Barion Pixel
Skype

nellilaskai

E-mail

info@boldognaklenni.hu

Alapvetően abból indulunk ki, hogy minden család szépen működik, mindenki a helyén van, tudja, hogy mi a szerepe és a feladata a családban. A szülők jól kezelik a gyerekek személyiségfejlődési szakaszait, pontosan tudják, hogy mire hogyan reagáljanak azért, hogy a gyermek érzelmileg is biztonságban érezze magát, de megfejlődje azokat, amik elengedhetetlenül a gyerekkori tapasztalásokhoz tartoznak.

De azért nem minden család működik így, vannak, ahol nehezen találnak hangot a kamasz gyerekkel, és a nagykönyvben megírt “Hogy állsz a sulival? Jól. Mi legyen ebédre? Nem tudom. Mikor akarod kitakarítani a szobádat végre? Majd.” beszélgetéseken túl nem jutnak.

Minden gyermek más közelítést és közelséget igényel. Hiába üldözi ki a szüleit a szobájából, azért a biztonságos kapcsolódás lehetőségére igénye van. Szülőként ezt látnunk kell. A felénk kiengedett szúrós tüskék mögött azért ott lapul egy vágy, hogy amikor szüksége van a szüleire, akkor elérhesse őket.

Az okostelefonok idejében már szinte észrevétlenül változnak a dolgok, amelyek érdeklik a kamasz gyereket. Ezernyi inger éri egy nap, egyik applikációból a másikba vált. Gyorsan pörög az élet az online térben, így ami egy hónapja még menő volt, azt ma már lehet, hogy egyáltalán nem kedveli. Ha nem tud a szülő kommunikálni vele, akkor sok mindenről lemarad. Persze, minden szülő lemarad egy kicsit a kamaszról, de érdemes próbálkozni szót érteni vele.

Mit kérdezzünk, hogy az egy-két szavas válasz helyett valami többet kapjunk?

Itt van néhány kérdés, amely tesztelve lett kamaszokon, és átment a vizsgán:

Mi volt a legjobb a mai napban/mi röhögtetett meg a legjobban?

Megmutatnád nekem a kedvenc Youtube videódat?

Mi az a 3 dolog, amit megvennél, ha megütnéd a lottó főnyereményt?

Melyik 3 alkalmazást használod legtöbbet a telefonodon? Miért ezeket?

Ha most üres lenne a szobád, milyen bútorokat, tárgyakat vennél bele?

Ha olykor rövid válaszokat kap a szülő, vagy nem úgy gondolja, ahogy a gyermek, semmi baj. Ez a beszélgetés nem a szülő igazáról szól, hanem arról, hogy kapcsolódjon a gyermekkel és jobban megismerje őt.

******

Ha szeretnél egy párkapcsolatjavító e-bookot, amelyben közel 300 kérdés van, amit átbeszélhettek a karantén ideje alatt, hogy javuljon a kapcsolatotok, akkor kattints ide!

Ha nem igazán érzed magad közel a társadhoz, és szeretnéd, hogy segítsek a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a Skype tanácsadásra. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó


Az Így rázd fel a párkapcsolatodat! című könyvem abban segít, hogy a társaddal tudjatok érdemben kommunikálni. Közel 300 kérdést tartalmaz, amely sorvezető a könnyed beszélgetéshez. Segítség van benne, hogy ki tudd fejezni az érzéseidet, és segítő kérdések, hogy jobban ki tudjátok bontani a párotok számára, hogy mi is az igényetek pontosan. Mindemellett olyan önfeltérképező feladatlap van benne, amely által rálátsz, hogy mit szeretnél, és hogyan tudod elérni azt. Akár a párkapcsolatban, akár az élet más területein. A könyv nyomtatott és e-book formában is elérhető ITT.

Ajánlott cikkek