A mindfulness gyakorlatokról talán már hallottál. Röviden a lényeg az, hogy az 5 érzékszerved által ítélkezésmentesen megfigyeled a jelen állapotot. Megfigyelés, ítélkezésmentesség, jelen. Ezek lesznek a kulcsszavaid. Bármilyen területen bevetheted ezt a gyakorlatot, akár étkezés, zuhanyzás, szeretkezés, sorban állás, utazás közben is. Annyi a dolgod, hogy megfigyeled, milyen ízt érzel a szádban, milyen illatot figyelsz meg, mi érintkezik a bőröddel, milyen hangokat hallasz, kiválasztasz egy tárgyat magad körül és annak megfigyeled a részleteit.

De hogyan kapcsolódik a mindfulness a párkapcsolathoz?

A jelenben maradás jót tesz a párkapcsolatnak, míg a múltbéli sérelmek felhánytorgatása, újra és újra átgondolása, a jövőben esetlegesen bekövetkező gondoktól való szorongás pedig károsan hat rá. Egész egyszerűen azért, mert akár a múltban, akár a jövőben tartózkodik a gondolatunk, semmiképpen sincs a jelenben. Lehet, hogy csúnyán viselkedett a párod veled a múlthéten, meg is beszéltétek a problémát, de ha újra és újra átpörgeted az agyadban a sérelmedet, akkor az a negatív érzés lesz az uralkodó a jelenedben is, és elrontja az itt és most pillanatát.

Mit jelent mindfulness gyakorlattal lenni a párkapcsolatban?

Ha a jelenre figyelsz, akkor a jelen pillanatban történő mozzanatokat figyeled. Most kedves veled a társad, mosolyog rád, megfigyeled a gesztusait, melyekkel feléd fordul. Behívhatod a hála érzését is, hiszen most jó érzés hozzá kapcsolódni, de akár felidézheted a sok jó élményt, amit eddig együtt szereztetek. Nem azt jelenti, hogy letagadod a múltbéli téves döntéseit, vagy annak következményeit, hanem csak azt jelenti, hogy szándékosan a jó dolgokra irányítod a figyelmedet. Minden kapcsolat magában hordozza a sérülés lehetőségét, bárkivel kapcsolódsz, benne van a pakliban, hogy megbántjátok egymást. Ez önmagában nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem illetek össze.

Ha erősíted a fókuszálási képességedet, az az életed minden területén jól jön majd neked, így van ez a párkapcsolatban is. Nyitottabbá válsz, nem keseregsz, jobban tudod uralni a reakcióidat. Az éber jelenlét segít, hogy átlásd a helyzetet, felismerd az érzelmeidet és ha bosszúsan reagálnál zsigerből, akkor lehetőséged lesz megnyugodni, majd utána válaszolni a társadnak. A tudatos figyelem és válasz kiválasztás sokat tesz hozzá a párkapcsolathoz, az elfordulás helyett az odafordulás lesz a jellemző.

Ismerd meg a mindfulness gyakorlatokat és az általuk szerzett képességeidet használd a párkapcsolatban is.

Borítókép: pexels.com

Hallgasd meg a podcast adásokat is!