Amikor egy férfi és egy nő vonzódik egymás iránt, akkor minden létező alkalmat megragadnak, hogy ajkuk összetapadhasson, és szenvedélyes csókolózásba kezdjenek. A tartós kapcsolatokban azonban ez a kíváncsiság alábbhagy, és csökkenni kezd a csókolózás intenzitása és a gyakorisága is.

Mi lehet az oka annak, hogy az egykoron gyomorbizsergető, térd remegtető csók mellőzött eszközévé válik a szeretet kifejezésének?

A kutatások szerint a több mint tíz éve házasságban élő emberek alig 20 %-a csókolózik a házastársával. Azonban a szeretet ilyen jellegű kifejezése számos jó hatással bírna a szervezet számára:

  • megmozgatja az arcizmozgat, tornáztatja azokat
  • csökkenti a stressz szintjét a szervezetben
  • boldogsághormont szabadít fel
  • önbizalmat erősít
  • kifejezi az összetartozás, az elköteleződés döntését

A párkapcsolatot, és azon belül is a csókolózási hajlandóságot kutató professzorok arra a megállapításra jutottak, hogy vélhetően azért marad el a tartós kapcsolatokban az ajkak összetapadása, mert ahogy csökken a társ iránti érdeklődés, úgy növekszik az undor a másik testében, szájában élő baktériumokkal való érintkezés lehetősége miatt.

Házassági tanácsadói munkám során nem hallottam még egyetlen pártól sem, hogy ilyen jellegű undor tartotta volna vissza őket, bár azt meg szokták jegyezni, hogy a hosszú évek alatt csökken a személyes higiéné a kezdeti időszakhoz képest. Inkább azzal magyarázzák a csókolózás elmaradását, hogy már egy idő után – a sérelmek növekedésével – egyre csökken a férfi-női energiák vonzó jelenléte a kapcsolatban, így ez a fajta intimitás elmarad a mindennapokból.

Azonban mégis érdemes ezt a tüzet, az intimitást életben tartani, mert a csók iránti vágy szerepet játszhat az afférok, szerelmi viszonyok létesítésében.  Egy esetleges kísértés megjelenésekor megnehezítheti az ellenállást. Ha úgy érzed, hogy túl sok a sérelem, ami nincs feldolgozva, helyre rakva, akkor nem csak a szakítás az egyetlen választás, hogy esély legyen az intimitás megélésre – valaki mással. Az Összhangban lenni és a Boldognak Lenni könyvekben célzott kapcsolat-javító technikákat, gyakorlatokat találhatnak az olvasók éppen azért, hogy ne a társat cseréljék le, hanem a meglévő kapcsolatot alakíthassák ki a felek olyanra, amelyben mindketten jól érzik magukat. 

 

Érdekel az egyénre szabott segítő beszélgetés —>

 

Érdekelnek a kapcsolat-javító, önbizalom-növelő könyvek —>

Hallgasd meg a podcast adásokat is!