A párok gyakran küzdenek kommunikációs problémával, ami sokszor visszavezethető arra az egyszerű tényre, hogy nem figyelnek egymásra eléggé. Ez a magatartás, hozzáállás, vagy nevezzük szokásnak, szóval ez által viszont elbeszélnek egymás mellett, és a hallottakat személyes sértésnek véve kontrázni kezdenek egymás kijelentéseire, vádjaira.

Móniéknál ez a forgatókönyv szinte mindennapos. Móni kér valamit, István reagál, és a kérés mikéntje, illetve a reakció minősége megad számukra egy végeredményt, ami szinte kivétel nélkül veszekedés lesz. Nem vita, nem eszmecsere, hanem veszekedés, és sértődés. A jelen problémáit ecsetelve rendszerint előjönnek az ezeréves sérelmek, és gyorsan összekapnak. Ilyenkor mindketten rosszul érzik magukat, haragosak, azonban egyikőjük sem akarja vállalni, hogy neki kellene elkezdeni változtatni valamin. Pedig anélkül ez így fog menni tovább. Talán, míg el nem válnak.

Hogyan lehet úgy kommunikálni, hogy valóban egy jó beszélgetés legyen még akkor is, ha egy problémát vetnek fel?

1, A beszélgetést indító fél előre gondolja át, hogy amit mondani akar, annak mi a célja. Mit szeretne elérni vele: kiereszteni a gőzt? Vállalni adott esetben a kialakult helyzetért a felelősséget és bocsánatot kérni? Kérni valamit a társától? Esetleg hibáztatni, számonkérni a másikat? Változásra bírni a társát?

2, Érdemes megválasztani az optimális időpontot a beszélgetésre. Térben, időben, hangulatban.

3, Nyitásként a saját érzéseinkről beszéljünk hibáztatás nélkül, majd mondjuk el, hogy mi az, amit szeretnénk elkerülni, és mi az, ami a vágyunk.

4, Ne hibáztassunk. Ne.

5, Kérjünk javaslatot, kérdezzük meg a társunkat, hogy éli meg az említett helyzeteket, érezze a társunk, hogy számunkra fontos a véleménye.

6, A problémára koncentráljunk, a tényre, ami jelen van. És ne a másik ember viselkedésére, személyiségére hegyezzük ki a mondanivalónkat.

7, Ha kritizálni kezd bennünket a társunk, akkor próbáljuk meg felismerni a mögötte rejlő igényt, és arra reagáljunk, ne a bántó szavakra.

8, Összegezzük a mondottakat, a hallottakat, a közösen tett vállalásokat.

Nem mindig könnyű jó mederben tartani a beszélgetést, hiszen a feleket elragadják az érzelmek. Ezért érdemes előre megírni, pontokba szedni mindazt, amit szeretnénk megbeszélni, így erős érzelmi állapotban is van hova visszatérni, visszairányítani a beszélgetést.

 

Bejelentkezés SEGÍTŐ BESZÉLGETÉSRE —>

SEGÍTŐ KÖNYVEKET OLVASNÉK PÁRKAPCSOLAT, ÖNBIZALOM TÉMÁBAN —>

 

Hallgasd meg a podcast adásokat is!