A válás minden esetben szakítással jár. Nem csak a két fél valaha megalkotott egységének és/vagy a család szakadásával jár, de egy jövőkép, egy álomkép is szétszakad. A felek a bizonytalanság, a harag, a szertefoszlott álom, a sértettség vagy az önsajnálat okán olyan érzelmi állapotba kerülnek, melyek még több karcot ejtenek a feleken.

A kérdés, hogy van-e olyan elválás, amelyik nem üt még több sebet az emberen.

Azt tapasztalom, hogy a szép elválás nem csak azok között tud létrejönni, akik nem szeretik egymást, hanem azok között is, akik vállalják a saját felelősségüket a kapcsolat megromlásában, a jelen állapot kialakulásában, akik nem ragaszkodnak ahhoz a gondolathoz, hogy a boldogságukat csak az ex-társ tudja megadni. Azok veszik nem könnyen, de könnyebben a szétválást, akik nem a másikra mutogatnak, vádaskodnak, hanem elfogadják, hogy az együttélésük nem működik, nem boldogok a közösségükben, és bár minden javító stratégiát kipróbáltak, hogy újra egymás felé forduljanak, az elköteleződésüket már nem tudták feléleszteni.

A válás feldolgozása időt és munkát igényel. Még annak is nehézséget tud okozni, aki a válást kezdeményezte. A jogi procedúra is időigényes (házasodni egyszerűbb, mint válni), és a közös jövő helyett a külön jövő felépítése is már megkezdődik ebben az időszakban. Osztozkodni kell, fontos döntéseket hozni a gyermek további életútját érintő kérdésekben is.

A gyermek szempontjából az életkorának megfelelő tájékoztatás rendkívül fontos, és az, hogy érezze, tudja, hogy a válás során a családi struktúra átrendeződik, de ez nem érinti azt, hogy ő nagyon fontos az anyuka és az apuka számára is, és biztosítani arról, hogy a szülők, akiket ő úgy szeret, a szülőségben továbbra is társak maradnak. Szeretettel és gondossággal fognak döntéseket hozni az ő életét illetően, és egymásra sem haraggal gondolnak, hanem a közös gyermeknevelési projektet ugyanolyan, ha nem még erősebb elköteleződéssel fogják intézni.

A kommunikáció sokat számít a párkapcsolatban és a válás időszakában is. A pozitív, tiszteletteljes megnyilvánulások segítik a „szép” elválást. Az önismeret fejlettsége is számít abban, hogy miként zajlik a válás időszaka.

A hitünk fog átsegíteni a válás időszakában, hinni abban, hogy lehet még kerek az életünk, várnak még ránk pozitív élmények, és ha sérültünk a kapcsolatban, akkor hinnünk kell abban, hogy találkozni fogunk valakivel, aki megérdemli a bizalmunkat, és nem fog visszaélni azzal.

Jó szívvel ajánlom, hogy a válás folyamatában kérjék a szülők szakember segítségét a saját veszteségük feldolgozására, új életük kialakítására, és a gyermek számára is legyen egy olyan külső segítő, akivel őszintén megbeszélheti a változásokat.

*****

Ha nem igazán érzed jól magad a bőrödben, és szeretnéd, hogy segítsek a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni az elakadáson, a krízisen, itt írd be magad a Skype tanácsadásra. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner

******

A segítő cikkek a Belbambino Budapest számára is fontosak. Tudják, hogy a külső, igényes és biztonságos környezet mellett minden gyermeknek szüksége van egy harmonikus élet biztonságára is. Kattints a képre, és nézz szét az ajánlataik között. ?

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!