A párkapcsolatokra jellemző, hogy ha nem működtetik, akkor nem működik jól. Az ismerkedési szakaszban minden könnyen jön, ám idővel ez megváltozik.

Nem érdeklődik, nem ír, nem beszélget

Az érdeklődés alábbhagy, már megvan a kép a társunkról, kikoptak az átbeszélgetett éjszakák, a nappali üzenetváltások, hiszen megvagyunk egymás számára. Az együtt töltött órák szaporodásával óhatatlan feltűnnek a felek árnyoldalai, melyek távolságot, csalódást okozhatnak.

A mindennapok feladatai elfáraszthatnak, nincs energiánk a kapcsolatunk működtetésére és olyanná válik az egész, mint az a kerékpár, amit már nem tekernek, csak hagyják kigurulni, amíg viszi a lendület. Mint ahogyan a belassult kerékpár is össze-vissza tekereg, mielőtt eldől, a kapcsolatban sem találunk sok örömet ilyenkor.

Hogyan javítható meg egy párkapcsolat?

A legszerencsésebb helyzet az, ha mindketten tenni akarunk a kapcsolat javulásáért. Egymás újrafelfedezésével, önmagunk jobb verzióját adva jó eséllyel tudunk egy új, szeretetteljesebb szakaszba lépni.

A képlet egyszerű, de nem feltétlenül könnyű, hiszen változásról van szó. Változtatnunk kell a viselkedésünkön, a társunk igényeire adott reakcióinkon:

  • Az elkényelmesedett, megszokott napi rutint váltsák fel új szokások.
  • Ha már elkopott a kommunikáció, akkor meg kell tanulni újra szót érteni egymással.
  • A felgyülemlett sérelmek kezelésével megpróbálni újra bízni abban, hogy képesek vagyunk jó párost alkotni.
  • Biztonságos teret kell kialakítanunk ahhoz, hogy nyugodtan elmondhassuk, mit szeretnénk, mi bánt bennünket – mindenféle büntetés (sértődés, kiabálás…) nélkül.
  • A külső kapcsolatokat, bármennyire fájdalmas is az űr, amit hagy, le kell zárni, hogy az intimitás a kapcsolaton belül alakulhasson ki.
  • Legyenek szervezett randiesték, amikor a gyerekekről, a háztartásról, és a kapcsolatról nem esik szó, hanem az egymásra figyelés, a játékosság, az egymás újrafelfedezése a cél.

A párkapcsolat felrázásának titka

Az ellaposodott párkapcsolat attól pezsdül fel, hogy a felek beleteszik az energiát. Új nézőpontok alapján tekintenek egymásra, látják a saját és a másik fél pozitív változását, és egyre többször élik meg azt, hogy egymás szövetségesei. A csapatként működéshez fontos, hogy támogatóan álljanak egymáshoz, ne csak reagáljanak, de kezdeményezők is legyenek. Fontos, hogy mindketten szervezzenek közös programokat, meglepjék egymást apró szívességekkel, ajándékokkal.

Próbáljanak meg olyan viselkedést választani, amit egy új kapcsolat kezdetén vetnének be azért, hogy a kiszemelt őket válassza. Mosoly, érdeklődés, simogatás, kedves gesztusok, dicséretek – mind azért, hogy felkeltsék a partner figyelmét.

Egy friss kapcsolatban még tartunk attól, hogy talán elveszítjük a másikat, de egy megkopott, megszokott kapcsolatban a partner jelenléte, elérhetősége biztosra vett, így a változáshoz szükséges motiváció nem túl erős. Azonban, ha belegondolunk, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a partnerünk örökre velünk marad, akkor ez a nézőpont támogathat abban, hogy a további közös napok érdekében változtatni tudjunk. Egész másként nézünk az épp hazaérkező társunkra, ha belénk hasít, hogy akár el is veszíthetjük őt – törékeny az élet.

A kapcsolat újraépítésében várható, hogy lesznek visszaesések, elfáradt napok, de ha emlékeztetjük magunkat arra, hogy mi a tét, miért akarunk jobb kapcsolatot teremteni, akkor újult erőre kap a közös élet.

A személyre, párkapcsolatra szabott tanácsadásért ITT tudsz bejelentkezni. Ha inkább olvasnál a témában, vagy egyedül fejlesztenéd a kapcsolatodat, ITT találsz segítséget.

Szeretettel várlak személyes tanácsadásra Budapesten és Szegeden is!

(Ha számodra kényelmesebb az online tanácsadási forma, ITT tudsz bejelentkezni. )

borítókép: Pexels.com

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!