Barion Pixel
Skype

nellilaskai

E-mail

info@boldognaklenni.hu

Mariann történetével biztosan sokan tudnak azonosulni. Péter és Mariann 15 éve házasok, egy gyermeket nevelnek. Mariann olyan helyen dolgozik, hogy reggel be tudja adni a gyermeket az óvodába, és menni is tud érte. Péter csak a vacsoraidőre ér haza, addigra Mariann már elhozza a gyermeket, bevásárol, és elkezd főzni. A vacsora asztalnál minden este hárman ülnek, ám a beszélgetések leginkább a gyermek körül forognak. Mariann úgy érzi, hogy ebben a kapcsolatban teljesen feloldódott, és nem talál kapaszkodót, vagy bármit, ami emlékeztetné őt arra, hogy ki is volt, mielőtt férjhez ment. Péter nem szeret az érzelmeiről beszélni, így valahányszor szóba kerül a kapcsolatuk, rendszerint két-három mondat után lezárják valamilyen módon azt.

Mariann a jobb életérzésért, a lelki békéért kutatni kezdte, hogy vajon Péter-e számára az Igazi. Keresi a jeleket, de egyelőre a negatív megnyilvánulások észrevételére nyitottabb. Pontosan megjegyez minden elmaradt ölelést, kérdést, szívességet. Egyre inkább érzi, hogy nem ezzel a férfival kellene élnie ahhoz, hogy jobban érezze magát, hogy önmaga lehessen.

Hibáztatni kezdi Pétert. Egyre többször kritizálja, megszólja őt, vagy csak fejben, de leértékeli azt, amit tesz. A válás gondolatával kapcsolatban bizonytalan, nem tudja, hogy az azzal járó gazdasági és gyermeknevelési változásokat könnyen viselné-e. Sőt, ha tudná, hogy Péter az Igazi, akkor keresne valami megoldást, hogy újra visszataláljon önmagához Péter mellett.

Hogyan lehet kideríteni, hogy az Igazival élünk-e?

Kezdjük azzal, hogy mit értünk Igazi alatt.  Mariann szerint az, aki

 • boldoggá tesz bennünket
 • eltartja a családot, játszik a gyerekkel
 • akivel meg tudjuk beszélni a lelki problémáinkat, legyen érzelmileg érzékeny
 • aki gondoskodik rólunk, figyelmes velünk
 • legyen erős gyakorlati, logikai gondolkodása
 • aki tanít bennünket, felnézünk rá
 • akivel felszabadító, vidám a közös időtöltés
 • akivel jó a szex
 • aki felelősséget vállal értünk
 • aki mellett szabadok lehetünk
 • aki támogatja a mi fejlődésünket
 • aki szépen, kedvesen beszél velünk
 • aki izgalmas életet él, rejtélyes
 • aki megbízható, kiszámítható, biztonságot adó

Mi ezzel a listával a probléma? Semmi. Van olyan ember, aki mindezt egy személyben meg tudja nekünk adni? Lehet úgy megbízható, kiszámítható valaki, ha közben izgalmas és rejtélyes? Lehet valakire felnézni úgy, hogy nem helyezkedünk alá, hanem partnerek maradunk? Kerülhet közel hozzánk valaki, oly annyira, hogy minden lelki titkunkat neki adjuk, ő ezt el is bírja, ugyanakkor távol marad tőlünk, hogy objektív lehessen, ha vigasztalni, támogatni, segíteni kell bennünket? Van valaki, aki mindezt a listát egyként megtestesíti?

Talán. De talán nincs.

Mennyire rombolja a párkapcsolat mindennapját az a követelmény, melyben elvárjuk, hogy társunk tökéletes legyen mindenben, azaz száz százalékig úgy teljesítsen minden helyzetben, ahogyan azt mi igényeljük tőle a saját kényelmünkért?

Szerintem, és a tapasztalatok szerint is rettentően rombolja.

Mert a jól működtetett párkapcsolatban nem biztos, hogy két Igazi él együtt. Sokkal gyakoribb, hogy azért működik, mert két olyan ember él együtt, aki működtetni akarja a kapcsolatot, akik készek arra, hogy a saját igényeiket nem minden esetben a másik emberrel akarják kielégíttetni, hanem kellő önismerettel felismerik a saját működésüket, elismerik a felelősségüket a helyzet változtatásában, mernek dönteni, és cselekedni. A gondolkodásukban, a kommunikációjukban pedig nem hibáztatnak és vádaskodnak, hanem megoldást keresnek.

Ez megtanulható? Igen.

Lehetséges, hogy az IGAZI, az nem is a hozzám passzoló embert jelenti, hanem egy olyan embert, aki ismeri önmagát, és kész arra, hogy az adott helyzetekben a békés, szeretetteljes megoldás érdekében az ahhoz legjobban passzoló hozzáállást válassza?

Az Igazi társat nem megtalálom, hanem a mindennapok folyamatában számomra „Igazi”-nak látom a társam? Hogyan lehetséges ez?

 

 

Segítség a párkapcsolat működésének megértéséhez —->

Segítség önmagunk működésének megértéséhez —->

Segítség a megbocsátáshoz, az új szokások bevezetéséhez, a halogatás leküzdéséhez, a pozitív életszemlélet kialakításához, a vágyott élet felépítéséhez —>

Tanácsadás kérése —->

Ajánlott cikkek