A napokban a Facebookon olvasható reggeli megerősítések kapcsán több üzenetet is kaptam az önmagunk összeszedésével kapcsolatban. Hogyan tudnánk visszaszerezni azt a boldog életérzésünket, ami pár éve még megvolt? Vagy hogyan emelhetjük fel magunkat szakítás után, ha senki más nincs a láthatáron, aki megtenné ezt értünk.

Amikor mozdulni sincs erőd…

Sajnos vagy sem, én is tudom, hogy milyen érzés gubbasztani a mélyben. Sokszor nem is csak egyhelyben ültem, hanem olyan érzéseim voltak, mintha egy forgószél kellős közepén lettem volna, és az őrült szélvihartól azt sem láttam, hogy merre mozduljak, mi a jó lépés és mi az, amivel önmagamnak ártok rövid vagy hosszú távon.

De szerencsére eddig mindig megtaláltam a kiutat, és mondhatom, hogy már az is sokat lendített a helyzetemen, amikor már nem hónapokig ültem a saját mélységemben, hanem csak hetekig vagy napokig.  Nagy könnyebbség tudni, hogy megismerve a számomra működő, tudatosságra épülő módszerekkel ki fogom tudni húzni magam a mélyből.

Számíthatok magamra és nem kell arra várnom, hogy valaki majd megment.

Mármint, a bezuhanáskor átvillan az agyamon, hogy de jó lenne, ha valaki most gyorsan kiemelne a helyzetből, de amint elfogadom a tényt, hogy senki nem tud helyettem fókuszálni vagy másként értelmezni, akkor elkezdek kifele haladni. Csak rajtam múlik, hogy miből tudok erőforrást kovácsolni és egyáltalán akarok-e.

Segítő gondolatok, ha mélyponton vagy:

 • Minden átmeneti. Ez a rossz érzés, nehéz életszakasz is el fog múlni.
 • Életed során már többször megoldottál nehéz helyzeteket, most is menni fog, csak idő, elszántság és belátás kérdése.
 • Arra fókuszálj, amerre haladni szeretnél, ne azt szuggeráld, amitől félsz.
 • Olyan emberek felé fordulj, akik képesek megtartani és emelni téged. Szavakkal, tettekkel, jelenlétükkel.
 • Apró lépésenként haladj, ne akarj azonnal jól lenni. Minden nap tegyél egy-két apró dolgot a javulás érdekében. Meditálj, használd a mindfulness gyakorlatokat, tervezd meg a következő napodat.
 • Nem vagy egyedül. Vélhetően mások is voltak már abban a krízisben, amiben most te vagy. Ez önmagában nem vigasz, de arra jó lehet, hogy ne ostorozd magad, amiért most ebben az érzelmi állapotban vagy. Fogadd el a jelen érzéseidet és kezdd el lassan kivezetni magad. Vagy legalább hagyd, hogy más segíthessen neked.
 • Ha nem boldogulsz a veled történtek feldolgozásával, kérj segítséget. Ma már nagyon könnyen elérhető többféle segítség a neten. Keresd meg azt a szakembert, akit szimpatikusnak találsz és vágj bele vele a közös munkába, hogy mihamarabb talpra állj.
 • Segítő lehet az is, ha kicsit megpróbálsz távolabb lépni a problémától, amikor már tudsz. Elképzelhető, hogy nem is az olyan feldolgozhatatlan, ami veled történt, hanem olyan gombokat nyom meg benned, amelyek emlékeztetnek téged egy múltbéli tapasztalásra. Azokra a helyzetekre gondolj, amikor erős voltál. Próbáld átérezni az akkori érzésvilágot, lásd magad erősnek, fittnek, kiegyensúlyozottnak. Lásd magad kívülről és próbálj beilleszkedni abba az életszakaszodba, bújj az akkor önmagad bőrébe.

Ami gátolja, hogy jobban legyél:

 • Végigjátszani gondolatban a történteket újra és újra.
 • Fiktív párbeszédet folytatni a fejedben – ha az nem emel fel téged.
 • Hibáztatni magad azért, ami történt.
 • Mindenáron arra vágyni, hogy vissza lehessen tekerni az időt és másképp tehess valamit.
 • A fájdalmat okozó problémára fókuszálni.
 • Negatív megerősítésekkel rombolni az elfogadás, a továbblépést támogató mondatok helyett.
 • Begubózni, elzárkózni a barátoktól, a támogató emberektől.
 • Egyedül szenvedni, segítséget nem kérni.

Mindenkinek megvan a saját módszere, amivel emelni tud a hangulatán. Ez lehet, hogy a baráti ölelés, a vicces videók, sorozatok nézése, jégkrém evés, alvás, inspiráló, erőt adó filmek, könyvek olvasása, takarítás, tudatos jelenlét gyakorlása, a történtek átkeretezése, új nézőpont megtalálása…

Ha most mélyponton vagy, tudd, hogy mindig van lehetőséged segítséget kérni, hogy jobban legyél. Ha szeretnéd, hogy közösen dolgozzunk, ITT írd be magad a naptáramba.

Minden jót kívánok!

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, NLP, mindfulness life coach

borítókép: pixabay.com

Hallgasd meg a podcast adásokat is!