Vannak, akik azt mondják, hogy ha egy szerelem elmúlt, ha egy tartós párkapcsolatban megindult a távolodási folyamat, akkor azon már nincs miért segíteni, hiszen az embert az érzéseik vezérlik, érzelmi alapon hozza meg a döntéseit, és a boldogsága is azon múlik, ahogyan éppen érzi magát.

Ha a társam mellett boldogtalan vagyok, akkor miért kínoznám magam azzal, hogy együtt maradunk? Olyan rövid az élet…

Abban igazat adok, hogy miért kínoznánk magunkat. De nem csak a különválás segíthet, hanem az, ha megtanulunk más szemlélettel benne lenni a kapcsolatba. Ha pozitív látásmódon keresztül látjuk a társunkat, a kapcsolatunkat, akkor képesek leszünk újra elköteleződni felé.

Tudok olyan viharos házasságról, melyből azért nem lépnek ki, mert bíznak abban, hogy egyre jobban meg fogják ismerni a felek önmagukat, a társukat, és felismerik majd azt az értéket, ami miatt együtt vannak, és valóban értékelni is tudják majd.

Látok olyan házasságot, ahol sok év után azért maradnak együtt, mert a szeretet erősebb minden naponta megjelenő bosszankodásra okot adó szokásnál. Egy másik ügyfelem egyetlen mondatával elkapta a kapcsolatban kialakult helyzet okát: „Nem akarok már vele boldog lenni. Mással szeretnék.” És vannak párok, akik igen nagy kitérő és mélypont után megérkeztek önmagukba, és később a párkapcsolatba is.

 

Amikor úgy érzed, hogy távolodsz a partneredtől, de nem szeretnél külön élni tőle, akkor vannak módszerek, melyekkel megindulhat a közeledés. Először is ülj le egy papírral, tollal és tedd ki az okokat, hogy lásd.

  • Azonosítsd be, hogy hogyan vagy benne ebben a kapcsolatban. (ne azt írd, hogy a párom ilyen meg ilyen, hanem hogy te milyen vagy a kapcsolatban…pl.: félelmem van, dühös vagyok, türelmetlen…)
  • A fenti reakcióidat bontsd tovább, keresd meg az okát. (még mindig nem szól a társadról az elemzés, csak magadról: mitől félsz? miért neheztelsz?
  • Gondold át, hogy a fennálló történésekre/okokra hogyan lenne jó reagálnod ahhoz, hogy békében, szeretettel, kedvesen tudjál jelen lenni. Vajon mi kellene hozzá, hogy teljesüljön? Ha nem tudod elengedni a sérelmeidet, itt olvashatsz hozzá  segítséget.
  • Amikor történik velünk valami, ahogyan a párunk viselkedik velünk, azt nem tudjuk megváltoztatni, de abban mindig van választásunk, hogy mi miként reagálunk rá. Ez a gondolatainkon, a hozzáállásunkon múlik. Mit tudok másképp látni? Tenni?
  • Látom-e valóban a társamat, vagy csak a saját nézőpontomat fogadom el?
  • Értékelem a párom jó dolgait? Úgy fejezem ki a szeretetemet, ahogy nekem jó, vagy amiből ő érzi szeretve magát? Dicsérem őt a szeretetnyelvén?
  • Fogj egy füzetet, és minden nap írj bele egy – két jó sort róla, és valami jót a kapcsolatotokról. Időnként olvasd vissza. Akár neki is megmutathatod.
  • Beszélj én közléssel, kommunikálj úgy, hogy minél inkább a tényekre és a te érzéseidre hagyatkozz, ne pedig hibáztasd őt.
  • Gondold át a saját életcélodat is! Légy szenvedélyes az életedben! A boldog élethez érdemes önmagunktól és nem a társunktól várni a változást, a boldogságot, a szórakoztatást.

Amikor elégedetlenek vagyunk az életünkkel, megvizsgálhatjuk a saját hozzáállásunkat, megkereshetjük a fejlesztendő területeinket, megnézhetjük, hogy mennyire vagyunk sértődöttek, sérelmekkel teli és mennyire akarjuk a saját igazságunkat igazoltatni másokkal a megnyugvásunk érdekében, az értékesség érzésünket emelendő.

 

Ma vagy hátralévő életedben a legfiatalabb! Kezdj el élni!

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner
Boldognak lenni könyvek szerzője

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!