A címadó kérdést egy ügyfelem tette fel nekem, persze nem azért, mert ő valóban idegesíteni akarta a párját, hanem azért, mert szerinte ez lenne a film címe, ha megfilmesítenék a házastársa viselkedését.

Megkértem, hogy fejtse ki bővebben, mit takar ez a „műsor”.

„Mindent elkövet a párom, hogy elforduljak tőle – kezdte a helyzet ismertetését -, noha úgy ébredek, hogy majd ma nagyon kedves leszek hozzá, és összekovácsoló pillanataink lesznek, de kevés ez az elhatározás, amikor ő megengedi magának például, hogy

  • savanyú ábrázatot ölt, valahányszor ott vagyok mellette
  • szinte megállás nélkül sóhajtozik, vagy azt bizonygatja, hogy milyen rossz is a helyzet
  • minden előzetes megbeszélés nélkül kézbe veszi a telefonomat, és átlapozza az üzeneteimet, képeimet
  • ha elmegyek valahova a barátaimmal, akkor előtte-utána ridegtartásba tesz, alig beszél velem. Megsértődik, amiért nem viszem magammal.
  • kiszolgáltatja velem magát
  • nem kér, hanem utal arra, hogy mit szeretne
  • nem kedves hangnemben beszél velem, hanem kioktató stílusban
  • bírálja a kedvenc együttesemet, dalokat, amiket szeretek, a sorozatokat, amelyeket nézek

Nem szeretnék hűtlen lenni hozzá, de néha azt érzem, hogy épp ő az, aki mindent elkövet, hogy valaki másban meglássam a szépet, és más által megtapasztaljam a kedvességet, a szeretetet. Olyan kevés kellene a boldog kapcsolatunkhoz, nem értem, hogy miért olyan nehéz számára, hogy ugyanolyan kedvesen forduljon felém, mint a gyerekeink felé.”

Sajnos sokszor a kapcsolat javításában nem vesz részt 100 %-ban mindkét fél, hanem az egyik fél jobban dolgozik önmagán, a kapcsolatán, mint a másik. A többet dolgozó fél lelkesedése visszajelzés hiányában csökkenni fog, eltűnik, és újra visszaáll az elhidegülés a két ember között. A sérelmek feloldásával, a megfelelő célkitűzéssel, önismereti munkával, kommunikációs technikával a helyzeten javítani lehet. Ha nem akarnak elválni, akkor érdemes erőfeszítést tenni azért, hogy újra láthassák, érzékelhessék egymást.

*****

Ha szeretnéd, hogy segítsek az újraépítésben, a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni  az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Ha könyvet olvasnál a témában, kattints IDE!

Örömteli napot kívánok!

Laskai Nelli házassági tanácsadó, életöröm tréner

Hallgasd meg a podcast adásokat is!