Barion Pixel

A kérdés sok mindenkit foglalkoztat, aki már egyszer megszenvedte a párja hűtlenségét. A világ úgy működik, hogy semmi másra nincs garancia, minthogy az univerzumi törvényszerűségek mindenkinél egyformán működnek.  És van törvényszerűség, mely tökéletesen megfigyelhető a párkapcsolatokban is.

Például: ok-okozat, a szándék – végeredmény összefüggései, és az is, hogy azon a szemüvegen keresztül látom a világot, amelyik szemüveget én magam feltettem.  A kérdés, milyennek látom magam és a társam a helyzetben, illetve mit akarok látni, megélni, tudom-e, hogy miért vagyok a társam mellett…

Nézzük ezt Melinda és Tomi történetén keresztül. Tomi néhány éve megcsalta Melindát, de a gyerekek miatt Melinda nem akart elválni, hitte, hogy jóra fordul minden, hitt a férfi szavának. Hitt abban, hogy ő maga is hozzá tud sikeresen járulni a monogám kapcsolat működtetéséhez. Azonban, mikor legutóbb tudomására jutott, hogy megint házasságon kívül kereste Tomi a boldogságát, a feleség minden reménye elszállt arra, hogy ezt a bizalmat helyre lehet állítani, hogy Tomi meg fog tudni változni. Hiszen ez már másodjára fordult elő a kapcsolatukban. Jóformán csak Tomi viselkedéséről szólt ez a dolog, és Melinda áldozatként tekintett magára ebben a helyzetben. (A döntést Tomi hozta meg, ez elvitathatatlan.)

Honnan lehet tudni, hogy nem lesz újra hűtlen Tomi?

Röviden: tudni sehonnan. Azonban vannak olyan jelek, melyek utalhatnak arra, hogy ez a párkapcsolat éppen hol tart, merre mozdul. Ehhez a felek gondolkodását, viselkedési mintáit, és szándékait szükséges megvizsgálni. A hűtlenséget tekinthetjük egy reakciónak. Fellép egy hiány, amit igyekszik valaki betölteni. A változás kulcsa ott lehet, amikor Tomi megváltoztatja ezt az automatikusan induló programját, és a hiányérzet kezelését más stratégiával fogja feloldani. Ehhez egyéni munkára van szüksége először. Hogy felismerje a működését, meglássa, hogy mit, miért tesz. Mert az önmagában nem állja meg a helyét, hogy valaki azért hűtlen, mert rossz ember. Maximum, rossz megoldókulcsot használó ember. És van egy másik  fontos dolog is, ez pedig Melinda működése. A sikerhez érdemes megvizsgálni azt is, hogy Melinda mit tesz, vagy nem tesz meg, ami támogatja Tomi hiányérzetének előlépését.

Ha bármelyik fél szeretne személyiségében változni, és szándékában áll tudatosan állni önmagához, a párkapcsolatához, akkor minden segítséget meg fog tudni találni ahhoz, hogy ez a változás elinduljon, és tartós maradhasson. 

Sok esetben a válás azért következik be, mert nem tudnak egymással megfelelően kommunikálni az emberek. Nem tudják, hogyan lehet úgy ismertetni a vágyaikat, kéréseiket, hogy az ne kivonódást, hanem építő munkát eredményezzen. Nagyon szomorúnak találom, amikor egy család azért bomlik fel, mert a szülők előnyben részesítik az egóikat, mintsem a közös célokat, a békességet, a szeretetet és a tiszteletet. Ha már egyszer egymást választották, és elköteleződtek a gyermekvállalásban.

Bejelentkezés SEGÍTŐ BESZÉLGETÉSRE —>

SEGÍTŐ KÖNYVEKET OLVASNÉK PÁRKAPCSOLAT, ÖNBIZALOM TÉMÁBAN —>

 

Ajánlott cikkek