Sajnos a hűtlenség sok kapcsolatot érint. A digitális korszak most nagyobb teret kínál a szép szavakkal történő üzenetváltásokra, a találkozások megszervezésére, mint ahogy arra régebben lehetőség volt, és amikor legtöbbször a munkahelyi kapcsolatok hoztak közel két embert egymáshoz egy-egy affér idejére.

Mi számít megcsalásnak?

A megcsalások tekintetében az ügyfelek történetében felmerül az érzelmi megcsalás és a csak szex is, a fizikai találkozás és a cyber-kapcsolódás is. És bár nem a klasszikus megcsalás pontszámát kapja, de azért jelen szokott lenni a munkamánia vagy a szenvedélybetegség is, mint ami által az egyik fél elfordul a másiktól, ignorálja a társ közeledési vágyát és inkább egy másik feladat, szer használatát helyezi előbbre. És hazudik a társának, ha úgy adódik.

A megcsalás, ha kiderül, valamilyen formában mindenki sérül. A hűtlen fél önértékelése, boldogság faktora esik, a megcsalt fél bizalmatlanná válik, kicsúszik a lába alól az addig fixnek vélt talaj, összetörik a jövőképe, kételkedni kezd a jóságában, szerethetőségében. A szeretőnek sem marad minden ugyanolyan, mint eddig, mert a házasságban élő döntést fog hozni. Ha nem hagyja el a társát, akkor az is üzenet a szeretőnek – nem ő lett kiválasztva. Sem a „titkos időben”, sem akkor, amikor már nem kell titkolóznia a hűtlen félnek.

Megcsalás utáni házasságjavítás

Meg lehet menteni egy kapcsolatot, ha megrázta a hűtlenség? Meg. Ha mindkét fél azt akarja, hogy együtt éljenek tovább, csak ne úgy, ahogy eddig. Garantáltan nem fognak úgy élni, mert most az addig meglévő problémák megoldásának megtalálása mellett még a bizalmat, a hitet, a jövőképet is erősen kell teremteniük.

Gyakran adódik, hogy az affér kiderülése után a megcsalt fél elképesztő energiával teper a hűtlen fél figyelméért, szeretetéért, általa akar gyógyulni az őt ért ütésből. Azonban a hűtlen fél legtöbbször ezt még nem tudja sem értékelni, sem viszonozni, mert meg van zavarodva. El kell engednie azt, akit szeretett, vagy aki mellett önmagát újra megszerette. Rá kell jönnie, hogy mi miatt fordult el a társától, és hinni abban, hogy ezt orvosolni tudják, hogy ne történjen meg újra. Fájdalmas időszak ez mindenki számára.

A megcsalt fél sokáig nem tudja egyedül megtartani, újraépíteni a kapcsolatot, noha igyekszik megfelelni a hűtlen fél elvárásainak, annak érdekében, hogy ő boldog legyen, és ne vágyódjon a harmadik ember után. A hűtlen fél, ha nem nyitott a társa felé, akkor ez érződni fog a mindennapokban. A megcsalt fél próbálkozásai nem érnek célba nála. A sok apró jel, az elutasítás, a kiforduló testbeszéd, a szeretetlenség kifárasztja a megcsalt felet, és egy idő után már nem tud küzdeni a házasságáért.

Hogy ez kinél mennyi idő, ez változó. Nyilván, ha a kapcsolat évek óta nincs jól működtetve, akkor két hét kampányszerű változtatás nem fog eredményt hozni, azonban hónapokig meg nem tud/akar a megcsalt fél szeretetlenségben élni. Ha a hűtlen fél nem nyit a társ felé, nem engedi el az affér emlékét, és nem kezd el tisztán látni, hogy milyen életet is szeretne magának, akkor a kapcsolat nem lesz megmentve még akkor sem, ha nem válnak el. Csak tolják maguk előtt az újratervezést.

Azt tapasztalom, hogy lehetséges helyrehozni a kapcsolatot még hűtlenség után is. A fájdalomból fel tudnak állni a felek, ha erős az elköteleződésük, nem vádaskodnak, hanem megbocsátanak, új működési stratégiát találnak, őszintébbé válik a kommunikációjuk, igénymegformálásuk. Ehhez elengedhetetlen, hogy mélyebben ismerjék meg önmagukat és a társukat.

Ha szeretnéd, hogy elindulj a változás útján, három módon tudok neked segíteni:


1, Skype/Viber/Messenger online tanácsadás,

2, Helló, Élet! online tanfolyamok – önismeret, párkapcsolat, célok, kommunikáció, relaxáció

3, Könyvek, e-bookok


Kívánom, hogy mihamarabb rendeződjön az életed!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!