Barion Pixel
Skype

nellilaskai

E-mail

info@boldognaklenni.hu

A kamaszkorban, és a felnőtt élet elején még általában nagy a baráti kör. Bulik, rendezvények, események követik szorosan egymást, ahova baráti társasággal érkezünk, és ahol könnyedén kapcsolatba lépünk másokkal.  baratok.jpg

A boldogság szakértők megfigyelték, hogy azok az emberek élnek elégedetten, derűsebben, egészségesebben, boldogan, akik ápolják a baráti kapcsolataikat. Megbeszélik a gondokat, és nem a párkapcsolatukat terhelik vele, megosztják egymás között a jó gyakorlatokat, nagyokat nevetnek, teljes mértékben vállalják egymást a másik előtt, és biztonságérzetet ad számukra a tudat, hogy bármi történik, mindig lesz kihez fordulni, lesz, aki mellettük áll a bajban.

A tanulmányok szerint az első törést az hozza a baráti kapcsolatban, ha a csapatból valaki megnősül, férjhez megy, de az is elég, ha egy komoly, tartós kapcsolatot létesít, mert attól kezdve a prioritás, az értékrend átrendeződik. Nem áll első helyen, hogy munka után beüljön egy szórakozóhelyre leereszteni a fáradt gőzt, hanem a szerelmével akar lenni, hozzábújni, jót beszélgetni, megnyugvásra találni a másik ölében.

Ezt nem mindig viseli zökkenőmentesen a barátság, ám egy elfogadó támogató baráti társaság ettől még nem írja le az embert, nem tesz megjegyzéseket, nem kényszeríti válaszút elé az egykori legjobb barátot.

Gyakori az eset, hogy a barátok elmaradoznak, eltávolodnak, amikor kisbaba kerül a házhoz. Ez nyilván fakad abból, hogy megváltozik a beszélgetések ideje, témaköre, helyszíne. Az anyuka nem tud, és általában nem akar éjszakánként kimaradozni, hiszen a terhesség utolsó trimesztere óta arra vár, hogy aludjon egy jót. Nem fogja lekötni a figyelmét a pletyka, a fesztiválok, bulik tervezése, mert az ő problémái között most a böfiztetés, a pelenka kiütés és a hasfájás áll dobogós helyen.

Miután nagyobb a kicsi gyermek, már az éjszakák is rendeződtek, és az anyuka visszament dolgozni, akkor pedig olyan szoros napirend szokott kialakulni, hogy a barátokkal való találkozás nem nagyon fér a naptárba. Ezért kialakulnak – gyakran felszínes – munkahelyi barátságok, kellemest a hasznossal. Sokszor adódik a kérdés a családok életében, hogy miként szerezzenek új barátokat, hiszen a régiektől eltávolodtak, akár fizikailag is más országban élnek.

A barátkozás felnőttként nehézkesebb, az ember ritkán ül le egy padra, csak hogy beszédbe elegyedjen a már ott ülő emberrel, és megkérje, hogy kísérje el őt valahova. Pedig szerintem simán beleférne, de általában fenntartással kezelik az emberek az ilyesmit, mert sokan bizalmatlanok egymással. Mit képzel ez az idegen? Biztos valami rosszban sántikál! Mit akar tőlem?

Szerencsére, azért vannak kivételek, és akadnak helyzetek, amikor az ártatlan beszélgetés az marad, ami. Mivel a baráti kapcsolatok működtetése fontos minden életkorban, ezért az alábbi ismerkedési helyeket, helyzeteket szokták ajánlani a felnőtteknek többek között:

  • Hobbi klubok: táncóra, torna, hímző szakkor, múzeum…
  • Kutyafuttató
  • Önkéntesség vállalása rendezvényeken
  • Továbbképzés, konferencia, előadások
  • Bortúra
  • Buszos kirándulás
  • Könyvtár

Ezek csak példák az ismerkedési lehetőségekre, mindenkinek olyan helyekre érdemes ellátogatnia, ami az érdeklődési körébe illik, hiszen ott már van is egy közös pont, amiről lehet beszélgetni. Az ajánlott téma a közös érdeklődés tárgya, a rendezvény, esemény létrejöttének dicsérete, kérdések a másik felé (mi tetszik neki a programban), és akár még az elcsépeltnek tartott időjárás is jó induló téma lehet.

A boldogtalanságból a boldogságba történő átfordulás mindenki számára elérhető. Aki elhiszi, hogy tud jobban is élni, aki  nyitott az új dolgok irányába, és aki valóban tesz is azért, hogy másképp legyen a ma, mint a tegnap volt.

Te is képes vagy rá! További cikkekért, technikákért, kattints a blogra!

Laskai Nelli
életöröm tréner (UC Berkeley), házassági tanácsadó
A Boldognak lenni című gyakorlati életmódkönyv szerzője

Ajánlott cikkek