Nem mindenki tud könnyen döntést hozni, pláne nem nagyobb volumenű dolgokban. Tony Robbins szerint a döntésizmainkat mindig edzésben kell tartani. A rutin az, ami egyre jobbá tesz bennünket a döntéshelyzeteinkben.

A klienseim nagy kérdése általában az, hogy honnan tudják, hogy melyik a jó döntés.

Többen azzal veszítik el az energiájukat, hogy a döntéseik előtt hetekig, akár hónapokig dilemmáznak, mire teljesen kiégnek és beletekerednek a történetükbe. Nem látják a kiutat, sorra gyártják a pro-kontra listákat, ám fogalmuk sincs, hogy melyik lenne a jó döntés. Minden út tartogat nehézségeket, lemondásokat – az örömteli dolgok mellett.

A témakör vegyes. Például van, aki a külföldre költözést dönti el nehezen, van, aki azt, hogy maradjon-e a kapcsolatában, vagy szakítson, elmondja-e, hogy megcsalta a párját, vagy inkább hallgasson róla.

Hogy kell jól dönteni?

Mi a jó döntés? Sokat lehetne erről filozofálgatni, de azt tapasztalom, hogy a jelenben meghozott döntést nem tudjuk minden esetben azonnal jónak vagy rossznak értékelni – a későbbi következményeket nem ismerve, ugye. Ezért azok könnyebbülnek meg leghamarabb egy nehéz döntési helyzetben, akik arra fókuszálnak, hogy mit szeretnének elérni, és ahhoz keresik meg az utat, a lehetőségeket.

Azt nézed, hogy miről maradsz le, vagy hogy mit nyersz?

Az éremnek mindig két oldala van, tehát minden döntés, minden választás magával hordozza a valamiről lemaradás tényét is. Ha elköltözöm külföldre, hogy új életet kezdjek, akkor hátra kell hagynom a régit. Ha veszteségként élem meg már a gondolatát is annak, hogy távol kerülök a barátaimtól, akkor még nehezebben fogok az új életem mellett voksolni. Ha azon gondolkodom, hogy vajon hány ponton fogok szenvedni az új életemben, akkor védve magam, elodázom a döntést.

A valamiről lemaradás félelme elég gyakran bekapcsol napjainkban, hiszen sokféle lehetőség adódik, melyek mentén élhetjük az életünket. De hogy melyik a garantáltan jó út? Azt nehéz előre megmondani. A döntéseinkkel mindig egy új szakasz kezdődik az idővonalunkon.

Hit, bizalom, új döntés

Sokszor jártam úgy, hogy egy adott pillanatban meghozott döntés egy-két évig igazán jónak bizonyult, majd változott néhány körülmény, és ez a jó döntés bekerült a rossz döntés kalapba, és azon sopánkodtam, hogy bárcsak akkoriban nem ezt a döntést hoztam volna meg. De mint tudjuk, az ilyen visszafelé tekintő sopánkodás ritkán hoz jó eredményt.

Fókuszálj arra, amit meg akarsz élni, és ne arra, amit nem!

Érdemes hinni és bízni abban, hogy el fogunk bírni a döntéseink következményével. Bízni magunkban, hogy amikor észrevesszük a döntésünk kellemetlen következményét, akkor meghatározva, hogy helyette mi lenne jó, akkor képesek leszünk új döntéssel másik irányba kormányozni az életünk hajóját. A rugalmasság nagy erény a mai -gyorsan változó- világban.

Ha már meghoztad a döntést, még ha nem is vagy 100 %-ig biztos a dologban, akkor ne rágódj rajta tovább. Keresd azt a gyökérgondolatot, ami miatt egyáltalán gondolkodni kezdtél az adott lehetőségen. Arra fókuszálj, ami miatt foglalkozol ezzel a gondolattal, mi az, ami nyereségként csillant meg benne. Arra figyelj, és azt tervezd, amit meg akarsz élni az új utadon.

Egy szónak is száz a vége, nincs garancia arra, hogy a választásod tuti, hogy csak jó következményt hoz. Arra viszont mindig lesz lehetőséged, hogy ha rosszul érzed magad, ha boldogtalan vagy, akkor meghatározva az új irányt, átgondolva, megkeresve a lehetőségeidet, meghozz egy új döntést.

Ha elakadtál, és jó lenne átbeszélni, feltérképezni a lehetőségeket, hogy nyugodt szívvel, felvillanyozva tudj rálépni az új útra, keress bizalommal. Itt tudsz időpontot foglalni.

Hallgasd meg a podcast adásokat is!