Az életben olykor nehéz jól kormányozni a hajónkat, pláne, ha igazából azzal sem vagyunk tisztában, hogy mit szeretnénk, mit várunk az élettől. Nehéz lehet elfogadni, hogy megrekedtünk, nem találjuk a kiutat. Ettől gyengének vagy szerencsétlennek érezhetjük magunkat, pedig a valóság azt is mutatja, hogy képesek vagyunk továbblépni, képesek vagyunk boldogabb életet élni.

Néhány kliensem úgy fogalmazza meg ezt az állapotot, hogy bár általában összejön nekik, az, amit akarnak, van is erre vonatkozó tapasztalásuk már a múltban, ugyanakkor most mintha valami láthatatlan kötél vagy üvegfal választaná el őket a mozdulástól. Ugyanazokat a dilemmákat futtatják magukban, de nem jutnak sehova – a kiégésen túl.

Az alábbi kérdések segíteni tudnak abban, hogy tisztábban lásd, mire is vágysz igazából, melyek azok a dolgok, tevékenységek, melyek elhozzák neked a számodra az önazonos működést, amitől pedig boldogabb leszel.

1. Mi tesz igazán boldoggá?
Gondolj vissza azokra a pillanatokra, amikor igazán boldognak érezted magad. Mi volt ezekben a közös? Ez a kérdés segít rávilágítani arra, mi az, ami valóban örömet okoz, amit érdemes követni. Hogyan gondoltál akkor magadra, a világra, az életedre? Milyen külső hatások segítettek abban, hogy elégedett legyél és milyen belső folyamatod volt, ami támogatott ebben?

2. Milyen értékek fontosak számodra?
Ha tisztában vagyunk azzal, mi az, ami igazán fontos számunkra, könnyebben hozhatunk döntéseket és választhatunk olyan utat, amely összhangban van önmagunkkal. Milyen értékek mentén haladva érzed azt, hogy a helyeden vagy? Mely értékeket tudsz a mindennapokban megélni, és melyek azok a szokásaid, amik távol vannak az értékrendedtől, mégis megteszed azokat? Mit kellene tenned, hogy megállítsd ezt a működésedet?

3. Mi az, amit szívesen csinálszk, még akkor is, ha senki sem fizet érte?
Ez a kérdés segít felfedezni a szenvedélyeinket. Azok a tevékenységek, amelyeket örömmel végzünk, még akkor is, ha nincs belőlük anyagi hasznunk, de feltöltenek, megtöltenek élettel, pezsgünk, izgatottá válunk, elégedettnek érezzük magunkat az életünkben. Azért tesszük, mert benne akarunk lenni a folyamatban, és ez boldogsággal tölt el bennünket.

4. Milyen képességeiddel vagy elégedett?
Mik azok a készségek és képességek, amelyekre igazán büszke vagy? Milyen gyakran használod ezeket a készségeidet? Ha ritkán, hol tudnád alkalmazni azt a tehetséget, adottságot, ami benned van?

5. Mi az, amit eddig halogattál?
Gyakran a halogatás mögött félelmek és bizonytalanságok állnak. Van, hogy azért nem teszünk meg valamit, mert nem hiszünk az általa szerezhető nyereségben, és persze az is előfordul, hogy nincs életenergiánk, életkedvünk megtenni bizonyos dolgokat. Ha szembenézel ezekkel, és elkezdesz dolgozni azon, amit eddig halogattál, új lendületet kaphatsz. Ha a motivációdat újra megtalálod és apránként felszámolod a halogatáslistán lévő dolgaidat, akkor egyre erősebb lesz az önbizalmad és az önértékelésed is.

6. Milyen célokat szeretnél elérni a következő 2 évben?
Tervezz előre! Gondolj arra, hogy hol szeretnél lenni 2 év múlva, és milyen lépéseket kell megtenned ennek érdekében. Ez a kérdés segít fókuszálni és konkretizálni a céljaidat. Ha ábrándozol erről, akkor mit látsz? Hol laksz? Kivel? Mivel foglalkozol? Mi a hobbid? Milyen állapotban van a tested? Mivel telnek a napjaid? Ha összeállt a kép, írd meg az odavezető út lépéseit magadnak, és apránként kezdj el tenni az áloméletedért.

Az önreflexió időt és türelmet igényel, de ha őszintén válaszolsz magadnak, új irányokat és lehetőségeket fedezhetsz fel. Merj nagyot álmodni és lépni. Ha nem boldogulsz a feladattal, ha le vannak tiltva benned a vágyak, az érzések, és nem érzed motiváltnak vagy erősnek magad a megvalósítás útján lépkedni, szívesen segítek neked is a tanácsadás során. A tanácsadás menetéről itt tudsz olvasni.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, NLP tréner

borítókép: pexels.com

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!