A karantén ideje alatt a párkapcsolatok gyenge pontjai is láthatóvá válnak, és ezzel együtt megérkezik az esély a kapcsolat javítására, vagy épp a rombolására.

Mit lehet tenni, ha kiderül, hogy a társunk megcsal(t)?

A legjobb, ha van olyan őszinte bizalmasa (tanácsadója) a megcsalt félnek, akivel ítélkezésmentesen meg tudja ezt a helyzetet beszélni. A baráti tanács veszélye az lehet, hogy a barát a sérülést szerzett fél iránt érzett szeretete miatt elképzelhető, hogy nem fogja tudni objektíven látni a dolgot.

Nagyon fontos, hogy a megcsalt fél saját döntése kell, hogy legyen, hogy megbocsát-e a partnerének, hogy vele marad-e, vagy esetleg elhagyja őt. Ebben más jó tanácsot nem fog tudni adni, és mindenki története más és más, nem igazán szerencsés mások negatív sztorijára támaszkodni ilyenkor. Nem kell attól félni, hogy bármilyen döntést is hoz, akkor hülyének fogja nézni a társa vagy a környezete, és megbírálják érte. Minden párkapcsolat két ember elképzelésén, megállapodásán és viselkedésén múlik. Az biztos, hogy határozottan meg kell húzni a határokat abban a tekintetben, hogy a következő fejezetükben mi az, ami belefér a párkapcsolatba, és mi az, ami nem. A viszony fenntartása – bármennyire is nehéznek mondja a hűtlen fél a szakítás megélését – nem segíti a párkapcsolat újraépítését, a viszonynak meg kell szakadnia.  Már csak azért is, mert a hűtlen fél, amit kivisz a viszonyba, azt nem éli meg, annak nem talál helyet a párkapcsolatába.

Alapvetően három utat szoktak látni a megcsalt felek, amikor a felfokozott érzelmi állapot lankad:

  • maradnak a kapcsolatban, felelősséget vállalnak a saját részükért, és javítanak a párkapcsolati működésen
  • maradnak a kapcsolatban, és nem beszélnek a továbbiakban a történtekről, minden megy tovább
  • elhagyják a hűtlen felet, és új életet kezdenek

A hűtlen félnek mi dolga a párkapcsolatban?

  • Kifejezi bocsánatkérését a megcsalt fél felé
  • Le kell zárnia a viszonyt
  • Fel kell térképeznie, hogy mi miatt lett hűtlen (milyen párkapcsolati vagy önértékelési hiány állt a döntése mögött)
  • Ha a társával akar maradni, akkor minden lehetőséget jó lenne megragadnia ahhoz, hogy átláthatóvá váljon (nem titkolózik, nem dugdossa a telefont, válaszol a megcsalt fél kérdéseire)
  • Párkapcsolat javító törekvéseket hoz a kapcsolatba
  • Megértő az általa sérüléseket szerzett megcsalt fél hangulatával kapcsolatban
  • Nem hibáztat, hanem felelősséget vállal a történtekért

Vannak kapcsolatok, amelyek túlélik, és virágzásnak indulnak egy ilyen krízis megélését követően, míg másokra a távolság megtartása lesz a jellemző. Azok, akik jól megoldották ezt a feladatot, azt mondták, hogy félre kellett tenni az egójukat, látni a saját működésüket, felelősségüket, hiányukat, a megbocsátás után pedig közös jövőképet generálni, és dolgozni annak megvalósításán.

*****

Ha szeretnél egy párkapcsolatjavító e-bookot, amelyben közel 300 kérdés van, amit átbeszélhettek a karantén ideje alatt, hogy javuljon a kapcsolatotok, akkor kattints ide!

Ha nem igazán érzed magad közel a társadhoz, és szeretnéd, hogy segítsek a probléma feltárásában és annak kezelésében, túl jutni az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva), itt írd be magad a Skype tanácsadásra. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Laskai Nelli
házassági tanácsadó


Az Így rázd fel a párkapcsolatodat! című könyvem abban segít, hogy a társaddal tudjatok érdemben kommunikálni. Közel 300 kérdést tartalmaz, amely sorvezető a könnyed beszélgetéshez. Segítség van benne, hogy ki tudd fejezni az érzéseidet, és segítő kérdések, hogy jobban ki tudjátok bontani a párotok számára, hogy mi is az igényetek pontosan. Mindemellett olyan önfeltérképező feladatlap van benne, amely által rálátsz, hogy mit szeretnél, és hogyan tudod elérni azt. Akár a párkapcsolatban, akár az élet más területein. A könyv nyomtatott és e-book formában is elérhető ITT.

Szeretném bemutatni az új könyvemet. Az Újra igen! olyan technikákat, gyakorlatokat tartalmaz, ami segíteni tud abban, hogy jobban kezeld a stresszt, el tudj lazulni, megértsd a párkapcsolati működésedet, miért és hogyan választasz partnert magadnak. Megoldásokat mutat be egyes párkapcsolati problémákra, és segít felismerni a bántalmazó kapcsolatot. A feladatlapok segítségével fel tudod mérni, hogy milyen kötődési stílusod van, hogy áll most a párkapcsolatod és a 10 héten át végezhető közeledést segítő programmal javíthatod, erősítheted a kötődést közted és a párod között. Kattints a képre, és nézd meg, mit találsz a könyvben!

Hallgasd meg a podcast adásokat is!