Andi és Gábor történetében eljött az a pont, amikor szerintük a kapcsolatuk olyan mélypontot ért el, hogy talán könnyebb lett volna az elválással megszakítani a nehéz élethelyzetet.  A történetük 12 évvel ezelőtt kezdődött. Megismerkedési szakaszuk mesébe illő volt, hatalmas szenvedély, nagy szerelem, azaz erős kötődéssel kezdték meg a közös életüket. Eljegyzés, házasság, gyermek, minden a legjobb pillanatban érkezett. Azt hitték, olyan erős a szeretetük, hogy soha nem fogják átélni a hűtlenség fájdalmát.

A szeretői viszony a feleség mentsvára

Azonban az élet másképp hozta. A házaspár a család működtetése közben feloldódott a szülői szerepben, és nem figyeltek egymásra.  Andi a munkahelyén megismerkedett egy beszállító munkatárssal, akivel eleinte csak jókat beszélgettek, majd egyre fontosabbak lettek egymás számára. Ahogyan Andi fogalmaz, a szeretői viszony egy mentsvár volt a számára. Újra azt érezte, hogy érdekel valakit, különleges nő egy férfi szemében. Elválni nem akart, de a szeretői viszonyban sem érezte magát már jól, és akkor úgy döntött, hogy elmondja társának a történteket.

Gábort rettentően megviselte, hogy a felesége megcsalta. A kezdeti fájdalmas hetek után úgy döntöttek, mégis együtt maradnak. Félév után arra a megállapításra jutottak, hogy a helyzet rosszabb, mint valaha volt. Vádaskodás, bizalmatlanság, konfliktus jellemzi a mindennapjaikat.

Amikor a hűtlenség feldolgozásáról beszéltek, elmondták, hogy a stratégia szerint megpróbálták szőnyeg alá söpörni a történteket. Eleinte elhangzottak a nyomozati kérdések, hogy kivel, hányszor, milyen volt, de inkább csak összevesztek utána, mintsem a nyugalom felé mozdította volna őket az információcsere. Akkor megegyeztek abban, hogy nem beszélnek többet az ügyről. Ezek után következett a bizalmatlanság, harag és a távolodás.

Válni vagy tudatosan működni?

Olyan távol kerültek egymástól, hogy úgy tűnt, a válás lesz az egyetlen megoldás számukra. Azonban mégsem váltak el, hanem egy új stratégia szerint kezdtek el működni.

Andi pontosan megfogalmazta, hogy mi hiányzik a kapcsolatukban, milyen önbecsülési gondjai vannak és mit adott vissza számára a munkatárssal töltött néhány óra. Gábor megpróbált a fájdalmán túl látni, és megértéssel fogadta a felesége érzéseit. Elmondta ő is, hogy miért nem tudta megadni mindazt, amire a feleségének szüksége volt, és milyen hiányérzettel élt ő is ebben a házasságban. A hűtlenségre távolabbról tekintettek rá, és a személyes felelősségkeresés után a kapcsolatuk működtetésére tették a hangsúlyt. Megfogalmazták, hogy szeretik egymást, és ha jól működne közöttük a mindennapi szeretetáramoltatás, feltöltődés és megbecsülés, akkor egyikőjük sem akarna elválni.

A működtetés stratégiája

A kérdés most már az volt, hogy hogyan tudják úgy megélni a napokat, hogy abban mindketten megkapják azt, amire szükségük van egymástól. Célzottan, tudatosan kezdtek el működni. Dolgoztak a saját reakcióik változtatásán, a szeretetkifejezési módszereiken és szem előtt tartották, hogy egy csapatként kell látniuk a közösségüket, nem pedig kiszolgáló és elfogadó szerződéses viszonynak.

Ez utóbbi volt a legnehezebb, mert erősen rögzült, otthonról hozott szokásaik voltak, és meg kellett ismerniük azt a házasságot, amelyik szövetségként működik. Nem „ha te sem, én sem”, hanem, ha „most te nem is, én akkor is” adok alapelven működött.

A megbocsátás nem ment egyik pillanatról a másikra, de belátva és szem előtt tartva azt, hogy mindketten hoztak már olyan döntéseket a kapcsolatban, melyek a másik fél számára fájdalommal jártak, eredményesen dolgozták fel a hűtlenség fájó tapasztalatát. Egy olyan nézőpontra tudtak emelkedni, amelyben egymás hibáztatása helyett a közös jó, az érzelmi biztonság megteremtésére kezdtek el fókuszálni.

Andinak és Gábornak sikerült a mélypontról feljönniük. Megfelelő gondolatmenettel és hozzáállással új alapokra helyezve egy megértő, szeretetteljes közegben folytatják tovább a közös életüket.

*****

Ha szeretnéd, hogy segítsek az újraépítésben, a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni  az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Ha könyvet olvasnál a témában, kattints IDE!

Laskai Nelli

házassági tanácsadó

Hallgasd meg a podcast adásokat is!