Nehéz érzéseket szül, ha nincs kontrollunk az életünket, lelki egyensúlyunkat fenyegető veszély elhárítása felett. Napjainkban épp hogy túljutottunk a pandémián, már itt a következő fenyegetettség érzés.

Mit tehetünk, ha eluralkodik rajtunk a félelem vagy a szorongás?

Amikor a félelem tárgya erős negatív érzésvilágot teremt, akkor képesek vagyunk annyira beletekeredni, hogy nem vagyunk képesek csettintésre megváltoztatni a hangulatunkat. Félünk, szorongunk attól, hogy mi lesz velünk a jövőben, hogyan fogunk helytállni, ha a félelmünk tárgya bekövetkezik. Mivel nem megy az érzésvilág azonnali megváltoztatása, ezért érdemes elvonni a figyelmünket, áthelyezni a fókuszt az esetlegesen bekövetkező rossz jövőbeni forgatókönyvről a jelenbe. Ezzel is csökkentve a negatív érzésvilágunk intenzitását.

10 megerősítés szorongás idejére

A legjobb tudásom szerint járok most el, megteszem mindazt, amire képes vagyok most.

A hiedelmem nem a valóságom.

A jelenben biztonságban és békében vagyok.

Képes vagyok javítani a rezgésemen, a hangulatomon, ha a fókuszomat megváltoztatom.

Bízom a jó sorsomban, bízom abban, hogy a fenyegető helyzet megoldódik és egy jó forgatókönyv szerint halad tovább az életem.

Arra törekszem, hogy a jó dolgok is megérinthessenek engem.

Hálás vagyok azért, amim van. Ahhoz képest nagyon szerencsés ember vagyok.

A negatív érzéseim rádöbbentenek, hogy mennyi mindenem van, aminek örülhetek. Bízom abban, hogy a dolgok jól alakulnak számomra.

Szeretem az életemet, és kiélvezem minden pillanatát, ami megadatott.

A jelenben maradok, csak a mai napra, csak az itt és mostra figyelek. A jelenem rendben van.

Ha sikerül meghatároznunk, hogy mi miatt érezzük rosszul lelkileg magunkat, akkor megpróbálhatjuk racionális magyarázatokkal megnyugtatni magunkat, bár ez nem mindig jár sikerrel. Ilyenkor tovább kell keresnünk azt a megoldást, ami megnyugvást hoz számunkra.

Hogyan nyugtassuk meg gyorsan magunkat? —> elolvasom a tippeket

A legjobb, ha elejét tudjuk venni a lelki lecsúszásunknak, azonban ez nem mindig megy könnyen. Ne hibáztassuk magunkat, amiért nem tudunk kitörni a szorongás fojtogató érzéséből, inkább keressünk szelepet, kivezetést a felgyülemlett stressznek. Ilyen lehet a mozgás, az alvás, az aktív segítségnyújtás egy bajban lévő embernek, és természetesen csökkentsük a stresszt kiváltó információk folyamatos pásztázását. Tedd fel magadnak a kérdést: amit most olvasok, nézek, hallgatok, gondolok – az erősít vagy gyengít engem? Ha gyengít, akkor vezesd át a gondolataidat valami olyan felé, ami erősít téged. Például: „Mi lesz velem, ha az fog történni, hogy…” (gyengítő gondolat) helyett „Most ezt és ezt fogom tenni, mert ez erősít engem.”

Kívánom, hogy mihamarabb megtaláld a lelki stabilitásodat.

Béke legyen velünk!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!