Barion Pixel
Blog párkapcsolat x

Hogyan javítható egy párkapcsolat?

parkapcsolatjavitasaEgy párkapcsolatban (házasságban) előbb – utóbb eljön az a pont, amikor a felek nem találják kielégítőnek azt, amit a kapcsolat számukra nyújtani tud. Az ismerkedési, udvarlási szakasz végén beköszönt egy kényelmes időszak. Ritkul az addigi egymás felé fordulások száma, kevésbé igyekeznek a párok a másik kedvében járni, kevesebbszer mutatják ki az érzéseiket, nem lesz annyira nélkülözhetetlen már, hogy a kapcsolat fontosságát rendszeresen jelezzék párjuknak. Idővel változnak a közös célok, a célok elérésére törekvés intenzitása. Sokasodnak a konfliktusok, a meg nem bocsátott sérelmek.

Milyen problémák vannak általában egy párkapcsolatban?

  • Eltávolodás,
  • kommunikációs problémák,
  • speciális területeket érintő nézeteltérések,
  • megcsalás.

Ezek valójában okozatok, ennél mélyebben kell keresni az okokat. Mi van a fenti tünetek mögött, ami miatt megszűnik az összhang a felek között?

  • Szeretethiány,
  • sérelmek cipelése,
  • eltérő értékrend,
  • az értő figyelemre épülő beszélgetések hiánya,
  • mardosó bűntudat.

Bármi miatt is romlik meg egy kapcsolat, a lényeg, hogy kimozduljon a pár a játszmákkal teli vagy éppen a közöny martalékává vált kapcsolatból. A helyreállítás sikere nagyban függ a felek felelősségvállalásától; sikerül – e kilépniük az áldozatszerepből, képesek-e belátni a tévedéseiket, vállalják-e, hogy mindent megtesznek a kapcsolat helyreállítása érdekében. Legyen az akár egy kellemetlen, feltáró beszélgetés bevállalása, új szokások kialakítása, vagy extra figyelem tanúsítása a társuk felé. Ha mindkét fél vállalja a saját felelősségét a kapcsolat romlásában és annak helyreállításában, akkor jó eséllyel indítanak egy új fejezetet a közös, boldog életükben.

Egy nem jól működő kapcsolatban mindig van elmozdulási lehetőség, csak el kell dönteni először is, hogy mit szeretnénk, majd erős elköteleződést tanúsítani a céljaink iránt. A kapcsolat javítására időt kell szánni. Időt és energiát az őszinte beszélgetésekre, a sérelmek elengedésére, az apró figyelmességekre, a szeretet gyakori kifejezésére.

 

A szerzőről

Párkapcsolati tanácsadóként (egyéni vagy páros formában), életöröm trénerként segítek azoknak a klienseknek, akik szeretnének továbblépni a megrekedésből, a boldogtalanságot okozó helyzetből.

.

Tovább a tanácsadáshoz

Ha szeretnéd, hogy elindulj a változás útján, három módon tudok neked segíteni:

1, Skype/Viber/Messenger online tanácsadás,

2, Helló, Élet! online tanfolyamok – önismeret, párkapcsolat, célok, kommunikáció, relaxáció

3, Könyvek, e-bookok

Itt találsz ingyenes hanganyagokat a témában:

                                                       *****

Te elvégezted már a Helló, Élet! tanfolyamok egyikét? Kattints a képre!

Ezek is segíthetnek:

Jelentkezem tanácsadásra!