A párkapcsolatokban nem mindig égünk ugyanazon a hőfokon a társunkkal. Egy-egy nehezebb élethelyzet, egy sérelem önmagunkba fordíthat bennünket, a figyelmünket teljesen áttehetjük a saját dolgainkra, elengedve a kapcsolatért való munkát.

Honnan derül ki, hogy nem teszünk energiát és erőfeszítést a kapcsolatunkba?

Például, ha nem érdekel, hogy mi van a társammal. Jó, persze, olyan nagydologban, mint egészség, igen, de olyan finom részletek, minthogy mitől tud lazítani, mi a szeretetnyelve, mi foglalkoztatja, mik a félelmei, mik a vágyai, mik vannak a bakancslistáján, azokról nemhogy elképzelésünk sincs, de még csak nem is érdekel. A szexuális álmainkban nem szerepel, az intimitást nem vele szeretnénk megélni. Ha sérelmeket dédelgetünk, és nem akarunk továbblépni a történéstől, mert áldozatként úgy érezhetjük, bármikor nyugodt szívvel revansot vehetünk, hisz a bűn büntetésért kiált.

A kapcsolatok helyrerázásában nagyon fontos szerepet kap a hozzáállás, és a letisztult összkép. Akarok-e a társammal élni, vagy nem? Ha igen, eldöntöttem-e, hogy mindent megteszek azért, hogy jól érezze a „MI”-ben magát ő is, és én is? Aktív vagy passzív akarok-e lenni a kapcsolatban?

A kapcsolat helyreállításában fontos, hogy 100 százaléknyi munkát tegyünk bele.  Nem elég az ötven. Nem elég, hogy nyitott vagyok a közeledésére, tennem is jó lenne azért, hogy az megtörténjen.

A sérelmeket fel lehet oldani, az összeütközéseket meg lehet tanulni kezelni, a helyes, pozitív kommunikációt el lehet sajátítani. Bárkinek, bármikor.

Egyszerű tippek, amivel cselekvő tudsz lenni a kapcsolat felfrissítésében:

1, Hagyj üzenetet neki a kocsiban, vagy a lakás általa használt pontjain! Írd bele, hogy mit szeretsz benne, és miért jó, hogy együtt vagytok.

2, Amikor dolgozni megy, vagy hazaér, örülj neki, kb. mint egy rég nem látott barátnak.  Csókold meg, öleld, érdeklődj, hogy milyen napja volt.

3, Teremts intim perceket, pillanatokat a nap folyamán. Egy szeretetteljes pillantás, ölelés, kedves mosoly…

Ma vagy hátralévő életedben a legfiatalabb. Mire vársz?

 

 

Vidd a segítő könyveket, és találd meg a saját, boldog utadat!

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner

a Boldognak Lenni életmód könyv szerzője (önbizalom, párkapcsolat, kommunikáció, céltervezés)

Hallgasd meg a podcast adásokat is!