A minap levelet kaptam egy húsz éve házasságban élő hölgytől, melyben arra kér, írjam már meg az elkeseredését, hátha lesz valami változás a párkapcsolatokban. Mielőtt rátérnék az ő esetére, jelzem, hogy több hasonló problémával találkoztam az ügyfeleim párkapcsolatával dolgozva.

Idézek a levélből:

„Nem tudom, mit tehetnék, hogy a férjem megértse, hogy a nem, az nem, és ezt ne duzzogva fogadja. Ha mégis belemegyek a dologba, akkor általában róla szól, én meg örüljek, hogy túl vagyok rajta.”

A többi részt nem idézem, mert nem az ő történetük a fontos, hanem a jelenség, hogy a feleség nemet mond a szexuális együttlétre, a férfi pedig negatívan reagál rá.

Miért történik ez?

A vesszőparipám a kommunikáció, és ez egy ilyen helyzetben is alapvetően meghatározza a végeredményt. Az emberek egy része, és talán a nagyobb része, nem tudja pontosan megfogalmazni az igényét, ha pedig megfogalmazta, akkor nem a megfelelő módon közli azt. A közlésnek van ugye a testbeszéd, és a kimondott szó része. Ezt a kettőt, az igénymegfogalmazással együtt három dolgot lenne jó összehangolni a kommunikáció kezdeményezése során. És ott a másik oldal, a fogadó fél, akinek pedig támadás helyett egy probléma feltárását, és annak kezelését lenne jó látni.

A pasik és a nők másként állnak a szexhez?

A jó szex szerethető. A szeretettel, odafigyeléssel, törődéssel kirakott út sosem gátolja a feleket a cél elérésében. De fontos tudni, hogy nem az aktus előtt 5 perccel indulnak el a párok az úton, hanem a mindennapok meghatározó történései fogják letenni az út tégláit, és az adódó helyzetben ezeken a téglákon kell lépkedniük az együttlétig. Ha ez hepe-hupás, lyukas, csapdákkal teli, akkor nehezebben fognak megérkezni rajta. Az út téglái a figyelem, a törődés, a kedves szavak, a szívességek, a bocsánatkérés, a problémamegoldó hozzáállás, az elfogadás is, de vannak konfliktus, kivonódás, szemétkedés, figyelmen kívül hagyás, lekezelő magatartás címkével ellátott tégla is. A kérdés az, hogy a pár a mindennapjaiban melyikből mennyit tett le az aszfaltra.

Egy férfi a vizuális hatástól már vágyat tud érezni, a nők nagy része azért ennél gondosabb felvezetést kíván. Szeretik, ha bókokat, dicséreteket kapnak, illetve, ha a mindennapokban fel tudnak nézni a férfira, akivel együtt élnek.

Mit lehet tenni?

Beszélni róla, másként tenni a napi rutint, mint eddig.

Ehhez mindkét fél pozitív, megoldásközpontú hozzáállása kell, és egy kicsit félre kell tenni az egót. A feleség mondja el, hogy mi az, ami miatt nemet mondott. Amit a feleségektől hallok indokként, az az, hogy túl nagy a múltjuk ahhoz, hogy pusztán csak a férj jelenléte vágyat keltsen. Udvarlásra van igényük, kedves szavakra, törődésre, de ne csak akkor, amikor együttlétre vágyik a férj, hanem a mindennapokban lengje körül őket a romantika, vagy erotika, kinek –kinek az igénye szerint. Ne csak akkor kerüljön a feleség a férj figyelmének középpontjába, amikor „akar valamit”.

Azt is a nemet mondás indokaként szokták felhozni, hogy nem tudnak egyik pillanatról a másikra átváltani anyai szerepekből (háztartásvezetés, gyerekekkel foglalkozás) szerető szerepbe. Ehhez idő és motiváltság kell.

Nos, kedves férfi olvasóm, arra kérlek, ha olvastad ezeket a sorokat, akkor beszélgess a feleségeddel, kérdezd meg, hogy számára mi adna a mindennapokban olyan impulzust, amivel az adódó lehetőség kapcsán lelkesedni tud az együttlétért, ugyanis, ha odaadja magát a béke kedvéért, az tovább fogja növelni a távolságot közöttetek. Ha a társad fel meri vállalni az érzéseit – mert van biztonságos tér közöttetek – akkor ne sértődj meg, ne vedd személyes támadásnak, inkább csak egy útmutatónak, amellyel még több kellemes órával fog gazdagodni a kapcsolatotok.

*****

Ha szeretnél egy párkapcsolatjavító e-bookot, amelyben közel 300 kérdés van, amit átbeszélhettek a karantén ideje alatt, hogy javuljon a kapcsolatotok, akkor kattints ide!

Ha nem igazán érzed magad közel a társadhoz, és szeretnéd, hogy segítsek a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Laskai Nelli

házassági tanácsadó

Hallgasd meg a podcast adásokat is!