A kutatások szerint a szerelem max. 3 évig tart, utána megindul egy távolodási folyamat, ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy a felek már nem érdeklődnek egymás iránt, vagy nincs meg az elköteleződés, pusztán csak elindulnak önmagukat megtalálni. Már nem kizárólag a MI-ben való kiteljesedés az, amit élni akarnak, hanem az ÉN-nek is teret adni a MI-ben.

Szerelembe esni mással

Viszont az, hogy a szerelem közöttük már nem lángol, nem jelenti azt, hogy maga a szerelembeesés képessége és lehetősége is eltűnik az ember életéből. Ugyanúgy megérintheti a lelkét egy másik ember, vagy akár testileg is vonzóvá válhat számára valaki más. Főleg, ha a házasságban egyre csak növekszik a sérelem batyu. Megspékelve ezt a jelenséget azzal, hogy  a tiltott, az új általában izgalmasabb, mint ami kiszámítható, ami várható, ami már meglévő tapasztalatra épül.

A címadó felismerés egy olyan házas embertől származik, nevezzük K-nak, aki hűtlen volt a házastársához. Kívülről látva tökéletes kapcsolatban éltek, talán nem is volt oka arra, hogy hűtlen legyen, de mégis megcsalta a társát, tehát volt valami oka annak, hogy ő a párjától elfordulva, más felé fordulva kereste a választ, az élményt, amitől kiteljesedik, amitől jobb embernek érzi magát, amitől különlegessé válik az élete.

A viszonyban a szeretőm engem fényezett

Mielőtt K. megcsalta a társát, mielőtt elment a találkára, többször lebeszélte magát, ellenállt a kísértésnek, mondva, hogy ez árulás. Azonban otthon nőtt a feszültség, egyre sűrűbben veszekedtek, nem volt jó a légkör. Nem érezte megértve magát, szeretve meg pláne nem. Nem észlelt elismerést sem, pedig számára ez egy fontos visszajelzés volt mindig. Egyre jobban vágyott arra az élményre, amit a szeretőjével élhetne meg. Fantáziált róla, róluk, és érezte, hogy ez az, ami menedéket nyújt számára, amely idő alatt fellélegezhet a nyomás alól, ahol jó embernek érezheti magát.

Döntött, elment a találkozóra. Csodálatosan érezte magát. Napközben egyre többször sikerült a nyomás alól felszabadulnia, valahányszor a megélt élményre gondolt. Újra pezsegni kezdett a lénye. Ezzel együtt a házassága tovább csúszott a lejtőn. Noha kompenzálta a félrelépést, és igyekezett kedves lenni otthon, a titok mégis ott lebegett körülöttük. Egy idő után a kettősség is elkezdte felemészteni őt.  A félelem a lebukástól, a titok őrzése feszültté tette. És ezt a feszültséget otthon sem tudta már leplezni.

Megmondani a viszonyt, vagy sem?

K. úgy döntött, hogy rendbe teszi az életét, és nem akar további titkokat a mindennapjaiba. Jó embernek akarta érezni magát, de úgy, hogy tiszta viszonyokat teremtsen maga körül. Átgondolta, hogy kivel akar élni, ki mellett szeretne megöregedni, és ki az, aki számára a legfőbb társa az útján.

A szeretői viszonyt megszüntette, könnyek között búcsúztak el. Visszatért a társa mellé. Tudta, hogy testileg nem elég. Lelkileg is ott kell lennie.  Nem mondta el otthon, hogy mi történt az elmúlt hónapokban. Nem csak a gyávaság miatt, hanem azért sem, mert rendbe akarta hozni a helyzetet, és nem akarta ezt a titkot rátenni a társára.  Önismeret témájú könyveket olvasott, fejleszteni kezdte magát, hogy mindaz, ami a szeretője karjába üldözte, az megszűnjön. A társa mellett akarta jól kezelni az életébe érkező nehézségeket. Megtanultak a társával helyesen kommunikálni, előre mutatóan kezelni a konfliktusokat. Megtalálták, hogyan tudnak önmaguk maradni a közösségben. Hibáztatás és függés nélkül.

„Jobb ember lettem a hűtlenség által” – mondta nekem – „De nem a viszony az, ami jobb emberré tett, hanem az, hogy ráébresztett mindarra, ami nem vagyok. Így lehetőségem lett megismerni magam, megtanulni, hogy miként tudok jól működtetni egy házasságot. Először csak blogokat olvastam, könyvet vettem, amit a munkahelyi íróasztalom fiókjában tároltam, majd szakemberhez is fordultam párszor. Az új tudásommal lehetőségem lett, hogy olyan embert faragjak magamból, amilyen mindig is akartam lenni. Titok és árulás nélkül. Nem vagyok büszke arra, amit tettem, de a krízis nélkül talán még most is csak veszekednénk itthon.”

(A megcsalás kezeléséről a Boldognak lenni című könyvemben bővebben írtam, az Összhangban lenni könyvem pedig segítségül kínál párkapcsolat javító feladatlapot, gyakorlatsort, hogy akik együtt akarnak maradni, azok kapjanak egy indítókulcsot a párkapcsolati munkájukhoz.)

Mit tett K., hogy így alakuljon a házassága?

  • felismerte a félrelépés okát és okozatát
  • elismerte a felelősségét
  • megkereste azokat a módszereket, információkat, melyek fejlesztették az önismeretét
  • növekedett az önbizalma, önbecsülése
  • megbocsátott magának
  • megismerte és használta a társa szeretetnyelvét
  • megtervezte az életet, amelyet élni akar
  • döntött, hogy tesz is az áloméletéért
  • nem csak filozofált, de cselekedett is.

 

Ha hasznosnak találtad a cikkben leírt információkat, oszd meg, vagy küldd tovább másoknak, hogy ők is jobb életet élhessenek. Köszönjük.

A Boldognak Lenni így segít másoknak:
tanácsadás,
segítő könyvek: önbizalom, párkapcsolat, célok megvalósítása

 

Hallgasd meg a podcast adásokat is!