A házassági tanácsadáson gyakran jelennek meg párok, akik nem tudnak „túllépni” a hűtlenségen. A barátok általában két végletet szoktak javasolni. Vagy azt, hogy azonnal hagyd ott a hűtlen felet, vagy azt, hogy bocsáss meg, és minden menjen a régi kerékvágás szerint.

Vajon tényleg mehet minden egy árulás után a régi kerékvágás szerint?

Kérdés az is, hogy vajon mindennek mennie kell továbbra is úgy, mint eddig? Lehet újra egység egy megtört bizalom után? És ha igen, mi kell hozzá?

Móni és Gábor esete nem különleges. A gyerekeket nevelve feloldódtak a szülői szerepekben, nem teremtettek teret a kapcsolatuknak. Nem maradt idő, és energia arra, ami jelét adja az érdeklődésnek, a csodálatnak, a hálának. A hiány megfogalmazódott, az űrt egy külső kapcsolat töltötte meg. Noha, a bűntudat is érkezett olykor a pásztoróra után, azért az agy jutalomérzete mégis létrehozta a függőséget. Így, mások karjaiban megélve a férfi-női energiák áramlását, könnyebb volt az élet. Azonban ez az élethelyzet okozat nélkül nem működik, és bár sokáig elkerülhető, de előbb-utóbb döntést kell hoznia a párnak. Vagy ők határoznak, és kézbe veszik a kapcsolatukat, az életüket, vagy sodródnak, és kikötnek valahol.

Miből lehet választani a döntések terén?

Együtt, vagy külön menni tovább?

Ha külön, akkor jönnek a technikai kérdések, és a saját, önálló élet kialakítása.

Ha együtt, akkor meghatározni, hogy miért maradnak együtt. Csak a gyerekek miatt? A gazdasági helyzet miatt? Vagy azért, mert egymás mellett akarnak ébredni, és együtt akarják megoldani a bekövetkező feladatokat?

Amennyiben a legfontosabb indok az, hogy együtt oldhassák meg a majdani feladatokat, úgymint a gyerekek kirepülésének segítése, az unokák körüli tennivalók megosztása, az egyéni karrier közös ünneplése,  az idősödés közös megélése…akkor a megbocsátás elengedhetetlen. Ehhez viszont érdemes megérteni, hogy miért történt az eltávolodás, leszűrni a tanulságot, és hálásnak lenni azért, hogy lehetőség nyílik a kapcsolat működtetésének tökéletesítésére.

A megbocsátás nem megy általában az egyik pillanatról a másikra. Ugyan egyéni munka ez, de azért a társ sokat segíthet az eredmény elérésében. Nem csak a hűtlen fél hűtlenségi döntését kell megbocsátani, hanem a megcsalt félnek önmagával szemben is rendeznie kell azt, ami az ő saját mulasztása vagy tette volt, ami a társában a hiányt, vagy a boldogságot gátló tényezőt megjelentette.

Hűtlenség után mindkét félnek építenie kell a bizalmat – erről bővebben a Boldognak Lenni és az Összhangban lenni könyvekben írok . A megcsalt félnek tudatosan dolgozni kell a nyitáson, a befogadáson, a hűtlen félnek pedig a megértés, a biztonság jeleit kell erősítenie. Mindkét részről szükséges a kapcsolatba vetett hit, az önértékelés erősítése, az önismeret bővítése, és az egyéni célok megtervezése mellett a közös célok támogatása is. Segítségükre lesz a helyes konfliktuskezelés technikája, a pozitív kommunikáció elsajátítása, a stresszkezelő technikák gyakorlása.

A kapcsolatban nem jól működő minták feltérképezésével, a tudatosan beépített egymáshoz közelítő gyakorlatokkal megmenthetőek a házasságok. Az Összhangban lenni című könyv (e-bookban is) segít a hűtlenség feldolgozásában, önmagunk és a kapcsolatunk feltérképezésében. Feladatlapokat tartalmaz, hogy megismerjük a saját párkapcsolati vágyunkat, mit is keresünk a kapcsolatban, lássuk, hogy mire vágyunk.Ezen kívül életöröm-növelő gyakorlatokat tartalmaz, hogy legyen erőnk és hangulatunk a változtatásokhoz, és nem utolsó sorban párkapcsolat-javító konkrét gyakorlatokat találhatnak benne a párok, hogy mihamarabb elindulhassanak egymás felé, és olyan intenzív érzelmi és szexuális életet éljenek, amelyre vágynak.

Kívánom, hogy mihamarabb testileg-lelkileg kielégítő párkapcsolatban élj! Megérdemled.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner

Hallgasd meg a podcast adásokat is!