A hűtlenség régóta előforduló jelenség a párkapcsolatokban, és talán mindenki érintett volt már valamilyen módon a hűtlenséggel. Vagy ő volt a hűtlen egy kapcsolatban, vagy őt csalták meg, esetleg ő volt a szeretői szerepben. A megcsalás feldolgozása minden szereplő számára fontos dolog, mert a pár, ha együtt, ha külön folytatja is az útját, ezzel a leginkább lélekromboló tapasztalással kezdeniük kell valamit.

Ha te vagy a megcsalt fél, akkor biztosan nagyon rosszul érzed magad a bőrödben. Döntést kell hoznod, hogy a párkapcsolatban gondolkodsz-e a jövőt illetően. Dühös és csalódott vagy, akár szégyent is érezhetsz, amiért ezt valaki, akit te szeretsz, megtette veled. Lehet, hogy tele vagy kérdésekkel, amelyekre a társad nem ad választ. Az is lehet, hogy minden kérdésedre kaptál választ, de nem nyugtat meg a szituáció, és nem is hiszed el azt, hogy az afférnak már vége. Sokan ilyen helyzetben csak a másik felet hibáztatják, hiszen ő volt az, aki becsapta a partnerét. Gyakran azonban nem ennyire fekete vagy fehér ez a helyzet. A megcsalásig vezető úton mindkét fél mulaszt megtenni dolgokat, vagy úgy cselekszik, ami a hűtlenséghez vezető úton tartja a párt.  Azonban a kettejük felelőssége az erre az útra igaz, és a megcsalás meglépése egyedül a hűtlen fél felelőssége. Ha nem akarsz elválni a társadtól, akkor a megbocsátással, a hittel és az önbecsüléssel biztosan lesz dolgod. Szerencsére nem vagy egyedül erre a folyamatra, kérheted szakemberek, barátok segítségét.

Ha te vagy a hűtlen fél, akkor érezheted, hogy döntést kell hoznod, hogy melyik utat választod. A párkapcsolatodban maradsz és lezárod a szeretői viszonyodat, a szeretővel maradsz és a kapcsolatodat zárod le, vagy lezárod mindkettő kapcsolatot és egyedül folytatod tovább, hogy egy tiszta párkapcsolatot tudj majd indítani a történtek feldolgozása után. Persze, választható az az opció is, hogy minden megy tovább ugyanúgy a két emberrel. Morálisan semmiképpen nem szeretnék állást foglalni. Azt tapasztalom, hogy sokáig nem tudják az emberek ezt a lélek szempontjából kétlaki életet élni. Előbb-utóbb, belső vagy külső motiváció hatására az egyiket vagy mindkettőt el kell engedni.

Azok a párok, akik együtt maradnak a hűtlenség után a felépülésre időt és energiát szánnak. Mi történik a folyamatban miután a hűtlen fél lezárta a viszonyt?

Például:

  • bocsánatkérés, megbánás kifejezése
  • megbocsátás
  • belátás, felelősségvállalás mindkét részről
  • önbizalom, önbecsülés felépítése
  • az egymás mellett hozott döntés napi szintű kifejezése
  • türelem mindkét fél részéről. A megcsalt fél nem fog tudni azonnal megbocsátani, és úgy tenni, mintha nem okoztak volna neki fájdalmat. A hűtlen fél nem fog tudni azonnal úgy tenni, mint aki lelkileg jól van a párkapcsolatban.
  • bizonyos eddigi egyéni szokások újakra cserélése (kommunikáció, igénykifejezés, érzelemkifejezés, szeretetnyelvek, saját és társismeret bővítése…)
  • bizonyos párkapcsolati szokások újra cserélése
  • hit a közös jövő élvezhetőségében
  • szeretet kifejezése, befogadása

Ezek nagy valószínűséggel megjelennek a hűtlenség utáni felépülés időszakában. Nem könnyű időszak ez, de ha tényleg erős az elköteleződés egymás iránt, és sikerül megérteni, hogy mi történt, új szokásokat beemelve fel tud állni a két ember egy ilyen trauma után, és közösen tudják vinni a kapcsolatot tovább úgy, hogy abban mindkét fél elégedett lehessen.

*****

Ha nem igazán érzed magad közel a társadhoz, és szeretnéd, hogy segítsek a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Ha könyvet olvasnál a témában, kattints IDE!

Laskai Nelli

házassági tanácsadó

Hallgasd meg a podcast adásokat is!