A párkapcsolatokban nem mindig őrzik meg a felek a monogám hozzáállásukat. Az eseteket tekintve a kutatások azt mutatják, hogy a megcsalás okai között általában az alábbiak szerepelnek:

  • nem szeretem, de nem akarok elválni gazdasági okokból
  • nem kapok elég szeretetet, de a gyerekek miatt nem akarok elválni
  • sokszor megbántott, csak elégtételt akarok venni
  • nem szeretkezünk otthon, nem akarom a legjobb éveimet szex nélkül eltölteni
  • nem néz fel rám a partnerem, azt akartam, hogy valaki visszaigazolja, hogy fel lehet rám nézni
  • megfojt a társam az állandó vádaskodásával, szabad akartam lenni

Ha csak a fenti néhány példát vesszük alapul, felmerült egy igény, valamit akart a hűtlen fél megérezni, megélni, amihez a hűtlenséget választotta megoldásul. Ezt akarta meglépni, hogy feltöltse a hiányérzetét.

csokkentszexualisvagy.jpg

Nem minden eset derül ki a párkapcsolatban, ugyanakkor mindegyik esetnek az energiája megérezhető a felek kapcsolatában, hiszen bármennyire is jó színész valaki, előbb-utóbb lesz egy gondolata, ami miatt másként kezd el viselkedni, mint addig.

Talán kompenzálni kezd, talán vádaskodni, esetleg kivonódik az intim beszélgetésekből, helyzetekből, hogy ne érezze annyira „bűnösnek” magát. Tehát az energia érzékelhetővé válik. Először csak az egyik fél szempontjából, majd a másik is megtapasztal valami titkos változást.

Titkolni vagy elmondani?

Ha elmondja a hűtlen fél a megcsalás tényét, akkor szembenéznek a bizalom megtörésével, a megcsalást illető kérdésekkel, és várhatóan mindkettejük önbecsülése zuhanni kezd. Ketten fogják cipelni a tapasztalást, ami feldolgozásra fog várni, hogy idővel ne ömlesszék egymásra a sérelmeket. Ugyanakkor meglátják a problémákat, megismerik egymás igényeit, és lehetőségük van a változás mellett dönteni. (A megcsalás kezeléséről a Boldognak lenni című könyvemben bővebben írtam, az Összhangban lenni könyvem pedig segítségül kínál párkapcsolat javító feladatlapot, gyakorlatsort, hogy akik együtt akarnak maradni, azok kapjanak egy indítókulcsot a párkapcsolati munkájukhoz.)

Ha nem mondja el a hűtlen fél, hogy mi és miért történt, akkor viszont nincs, amit közösen feldolgozzanak, nincs, ami felhívja a figyelmet a változtatás igényére. Jóllehet minden marad a régiben, mindketten a régi minták szerint lesznek jelen a kapcsolatban. Nem fognak mélyre ásni, hogy új alapokat fektethessenek le a közösségük templomának. Nem ketten, hanem egyedül a hűtlen fél fogja cipelni ezt a tapasztalást, neki kell dolgoznia azon, hogy a kiváltó ok helyre kerüljön, és más minták alapján éljenek kapcsolatban. Új mintákat fog bevinni azért, hogy boldog lehessen, a régi szokások lecserélésére kötelezve a társát.

Ha megcsalásra kerül sor, azt egy döntés előzi meg, amit pedig nyilván egy hiányérzet indít el. A legtisztább eset, ha ismerve önmagát, látva a jeleket, megszerezve a felismeréseket, tudatosan van jelen az életében, a kapcsolatában, és a hiányérzet megélésekor elkezd tenni a változtatásért.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó, életöröm tréner

 

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!