vágykifejezéssel, írasd be magad a naptáramba, és segítek. Ma vagy a hátralévő életedben a legfiatalabb, nem érdemes belesüppedni a sótlan kapcsolatban, hanem tenni kell a javulásért, és az életminőséged fog megváltozni. Magabiztosságot szerzel, megtanulsz pontosan kommunikálni, kifejezni a vágyaidat, megismered, hogy mit, miért teszel, és mi az, ami visszafog a fejlődésben téged, és a társadat is.

Örömteli napot kívánok!

 

Információ a tanácsadásról –>

Szeretnék könyvet olvasni önbizalom-növelésről, párkapcsolat-javításról —>

Védem a környezetet! E-bookot szeretnék gyorsan, és kedvező áron (telefonra/számítógépre/táblagépre/e-olvasóra) –>

 

 

Ajánlott cikkek